Cetatea Deva, istorie, cultură și… turism

0
Cetatea Deva, istorie, cultură și… turism

O emblemă nu doar a orașului, ci și a Transilvaniei, Cetatea Deva este printre cele mai importante fortificații medievale de la noi. A fost ridicată în secolul al XIII-lea la 378 de metri altitudine, în vârful unui deal – un punct strategic pentru observarea Văii Mureșului, pe unde trecea și faimosul drum al sării. Aici, cu un mileniu înainte de a fi construită, se așezaseră și romanii. 

Deși rolul principal al fortăreței a fost de apărare, a servit și ca locuință de-a lungul timpului pentru voievozi, principi și conți – printre care regele Carol Robert de Anjou, Iancu e Hunedoara, familia Corvinilor, principele Gabriel Bethlen. Chiar și nobilii s-au ascuns aici în timpul răscoalei din 1784 condusă de Horea, Cloșca și Crișan, ceea ce i-a făcut pe aceștia din urmă să o atace.

Refăcută de un străin

În sute de ani de existență a înflorit odată cu conducătorii săi semeți și a decăzut la atacurile puternice ale dușmanilor. Dar frumusețea sa a continuat să rămână răvășitoare. Tocmai de aceea, împăratul Francisc I şi soția sa au decis, în timpul unei vizite prin regiune, să o refacă și să-i redea strălucirea. După 12 ani de lucrări migăloase în vârful dealului, o explozie puternică din magazia cu praf de pușcă a distrus mare parte din fortăreață. Se întâmpla în 1849, în vremurile lui Avram Iancu, când cetatea tocmai fusese ocupată de honvezi. 

Redeschisă turismului

De atunci, nimeni nu a mai încercat să mai readucă la viață cetatea. A rămas așa, cu o parte din ziduri în picioare, amintind de măreția sa de odinioară. Încet, încet, a devenit un obiectiv turistic nu doar datorită istoriei sale, ci și pentru panorama superbă ce se deschide de jur împrejur. În 2013 a fost inclusă într-un program de restaurare din fonduri europene și așa a reușit să fie repusă în valoare.

Accesul la cetate se face ori pe jos (dinspre centru), ori cu telecabina (dinspre stadion – 20 lei dus-întors).

Pentru un tur complet al cetății ai nevoie de aproximativ două ore.

Obiectiv în #100locuriRomania

LEAVE A REPLY