Printre preferatele bucureștenilor, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se află prezent în diverse topuri ale celor mai frumoase, mai bine organizate și mai interesante muzee de istorie naturală din Europa. Totodată, muzeul de astăzi vine ca urmarea firească a celei mai vechi instituții de cercetare a naturii.
Muzeu de aproape 200 de ani
În 1834, în câteva săli de la Colegiul Sfântul Sava, era expusă prima colecție a ceea ce avea să devină muzeul de astăzi. Fratele domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, nu doar că a susținut crearea instituției (cu scop principal de cercetare), ci a și donat o sumedenie de colecții valoroase, de la minerale, fosile, păsări și mamifere, până la monede și opere de artă. Așa că, deși a dorit să fie un muzeu de istorie naturală, a ajuns să aibă un caracter mixt.
De-a lungul istoriei, instituția a fost mutată dintr-un loc în altul, directorii s-au tot schimbat, însă patrimoniul s-a îmbogățit constant prin donații din România și din străinătate, dar și prin achiziții valoroase. Merită menționată perioada în care Grigoriu Ștefănescu (profesor de geologie și paleontologie) a condus muzeul (1867-1893), pentru că lui i se datorează descoperirea faimosului schelet de Deinotherium gigantissimum – cel mai mare și cel mai complet schelet găsit în lume.
De la el, conducerea a fost preluată de Dr. Grigore Antipa, care a depus toate eforturile pentru un sediu nou, încăpător și permanent. Timp de 51 de ani, cât a condus muzeul, el a proiectat noua clădire, a făcut eforturile necesare construirii ei, a îmbogățit colecțiile cu piese din lumea întreagă și a realizat primele diorame biogeografice (acele medii care imită cât mai fidel un cadru natural/ vitrinele cu animale împărate sau manechine).
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
Inaugurarea noii clădiri a avut loc în 1908, în prezența Regelui Carol I.
Apoi, în 1933, Regele Carol al II-lea a hotărât ca muzeul să-i poarte numele celui mai implicat director al său.
Directorii ce au urmat s-au preocupat nu doar de îmbogățirea constantă a patrimoniului, dar și de modernizarea prezentării exponatelor, astfel încât să contureze un loc pentru toate categoriile de vizitatori: părinți ce vin cu cei mai mici dintre prichindei, elevi, studenți sau adulți ce vor să se relaxeze câteva ore într-un spațiu destins, organizat, în care pot afla cele mai interesante informații.
Colecțiile, o minunăție
Muzeul dispune de numeroase colecții, organizate logic și expuse în așa fel încât invită vizitatorul să intre într-o poveste despre natura ce îl înconjoară. Deși patrimoniul muzeului include peste două milioane de exponate, doar cele mai importante sunt expuse – câteva sute, din lipsă de spațiu – celelalte fiind valorificate cu ocazia diferitelor expoziții temporare. Acestea sunt:
- Colecțiile de Geologie și Mineralogie
- Colecțiile de Paleontologie
- Colecția de Anatomie comparată
- Colecțiile de Etnografie și Antropologie
- Colecțiile de Vertebrate
- Colecțiile de Nevertebrate
- Colecțiile entomologice (Insecte – cea mai mare coleție din România și una dintre cele mai mari din lume)
- Colecțiile științifice
La subsol, faci cunoștință cu biodiversitatea României, pe microclimatele specifice regiunilor țării. Printre exponate, vei găsi cinci dintre dioramele create de Grigore Antipa cu o sută de ani în urmă!
Vezi această postare pe Instagram
#muzeim #MuzeimPrinBucuresti #muzeedinBucuresti #bucharestmuseums #CoryinRomania #antipa
O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe
La parter, povestea te plimbă prin fauna mondială, aranjată biogeografic.
La etaj, vei găsi o colecție fascinantă de roci și minerale, una dedicată insectelor, alta pentru schelete de animale marine, dar și o zonă dedicată astronomiei. Pentru o mai bună înțelegere a eforturilor descoperirilor, există o sală cu podea de sticlă în care poți vedea imitația unui sit arheologic, așa cum sunt cele în care s-au găsit diverse fosile.
La redeschiderea din 2011, muzeul a fost dotat cu plasme, ecrane cu touch-screen pe care poți citi despre animalele expuse, spații pentru proiecțiile 3D și alte sisteme interactive pentru prezentarea colecțiilor, dar și săli dedicate experimentelor științifice la care vizitatorii pot asista în cadrul atelierelor educaționale.
Fascinantă este și peștera amenajată în interiorul muzeului, foarte bine lucrată și digitalizată – sistemul audio îți dă sunetele specifice ale picăturilor care se scurg sau cad în bălțile specifice. Doar frigul lipsește!
- Unde? Șoseaua Pavel D. Kiseleff 1
- Când? Program de vara (1 aprilie – 31 octombrie) Marti – Duminica: 10:00 – 20:00 // Program de iarna (1 noiembrie – 31 martie) Marti – Vineri: 10:00 – 18:00/ Sambata – Duminica: 10:00 – 19:00
- Cât? 20 lei
- Detalii: antipa.ro
*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)