Dincolo de Delta Dunării: Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea

0
Dincolo de Delta Dunării: Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea

Delta Dunării merită tot timpul și atenția ta! Iar după ce simți că nu mai poți sta pe barcă, vizitează împrejurimile în care abundă istoria și unicitatea etnografică!

Vă spuneam în articolul trecut că, după ce am făcut un tur de forță de 130 de kilometri cu barca pe brațele, canalele și lacurile Deltei, am dedicat tip și împrejurimilor. Așa că prima direcție a fost spre Tulcea, poarta oficială de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Un oraș istoric ridicat pe șapte coline ca și faimoasa Romă, este locuit încă din anul 2900 î.e.n. Deși are atracții precum Acvariul (ce care cei mici îl adoră) și câteva muzee modeste (de artă, de istorie, de științe ale naturii), cei mai mulți turiști vin aici doar pentru traseele ce pleacă spre Delta Dunării. Cele mai căutate sunt circuitele ce trec pe la Mila 23, Crișan, Sulina, Caraorman, dar și cursele spre Razim și Gura Portiței. Însă nu mulți știu că sunt în apropierea unui loc unic.

Viață de pescar

La ieșirea din Tulcea pe drumul spre Mahmudia, pe partea stângă, în imediata vecinătate a lacului Zaghen, se află Satul Pescăresc Tradițional sau, mai bine zis, un muzeu etnografic făcut după chipul și asemănarea Deltei Dunării: satele de pe cele trei brațe au fost transformate în case pe cele trei alei pe care te poți plimba. Locuințele colorează locul specific în nuanțe de albastru verde și alb, acoperite cu stuf gros și împodobite cu năvoade, flori și peștișori puși la uscat, satul este o introducere ideală și autentică în viața din Deltă.

Fiecare dintre cele zece case (unele și cu anexe) reflectă specificul satului din Deltă atât în exterior, cât și în interior. Da, a fost o surpriză extrem de plăcută să văd că toate sunt amenajate în interior și descuiate pentru public!

Ele sunt decorate astfel încât să imite modul de viață simplu al pescarilor – așa cum trăiau și încă trăiesc: un pat aflat în bucătărie lângă soba de lut, ceaune și vase tradiționale, tablouri brodate, camere de zi în care se adună familia. Mai multe obiecte artizanale au fost achiziționate special pentru a decora căsuțele construite în cadrul acestui proiect singular în România.

Obiectivul a fost realizat din fonduri europene, deschis în 2016, are 3 hectare și găsești, pe lângă case, un bufet sătesc, o cherhana, mori de vânt, o troiță și un centru de informare.

Tip: La începutul lunii august are loc și Festivalul de Muzică Bună, ajuns la cea de-a patra ediție. Intrarea gratuită.

 

Traseele turistice spre Deltă ce pornesc din Tulcea sunt aici.

Fotografii din Satul Pescăresc:

Citește articolul: http://corinamatei.ro/travel/romania/dincolo-de-delta-dunarii-satul-pescaresc-din-tulcea/

Publicată de Cory's Blog pe Vineri, 15 Iunie 2018

 

 

Vezi turul aici:

Comments

comments

LEAVE A REPLY