Deschis în 2003, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi se află într-o casă venețiană deosebită din Cartierul Dorobanți și este singura instituție culturală de acest gen din România și printre puținele din lume. Deși poate sună pompos, este un muzeu mic, cald și foarte primitor.
Ești pasionat de cartografii vechi? Nici nu trebuie! Dincolo de adevărate opere de artă pline de detalii ce uluiesc, vei găsi atâtea curiozități doar uitându-te pe hărțile vechi ale regiunilor noastre: Botushanii (Botoșani), Jassy (Iași), Teseswar (Timișoara) sau Gallaz (Galați) sunt orașe din România de astăzi, scrise pe la 1700!
Știință, artă…
Colecția este una privată și a fost făcută în mare parte din donații. Cuprinde aproximativ 1000 de hărți, litografii și gravuri din perioada secolelor XVI – XX și reprezintă cartografii de regiuni, continente, orașe și chiar hărți astronomice. Din colecția muzeului fac parte și o serie de obiecte tematice. Acestea sunt expuse în 16 săli care spun vizitatorului o poveste atractivă ce se împletește între știință și artă pură. Pas cu pas, hartă cu hartă, vei observa evoluția cartografierilor: atât la nivel de desen, cât și la nivelul informațiilor conținute.
Vei admira hărți realizate de marii geografi ai secolului al XVI-lea, din perioada Renașterii. Cea mai veche hartă datează de la 1525. Cele actuale, puține la număr, au doar rolul de a marca anumite momente istorice. Nu uita să privești și vitraliile tavanele din sălile frumoasei clădiri de patrimoniu, vei descoperi și mai multe hărți, pictate de artiști!
Vezi această postare pe Instagram
#Muzeim #MuzeimPrinBucuresti #muzeedinBucuresti #bucharestmuseums #CoryinRomania
O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe
…și prestigiu!
Poate cea mai importantă hartă expusă este cea a lui Abraham Ortel, cunoscut sub numele de Ortelius – realizată la 1595 prin procedeul gravurii în alamă, colorată apoi manual, cu acuarelă. În ea, se poate admira harta Daciei.
Îți garantez că este extrem de interesant să cauți, cu lupa (pe care o primești la intrare), detalii pe hărțile vechi de sute de ani!
- Și nu uita că Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi are și o aplicație mobilă, creată pentru a te acompania în muzeu – prezintă informații despre cartografi celebri și hărți de seamă.
- Pentru cei ce vor să studieze și mai mult, muzeul mai are un proiect interesant, cu o sumedenie de informații și curiozități despre hărțile expuse!
Vezi această postare pe Instagram
Fascinating #bucharestmuseums #oldmaps #muzeim #EBTinRomania
O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe
- Unde? Strada Londra 39
- Când? Miercuri – Duminică 10.00-18.00.
- Cât? 10 lei/ Intrare gratuită în ultima zi de miercuri din lună.
- Detalii: muzeulhartilor.ro
*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)