La marginea Saharei, pe un deal înalt, se ridică un sat-fortăreață tipic marocan, făcut doar din pământ. Deși arhitectura lui pare foarte veche, Aït Benhaddou este reconstruit după secolul al XV-lea, chiar dacă aparența și tehnica folosite sunt cele vechi. Însă satul a fost fondat prin anul 700, când aici era o importantă rută comercială.
Când orașul a decăzut și comerțul nu a mai funcționat în această zonă, mulți au plecat, iar cei rămași au întemeiat un alt oraș, mai modern, peste râul roșiatic. Doar câteva familii mai locuiesc aici astăzi. În liniște, fără curent electric, cu câte o capră și niște găini subnutrite în curtea interioară. Trăiesc de pe-o zi pe alta și încearcă să mai vândă câte un suvenir turiștilor curioși care ajung aici.
Plimbare pe scări
Am ajuns aici pe o căldură tipic sahariană. Un localnic ne-a întâmpinat, urma să ne fie ghid printre zidurile vechi. Din drumul principal, am intrat pe potecuțele satului nou și am ajuns în fața unor scări măcinate de timp care coborau spre apă. Râul era roșu-sângeriu, culoarea fierului din pământ, și contrasta uimitor cu verdele tare al palmierilor dimprejur. În râu erau câțiva bolovani care să ușureze trecerea… pe care am făcut ceva echilibristică chiar dacă apa nu e adâncă, e doar până la gleznă.
Apoi intrat în kaser (așa se numește acest gen de sat, cu case de pământ și înconjurat de ziduri de apărare groase, cu turnuri de apărare) am urcat pe o potecă și ne-am oprit la primul (și singurul cred) atelier de…tablouri din zahăr. Aparent, e un meșteșug berber prin care fac adevărate opere de artă din zahăr. Sau zahăr cu șofran și nisip. Ei au o tehnică prin care întind pe o foaie zahăr; îl lipesc cu aracet în cantități diferite, apoi trec foaia prin flacăra domoală de la o butelie. Zahărul se arde, în toată camera miroase a prăjitură, iar ce iese e o adevărată operă de artă!
De acolo, străduțele s-au transformat în scări. Ghidul nostru ne-a dus să vedem cum arată o locuință în interior. O casă locuită, unde gazdele erau deja plictisite de turiști: două camere decorate cu țesături pe pereți, covoare pe jos și o mobilă improvizată. În spate era cuptorul de pâine. „Holul” dădea în curtea din spate, unde câteva animale murdare stăteau înghesuite în trei metri pătrați. Casa avea și o terasă, pe care am urcat sa că avem o priveliște de la mijlocul satului. De aici se vedeau foarte frumos clădirile decorate cu motive de cărămidă din noroi.
Peisaj cu ploaie
Scările continuă până în vârful dealului, unde un turn de supraveghere păzește toată zona. Priveliștea noastră a fost extraordinară, completată de un nor negru, de ploaie.
-„Sper să nu plouă!”, zicem noi, care veneam din București, tot de la ploaie.
-„Cum să nu plouă? Ploaia e bună, hrănitoare, lumea se bucură, iar noi dansăm în ploaie o dată la câteva luni când se mai întâmplă asta!”, ne-a spus ghidul.
Atunci ne-am dat seama cam ce gafă am făcut cu lamentările noastre.
Am coborât repede-repede, iar o furtună de nisip începuse. Tot praful simțeam că e în ochii mei. Nu a mai durat mult și a început și ploaia: câțiva stropi imenși, timp de vreo cinci minute. Gata! Soare!
O scenă de film
Aït Benhaddou nu este cunocut atât de mult pentru valoarea sa pentru care a fost inclus în patrimoniul UNESCO, ci pentru peliculele care s-au filmat aici de-a lungul timpului: Oedip Rege (1967), Iisus din Nazareth (1977), Mumia (1999), Gladiatorul (2000), Alexandru cel Mare (2004), Prințul Persiei (2010) și (să se audă tobele!) scene din Game of Thrones! Ei bine, de atunci, turiștii nu mai ratează cetatea!
Când s-a filmat „Lawrence al Arabiei”, fațadele caselor au fost recondiționate. Iar după includerea sa în UNESCO din 1987, orașul a beneficiat de noi restaurări și de aceea se află într-o stare foarte bună de conservare.
Aït Benhaddou, castelul de nisip locuit – road trip în Maroc (ep 7)
Posted by Cory's Blog on 3 Iulie 2017
-
– va urma-
Nu pierde nimic:
-
- O EXPERIENȚĂ COMPLETĂ ÎN JEMAA EL-FNA – ROAD TRIP ÎN MAROC (EP 1)
- CE OBIECTIVE TREBUIE SĂ VEZI ÎN MARRAKECH – ROAD TRIP ÎN MAROC (EP 2)
- TIPS & TRICKS ÎN MARRAKECH – ROAD TRIP ÎN MAROC (EP 3)
- ULEIUL DE ARGAN, O TRADIȚIE MAROCANĂ ȚINUTĂ CU TRUDĂ (EP 4)
- ESSAOUIRA: CAPRE, CARPETE, VÂNT ȘI PLAJĂ IMENSĂ (EP 5)
- SPRE OUARZAZATE, CEL MAI FRUMOS DRUM – ROAD TRIP ÎN MAROC (EP 6)