O incursiune în Satul Neolitic: Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu”

Muzeul Campiei Boianului

Întoarce-te cu 7000 de ani în urmă în Satul Neolitic: poți face asta la Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” din Drăgănești-Olt!

Prundul Oltului a fost un izvor de cunoaștere a culturilor apuse pentru cercetătorii și arheologii vremurilor noastre. Acum șapte mii de ani, oamenii s-au așezat aici. Ba mai mult, pe sub construcțiile pe care le putem vedea astăzi, se găsesc încă urmele primelor așezări ale celor din neoliticul timpuriu. Astfel, spațiul de aici a fost transformat de echipa muzeului în cel mai interesant obiectiv turistic din sudul țării!

Muzeul adună, în diferite spații expoziționale, toată istoria locului din neolitic până în prezent, în peste 15.000 de obiecte: piese de arheologie, istorie, numismatică, obiecte de cult, arhive și documente, unelte, ceramică, port popular, artă plastică, colecții memoriale și multe altele.

▪ În Casa Ghirgiu sunt organizate exponate din paleolitic şi până în prezent în 7 camere.

▪ În Conacul Polihronie, cea mai veche casă din Câmpia Boianului, ridicată în sec al XVIII-lea, sunt trei expoziții permanente: de artă populară, de cult religios și de artă plastică. Iar în fosta cramă este decorată popular, cu țesături, măști, ceramică și unelte din zonă.

▪ Casa țărănească – a fost reconstruită după cea mai veche casă de suprafață descoperită la Drăgănești-Olt, ce data din mileniul al II-lea î.e.n. Bordei – a fost reconstruit după modelul caselor parțial îngropate din lunca Oltului.

▪ Troița – ridicată în memoria pompierilor, printr-un protocol dintre muzeu și Grupul de pompieri militari ,,Matei Basarab,, din Slatina. Din aceeași secție de istorie a focului, face parte și o cameră cu exponate tematice.


Arheoparcul Gumelnița sau Satul Neolitic e atracția cea mai mare a muzeului. A fost construit la inițiativa directorului de atunci al muzeului, Traian Zorzoliu, și inaugurat în 2010. Este singurul arheoparc de acest gen din lume! El trimite vizitatorii cu 7.000 de ani în urmă, într-o așezare din Neolitc, ca să vadă cum se organizau oamenii atunci – informații descoperite în șapte campanii arheologice în Tellul gumelnițian din Drăgănești-Olt. Astfel, cinci colibe tematice făcute din pământ și acoperite cu stuf, decorate inclusiv în interior, te vor împinge pe o pantă a istoriei, către omul preistoric care descoperise deja focul, făurea unelte pentru vânătoare, își făcea vase de ceramică, se apucase de agricultură și descoperea că unele animale pot fi domesticite.

Alături de ghida muzeului, care îți explică cu toată pasiunea despre ceea ce vei vedea acolo, vei afla despre mii de ani de civilizație umană într-un tur ce durează o oră.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeași categorie

Călătoria nu se oprește aici! Uite câteva sugestii de articole din aceeași categorie, care îți vor stârni interesul.