Muzeim prin București: Muzeul Căilor Ferate Române

0
Muzeim prin București: Muzeul Căilor Ferate Române

Uimitor prin migală, atât de realist în mișcare, valoros prin exponate – așa sa traduce în doar câteva cuvinte Muzeul Căilor Ferate Române, care se află chiar în Gara de Nord a Capitalei! 

Peste un secol de istorie feroviară se găsește într-o clădire cu câteva săli, unde sunt expuse primul vagonet folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, documente ce aprobă construirea de căi ferate în secolul XIX-lea și inclusiv podul peste Dunăre proiectat de Anghel Saligny, dar și biroul marelui inginer. Apoi, machetele locomotivelor vechi îți vor fura privirea, printre care și faimoasa „Pacific” ce atingea 130 km/h!

Ceasuri de gări, centrale, panouri de comandă, plăci, documente, pupitre de comandă, macazuri, semnale, bilete de călătorie, felinare, un telegraf Morse din 1869, fotografii, locomotive ce au circulat pe căile ferate din România – completează patrimoniul muzeului deschis la 10 iunie 1939, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la deschiderea căii ferate București Filaret-Giurgiu.

Cea mai mare dioramă din România

Raiul copiilor și bucuria adulților se regăsesc în fața celei mai mari diorame din România, făcută chiar de directorul muzeului împreună cu câțiva angajați pasionați, pe care trenurile funcționează exact ca în realitate! Inaugurată în 2012, piesa de rezistență a muzeului la scara 1:87 „explică” cum funcționează trenurile. Dirijată de pe calculator, are trasee atât pe cale ferată normală cât și îngustă. Nu doar trenurile impresionează aici, ci și tot decorul din jurul lor: oamenii ce așteaptă trenul pe peron, muncitorii ce pun criblură la linia ferată, casele ce imită un sat nemțesc. 

O serie de cinci fotografii:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

  • Unde? Calea Griviței 193B (sau cu acces din Gara de Nord, capătul Peronului 14)
  • Când? Miercuri-duminică: 10:00-16:00
  • Cât? 4 lei.
  • Detalii: cenafer.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY