Cetatea Neamțului, o privire spre trecutul Moldovei

0
Cetatea Neamțului, o privire spre trecutul Moldovei

Poate cea mai puternică cetate din Moldova, Cetatea Neamțului făcea parte din sistemul de fortificații ridicat la sfârșitul secolului al XIV-lea împotriva otomanilor. 

Cetatea Neamț a fost construită din piatră de râu și stâncă în timpul domniei lui Petru I Mușat. A luat numele râului de la baza dealului pe care a fost așezată, la 500 de metri altitudine. Cum atacurile s-au întețit în timp (unguri, otomani și polonezi au încercat cucerirea fortăreței), un secol mai târziu Ștefan cel Mare a dat ordin să fie consolidată: zidurile au fost înălțate cu șase metri, au fost construite creneluri și guri de observație.

După ce a fost prădată de tătari, Ieremia Movilă și Vasile Lupu au încercat, pe rând, să o refacă. Dar cetatea a fost distrusă din voința domnitorului Mihai Racoviță, în 1718. Apoi, lăsată în paragină, până în 2009.

Fortăreața a fost restaurată și readusă la viață în 2009, așa că acum, după ce urci pe drumul în pantă și treci podul înalt și curbat (ca să înlesnească atacurile) susținut de 11 piloni, poți vizita nu doar zidurile groase, ci și muzeul din camerele cetății, amenajat cu obiecte din acele vremuri. Turul de vizitare include terasele exterioare, Capcana de Șoarcei, depozitele, Sala Armelor și Sala de Judecată, iatacul și Camera de Taină, închisoarea, turnurile, bucătăria, monetăria, temnița, camere de locuit și Ieșirea Secretă.

Vei găsi multe sunt panouri informative cu istoria cetății, cu descrierea spațiilor vizitate, dar și cu etapele ultimei restaurări și amenajări datorită cărora cetatea e primitoare și-ți face o reală plăcere să o vizitezi și să afli o felie din istoria țării.

LEAVE A REPLY