Muzeim prin București: Muzeul Holocaustului

Muzeul Holocaustului

La câțiva pași de Piața Sfânta Vineri, mai exact – în spatele ei, există o bijuterie arhitecturală, o sinagogă ridicată la 1846 de către evreii polonezi. În acea clipă, a fost cea mai mare sinagogă din București, așa că, de atunci, așa i-a rămas numele: Sinagoga Mare.

Încă de la început, a fost mai mult decât un locaș generos. Arhitectura și detaliile deosebite au încadrat-o printre cele mai interesante clădiri ale Bucureștiului, prin stilul său renascentist îmbinat cu cel baroc, cu influențe maure. A fost una dintre clădirile „bogate” ale Capitalei, având încă din 1915 electricitate și încălzire centrală.

O bijuterie ce a sfârșit ascunsă

În anii ’30, sinagoga devenise extrem de apreciată în comunitate: la slujbe participa un cor, se cânta la orgă, iar, de sărbători, totul se transforma într-un adevărat concert de muzică religioasă, cu multe alte instrumente pe lângă pătrunzătoarea orgă.

În 1936, reparațiile au adus și câteva schimbări: sinagoga a fost repictată în stil rococo. Avariată la cutremurul din ’40 și devastată de legionari în ’41, unele lucrări de reparații s-au făcut până în ’45, fiind oprite de situația din timpul războiului. A fost consolidată abia în 1980 și a fost „ascunsă”: regimul comunist a decis atunci să fie înconjurată de blocuri de zece etaje în formă de U ca să nu mai fie văzută. Așa a și scăpat, mai târziu, de demolare.

Transformată în muzeu

Sinagoga nu a mai fost folosită pentru serviciile religioase, ea devenind gazda unui mic Muzeu al Holocaustului din România, cu expoziția numită „Memorialul martirilor evrei – Rabin-şef dr. Moses Rosen”.

Îndată ce am intrat în muzeu, am rămas impresionată de tavanul pictat grandios, pus în valoare de lumina caldă. Din tavan, stă agățat candelabru impresionant, donat locașului de evreii din București în 1920.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Chandelier. Holocaust Museum, Bucharest #muzeim #MuzeimPrinBucuresti #muzeedinBucuresti #bucharestmuseums #CoryinRomania

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Expoziția muzeului recreează o perioadă groaznică prin fotocopii după documente și imagini legate de holocaust. Vei vedea amploarea genocidului prin cifre și scrieri prezentare la rece: liste cu evrei uciși (între 2 ani și 94 de ani), plăci ce erau puse pe vagoane „Transportul I Iași- Podul Iloaiei 2500 victime”, documente de informare către conducere în care ofițerii aveau „onoarea de a raporta […] înmormântarea a  327 evrei”, procese verbale „din cele 33 de vagoane venite de la Iași, s-a găsit un număr de 654 morți”, dar și date despre evacuările forțate – toate acestea pe lângă câteva obiecte autentice expuse.

La final, povestea te întoarce în timp, în Primul Război Mondial, unde vei vedea mărturii ale participării evreilor la războiul de independentă.

Deși zguduitoare, istoria trebuie întotdeauna cunoscută, ca să nu se mai repete vreodată, sub nicio altă formă.

 

  • Unde? Strada Vasile Adamache 11
  • Când? Luni-joi: 8:00-15:00/ Vineri și duminică: 8:00-13:00/ Sâmbăta închis.
  • Cât? 15 lei
  • Detalii: nu are site oficial

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeași categorie

Călătoria nu se oprește aici! Uite câteva sugestii de articole din aceeași categorie, care îți vor stârni interesul.