Un nou obiectiv turistic va atrage iubitorii de munți și de adrenalină în județul Neamț, mai exact la intrarea în Cheile Bicazului dinspre Piatra Neamț. Cu un main route de 600 de metri, devine cel mai lung și mai antrenant traseu de Via Ferrata din România.
Ce-i o via ferrata?
Via ferrata este un traseu turistic de escaladă. Conceptul a apărut în primul război mondial, când italienii se băteau cu austriecii în munții Alpi. Ca să poată trece soldații, alpiniștii de atunci montau prinderi și corzi de fier, ca să facă trecerea accesibilă. De aici și numele italienesc via ferrata = drum de fier.
După război, traseele au rămas pe munți, iar prin anii 60 au fost valorificate turistic. Faimoase rămân cele din munții Dolomiți.
Traseele de via ferrata oferă posibilitatea de a combina două sporturi: treking-ul și alpinismul. În România, sportul este la început, de aceea există doar opt trasee de acest gen.
Ideea, a lui Constantin Lăcătușu
Constantin Lăcătușu e primul român care a ajuns pe Everest. Astăzi, el este președintele Clubului Montan Român și custodele Rezervației Naturale Cheile Șugăului-Munticelu, aria în care azi se află Via Ferrata Astragalus. El s-a dus cu ideea construirii unui traseu amenajat de escaladă după modelul și standardele celor din Austria și Germania la cei ce exploatează calcar peste drum, compania HeidelbergCement. Ei au fost încântați de propunere și au sponsorizat realizarea traseului cu 20.000 de euro pentru toate materialele necesare, în ideea că acesta va ajuta la promovarea regiunii și sporturilor outdoor, dar și la cunoașterea și conservarea biodiversității.
Apoi, Constantin Lăcătușu împreună cu echipa sa (un grup de prieteni și colegi pe trasee de alpinism), a muncit la această via ferrata timp de șase luni. Cablurile și prinderile de oțel au fost cărate „cu cârca” până în vârful masivului într-o muncă titanică.
Unde e
Am venit din Piatra Neamț spre Cheile Bicazului. Chiar la intrarea în chei, vei vedea pe partea dreaptă un indicator cu „Via Ferrata Astragalus”, apoi panoul proiectului.
Din drumul județean până la Cabana Ecolog – punctul de plecare pe Via Ferrata Astragalus – am urcat cam 200 de metri. La cabană, ni s-a prezentat echipamentul și normele de siguranță. De aici se și ia hamul și casca, nu trebuie să ai tu echipamentul tău. De la cabană, poteca urcă încă vreo 200 de metri până în punctul în care începe distracția. În acest punct ai un panou cu toate informațiile necesare pentru siguranța fiecăruia.
M-am dus să o testez!
Deși nu am mai făcut vreodată o via ferrata, ci doar escaladă în sală, m-am dus nerăbdătoare să testez și eu noul traseu. Am pornit în escaladarea primului perete, mi-am prins cârligele de cablul de oțel montat în stâncă. Traseul a început frumos și lin, chiar dacă eram pe o muchie de stâncă, iar mașinile de jos păreau niște furnici. Pădurea s-a deschis și deja aveam o priveliște superbă peste Cheile Bicazului – priveliște pe care trebuie să te oprești musai ca să o admiri.
Adrenalină completă
Imediat după colțul peretelui, a început o urcare mai abruptă, oarecum provocatoare. Trebuia să am mare grijă când schimbam prinderile pe cablu, să văd unde calc, unde pun mâna… „Wow, asta da parte dificilă”, mi-am spus eu în gând. După următorul bolovan, și mai greu. Iar după celălalt, a început o ascensiune perfect verticală, unde nu mai aveam bază suficientă în locurile în care călcam, mă cocoțam mai mult cu mâinile pe cablu. Era mai greu când schimbam cârligele, la prinderi, pentru că toată stabilitatea mea era într-o singură mână. Deși eu văd traseul și mi-l pot crea imediat în minte, am avut o singură porțiune, o ridicare de picior unde nu l-am mai văzut. M-am dus la nimereală doar ca să nu mă blochez acolo, m-am julit nițel în genunchi, dar am reușit să ajung sus apoi, pe o creastă de toată frumusețea. O creastă subțire, pe care am încălecat-o ca pe un cal. Stânga – râpă, dreapta – prăpastie. Mi-nu-nat! Selfie time!
Puțin mai în față, drumul s-a bifurcat: drept continua ascensiunea pe vârf, iar în stânga – traseul pentru începători și copii. Am coborât pe acolo simplu și lejer. Abrupt, însă cu potecuță, fără prăpastie. Doar o urzică mi-a dat de furcă.
Îmi pare rău că nu am mai avut nici timp suficient, nici condiția fizică să fac și al doilea perete spre Turnul Mare. Am fost încântată de ceea ce făcusem până acolo și am demonstrat că traseul se poate parcurge fără experiență. Trebuie doar niște voință și…să nu ai frică de înălțime. În afară de julituri, nu ai ce să pățești chiar și dacă aluneci.
Pe traseu, am avut plăcuțe cu citate drăguțe în fiecare loc de tras sufletul 🙂
Pentru cine e Via Ferrata Astragalus?
Cum drumul a fost și este prezentat ca accesibil publicului larg, mă așteptam să fie mai lin. Sau să am trepte pe pereți care să-mi faciliteze urcarea. Și să pot ocoli plombele. Ei bine, am făcut cunoștință cu natura. Trepte montate am avut doar la plombele mai dificile și două pe peretele vertical, fără nicio denivelare în care să-ți poți sprijini piciorul. Pam-pam!
Pentru neinițiați ca mine, traseul a fost oarecum dificil, dar extrem de challenging, încântător datorită zonei în care se află.
Câteva informații
Via Ferrata Astragalus a primit această denumite datorită plantei protejate Astragalus pseudopurpureus. Planta a fost prima oară identificată aici și 95% din exemplarele din lume sunt în Cheile Șugăului-Munticelu. Cheile au fost declarate rezervație naturală pentru prima oară în 1971, apoi au devenit și rezervație avifaunistică, după care au fost incluse în Sit Natura 2000.
Despre Via Ferrata Astragalus, pe scurt
– are un sistem modern de prinderi
– Tariful este de 10 lei în condițiile în care se închiriază echipament. Dacă ai echipament propriu, traseul este momentan gratuit.
– echipamentul pe care-l primești este de ultimă generație, cu amortizare în caz de cădere. Echipamentul e compus din ham, cască de protecție – obligatorii – și, opțional, mănuși.
– coarda din ham ține până la 120 kg
– lungimea traseului este de 600 de metr- diferența de nivel este de 170 de metri. Turnul Mare are 900 de metri altitudine
– se ajunge pe DN 12C și este vizavi de cariera de calcar Bicaz
– Traseul se închide iarna
– Copii sub 7 ani, nu au voie pe traseu.
Sfaturi pentru neinițiați
– Nu urca pe ploaie sau când există risc de descărcări electrice, cablul e din fier!
– renunță la mănuși dacă le simți incomode
– fă o încălzire înainte să urci
– ia o sticlă de apă cu tine
– păstrează distanța față de cel din fața ta, altfel riști să-ți iei un picior în cap
– uită-te în sus cu grijă, cad pietricele, pământ și praf când ai pe cineva în față
– ai grijă să fii asigurat absolut tot timpul, chiar și le porțiunile lejere!
– dacă nu ai pic de experiență, ia-ți un ghid montan care să te îndrume la fiecare mișcare. Traseul nu este imposibil chiar dacă nu ai experiență. Ai nevoie doar de chef de aventură și o condiție fizică decentă.
– dacă începi traseul, nu mai poți renunța! Nu e ca la escaladă în sală, când te lași în ham și cobori la sol!
Uitați cum este aici!
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)