Parcul Natural Putna-Vrancea, o minune

0
Parcul Natural Putna-Vrancea, o minune

Cred că în road trip-urile puțin plănuite, flexibile, fără o listă de obiective de atins, descopăr cele mai frumoase locuri. Cam așa a fost și acesta în care punctul stabilit a fost Cheile Tișiței, în rest, surprize minunate!

Pasul Mușat

Probabil, dacă nu ești din zonă, nu ai auzit de el. Și asta pentru că a fost asfaltat abia în 2015. Pasul Mușat este o parte a ceea pe pe hartă găsim sub numele de DN 2D, care leagă Târgu Secuiesc de Focșani. Își trage numele de la vârful Mușat, care îl păzește, iar punctul de maximă altitudine este la 1.157 de metri, în inima Vrancei.

Din Ojdula, drumul începe să șerpuiască ușor, apoi tot urcă și coboară constant în serpentine prin Munții Vrancei, oferind priveliști de vis. Mai ales că pasul ajunge în Parcul Natural Putna-Vrancea, unul dintre cele mai mari și complexe zone de protecție și conservare a florei și faunei montane din România!

Pădurile seculare sunt neatinse, ziua veverițele sar atât de repede din calea ta că abia apuci să le vezi cozile stufoase, iar seara ursul poate trece nepăsător … pe drum! Încetinește viteza și vezi-ți de drum, tu ești pe teritoriul lui și nu invers!

Cazează-te pe malul râului Putna, în Lepșa, la una dintre pensiunile de lemn. Liniștea și aerul curat de aici nu se compară cu nimic. Bucură-te de natură, dar nu ieși la plimbare noaptea și chiar evită și să conduci după ce se întunecă pentru că drumul este plin de curbe, nu este iluminat și am văzut mult prea multe animale mai mici (arici) și mai mari (vulpițe) călcate de mașină. #RespectăNatura!

 

Cheile Tișitei

Rezervația naturală spectaculoasă, accesibilă chiar și pentru novicii muntelui, este ideală ca să-ți încarci bateriile într-un traseu lejer. Se află la 850 de metri altitudine, are 9 kilometri lungime și este una dintre cele mai mari arii protejate din județul Vrancea, Rezervația face parte din Parcul Natural Putna-Vrancea.

Poteca în general lată și lină mai întâlnește și porțiuni care te fac să simți că ești la munte: un bolovan căzut ce trebuie ocolit, ceva pământ plecat la vale pe care s-a refăcut o potecă mai abruptă, porțiuni cu cabluri de asigurare, dar și podețe de lemn amenajate din lemn care te ajută să treci pârâul de pe o parte pe alta. Și totuși, traseul se adresează chiar și copiilor! Ca o curiozitate, acesta este fostul drum construit pentru transportul de lemne – în secolul XIX, aproape toată pădurea a fost defrișată, iar acum este regenerată!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Traseul turistic e practicabil tot timpul anului și începe de la poarta rezervației (taxa de intrare e 3 lei/adult) și merge până la Tunelul Mare (267 metri lungime și ai nevoie de lanternă dacă vrei să-l traversezi, așa că asigură-te că ajungi cu baterie la telefonul mobil). De acolo, traseul nu mai este amenajat, gradul de dificultate crește, presupune treceri prin apa rece a Tișiței, iar capătul său (marcat cu triunghi roșu) este la încă 6-7 ore distanță, în Șaua Geamăna. Însă să revenim la traseul nostru: de la poarta rezervației până la Tunelul Mare faci 2-3 ore (depinde cât de repede mergi și câte poze faci în aproape 9 km). Sau te poți întoarce oricând simți că obosești.

Cheile Tisitei sunt presărate pe traseu cu gresii sculptate perfect de natură, ziduri înalte, arcade ale pereților cheilor, poduri de beton de 70 de ani invadate de natură, mici cascade ale pârâului, păduri dese și poieni ierboase, pițigoi ce par să te însoțească în plimbare. Din loc în loc, în prima parte a traseului, vei găsi și băncuțe pentru odihnă.

În ceea ce privește fauna, vei găsi multe panouri informative încă de la intrarea în rezervație despre animalele sălbatice de aici precum ursul, râsul, lupul sau jderul. Dar nu-ți face probleme, nici ele nu vor să se întâlnească cu tine, așa că evită cu stil traseul turistic, pe unde trec în weekenduri mulți oameni. Cel puțin, nimeni nu le-a semnalat prezența pe traseu până acum. Însă, dacă ai noroc, poți zări caprele negre (colonizate din anul 1982) sus, pe stânci!

 

Cascada Putnei

Din drumul principal, un indicator te ghidează spre cascadă, nu departe. Pe un drumeag de pământ, cobori și o vei auzi îndată, mare și puternică! Cascada Putnei este un cadru natural care pur și simplu te hipnotizează. Cu cei 80 de metri ai săi, tot voalul de apă se varsă într-un lac cu adâncimea de aproximativ 12 metri. A fost declarată monument al naturii încă din 1973.

Lepșa

Lepșa se află în inima Parcului Natural Vrancea. Acum e o simplă comună, dar eu prevăd că va deveni stațiune -deja din ce în ce mai multe case se transformă în pensiuni. Eu am găsit una din lemn chiar pe marginea DN-ului, unde curtea din spate se îmbina cu pădurea până la râul Putna. Aerul pur și curat mi-a dat inițial senzația de presiune în tâmple. Nu ai cum să nu te relaxezi în asemenea cadru natural feeric.

 

*Obiective incluse pe lista celor #100locuriRomania

Comments

comments

LEAVE A REPLY