Muzeim prin București: Muzeul Colecțiilor de Artă

0
Muzeim prin București: Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Colecțiilor de Artă este deosebit atât prin conceptul său unic – operele nu sunt grupate în funcție de pictori, perioade, curente sau stiluri, ci sunt păstrate exact cum le-a înglobat colecționarul pasionat de artă -, cât și prin locul încărcat de istorie care îl găzduiește, adică Palatul Romanit.

Palatul

Mergând pe Calea Victoriei, un palat masiv, sobru, șlefuit în stil neoclasic, parcă îți cheamă privirea. Palatul Facca – Romanit a fost ridicat de boierul Constantin Facca în 1883, în locul ce era atunci intersecția dintre Podul Mogoșoaiei (Calea Victoriei) și Podul Târgoviștei (Calea Griviței). Nu a apucat să-și vadă palatul terminat, iar moștenitorii lui l-au vândut, așa cum era, vistiernicului grec Romanit. Extrem de bogat, a preferat un lux și o eleganță desăvârșite.
După moartea sa, în 1834, edificiul a fost închiriat de domnitorul Alexandru D. Ghica. Doi ani mai târziu, l-a cumpărat statul care, la jumătatea secolului al XIX-lea, l-a dat Ministerului de Finanțe. Cum spațiul devenise mic, au fost ridicate alte două corpuri laterale, dându-i forma de U pe care o vedem astăzi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Muzeul

Acum mai bine de 40 de ani (mai exact, pe 21 august 1978), se inaugura Muzeul Colecțiilor de Artă, dedicat, așa cum îi spune și numele, atât artei, cât și colecționarului. MNAR afirma: „colecționarul a contribuit dintotdeauna la dezvoltarea și păstrarea artei plastice românești, prin formarea colecțiilor și menținerea unor relații de prietenie cu artiștii plastici pe care i-a susținut.” Atunci, au fost adunate într-un singur loc și expuse 13 colecții importante, toate donații făcute statului de-a lungul anilor de către colecționari sau urmașii acestora.

Colecțiile

Muzeul deține 47 de colecții, dintre care 34 sunt expuse aici. Unele sunt colecții monografice (formate din lucrările artiștilor ale căror nume le poartă), altele sunt colecții eterogene, cu picturi, sculpturi, lucrări de grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală: ceramică, bijuterii, argintărie, textile, ba chiar și instrumente muzicale – adunate de iubitorii de frumos. Exponatele acoperă toate categoriile stilistice și perioadele istorice, dar relevă, mai ales, gustul și bogăția acestora.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

În fiecare colecție vizitată am găsit lucrări valoroase, aparținând marilor pictori români: portretele de țărăncuțe ale lui Nicolae Grigorescu, nudurile și florile lui Nicolae Tonitza, culorile tari din peisajele lui Gheorghe Petrașcu, luminile și umbrele din portretele lui Theodor Pallady, tablourile pline de nuanțe calde ale lui Iosif Iser și perfecțiunea desăvârșită a lui Theodor Aman. Printre aceștia, Ioan Andreescu, Lucian Grigorescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Dimitrie Ghiață și câteva picturi aparținând unor artiști străini, desăvârșesc experiența unei vizite la muzeu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Descoperă!

Un mâner de umbrelă de porțelan din secolul XVIII, o nabederniță din 1743, un păun din argint din secolul XIX, un corp de mobilă minuțios sculptat de secol XIX, o carte specială, un vas oriental de lemn din secolul XVIII, un set de tacâmuri din argint din secolul XIX, dar și compozițiile contemporane din plexiglas multicolor ale lui Onda m-au impresionat și, cu siguranță, îți vor atrage atenția și ție!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Colecțiile prezentate ocupă integral cele trei corpuri ale Palatului Romanit. Încă de când a fost redeschis, în vara lui 2013, după ample lucrări de restaurare, muzeul a preferat o expunere care să țină seama de configurația originală a fiecărei colecții, redând pe cât posibil atmosfera din spațiile expoziționale a locuințelor colecționarilor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Expoziție temporară în premieră

Până pe 25 martie 2020, Muzeul Colecțiilor de Artă găzduiește expoziția „Partea nevăzută a colecției de artă Alexandru Phoebus”.

Elementul surpriză al expoziției constă în expunerea „părții nevăzute” a colecției Phoebus – aproximativ 130 de opere semnate de acest artist, prezentate publicului pentru prima dată. În cea mai mare parte a timpului, lucrările sunt păstrate în depozit ca măsură de precauție – generată de sensibilitatea la microclimat a tehnicilor de execuție și a suportului de hârtie pe care sunt executate. Lucrările, realizate în toate tehnicile grafice abordate de artist (creion, tuş, acuarelă, guașă, pastel), sunt reprezentative pentru întreaga perioadă de creație, începând cu anii 1920 până către finalul vieții, și abordează peisaje urbane și rurale, figura umană, scena de gen. Compozițiile evidențiază, între altele, multiplele moduri în care Phoebus s-a raportat la tendințele artistice ale vremii sale, de la postimpresionism la formulele avangardei, inclusiv legătura sa cu latura experimentală (adoptarea la mediul graficii a unei moncromii & esthétique noir – specifice fotografiei și cinematografiei din perioada interbelică).
Selecția curatorială include şi un număr considerabil de lucrări în pastel, realizate în perioada 1946 – 1947, expuse în premieră absolută. Ele înfățișează, sub diverse aspecte compoziționale, străzi, case, cartiere mărginașe și zone comerciale din București.

*din comunicatul de presă
  • Unde? Calea Victoriei, nr. 111
  • Când? Sâmbătă-miercuri: 11:00-19:00 (vara); 10:00-18:00 (iarna)
  • Cât? 15 lei/ gratis în prima zi de miercuri a fiecărei luni
  • Detalii: mnar.arts.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY