Skopje, bijuteria contradictorie din Balcani

Vacanta in Skopje, Macedonia de Nord

Când vrei să pleci în vacanță cu mașina și simți că nu ai inspirație, orientează-te spre Balcani, o zonă care nu este încă atât de turistică, dar care uimește prin contrastele pe care le oferă. Așa am ajuns și eu în Skopje, interesanta capitală a Macedoniei de Nord.

Nu e greu să o explorezi fără o hartă, oamenii sunt foarte de prietenoși, iar infracționalitatea are cote reduse, comparând cu România. Adică vei fi în siguranță! Capitala este în curs de dezvoltare, așa că am întâlnit numeroase lucrări și multe zone cu clădiri în construcție, dar care erau făcute fără să deranjeze prea mult trecătorii sau peisajul. Investițiile în aspectul orașului au fost și continuă să fie enorme: pavaje din marmură, statui impunătoare la orice colț de stradă, spații verzi bine îngrijite, clădirile istorice sunt reabilitate, ale clădiri monumentale au fost ridicate pentru a găzdui diverse manifestări culturale sau muzee. Acestea din urmă contrariază orice vizitator – autoritățile au ales stilul vechi grecesc ca arhitectură pentru toate clădirile noi ridicate în ultimii ani pe malul râului. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#EBTinMacedonia #skopje

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Centrul modern

Cred că orice plimbare prin Skopje ar trebui să înceapă din Piața Macedonia, locul în care stă cea mai mare statuie pe care ai văzut-o vreodată: Războinicului pe Cal (mulți spun că e Alexandru cel Mare)! Aici este inima orașului, cu repere de mare importanță națională: clădiri istorice, statui ale marilor eroi, dar și arcul de triumf macedonean: Poarta Macedonia. De aici pornește și Strada Macedonia, locul de promenadă din oraș, cu restaurante și cafenele. Dar e o cale pietonală care te va plimba și ea printre câteva monumente: vei găsi aici Casa Memorială a Maicii Tereza, o persoană marcantă în istoria umanității, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#EBTinMacedonia #mitherteresa #skopje

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

În spate, vei vedea Turnul Feudal, care găzduiește și el o expoziție închinată Maicii Tereza. Iar în capătul străzii se află Muzeul Orașului Skopje, care prezintă istoria așezării din anul 3000 î.Hr. până în zilele noastre.

Tor în această parte a orașului se află și biserica Saint Clement din Ohrid, cea mai mare catedrală ortodoxă din Macedonia. Este construită într-un stil modern, numai cu domuri și arce, și uluiește prin grandoarea sa. Picturile sunt vii în culori și, pentru prima dată în istorie, aici a fost pictat Iisus pe dom, pe o suprafață de 70 de metri pătrați.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#EBTinMacedonia #stohrid #cathedral #skopje

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Poduri peste istorie

Podul de piatră este cel mai important simbol al orașului, pe care îl găsim atât pe scutul orașului, cât și pe steag. A fost construit inițial de romani, apoi reconstruit parțial sau total de nenumărate ori ținând cont de aspectul inițial.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#stonebridge and #archaeological #museum in #Skopje #EBTinMacedonia

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Peste râul Vardar mai trec încă două poduri pietonale: Podul Civilizațiilor din fața Muzeului de Arheologie – poate cel mai impunător muzeu, cu 20 de coloane grecești imense – și Podul Artelor din fața Procuraturiiun dom grecesc impresionant. Ambele îți vor face cunoștință cu personalități marcante din istoria țării prin zecile de statui ce stau de o parte din de alta ale podurilor și de pe malul râului.

Înainte să intri în bazarul turcesc, imediat ce treci Podul de Piatră, în stânga, vei vedea Muzeul Luptei Macedonene, ce pune în lumină scene și artefacte din istoria tumultuoasă a țării, având în centru lupta pentru independență. Este unul dintre cele mai interesante muzee de istorie pe care le-am vizitat până acum, nu doar datorită unui ghid extrem de bine pregătit, ci și pentru că, prin exponate, muzeul care te plimbă prin 13 perioade și momente din trecut, e capabil să-ți pună efectiv în față cele mai importante întâmplări prin picturi imense și scene istorice recreate cu ajutorul figurilor de ceară – 110 la număr!

Vechiul bazar turcesc

De îndată ce treci râul, ajungi într-o zonă intens disputată în trecutul recent. Acesta este centrul vechi al orașului sub Imperiul Otoman, în care vei regăsi o mică parte din Istanbul: străduțe pavate, moschei la tot pasul, magazine de bijuterii și suvenire, tarabe ale meșteșugarilor, restaurante cu mâncare tradițional orientală, clădiri istorice turcești ce astăzi au fost transformate în centre de artă: de exemplu, la Čifte Hammam este astăzi Galeria Națională de Artă, iar hanul Kapan An este un complex de restaurante.

Am fost și la Moscheea Mustafa Pasha, cea mai mare din oraș, însă nu am putut intra. În schimb, m-am bucurat de priveliștea de pe terasa din spatele ei!

 

Tot aici, am găsit ascuns un lăcaș creștin, Biserica Înălțării Domnului, construită în așa fel încât să fie ferită de ochii turcilor: de afară parte o simplă casă veche, însă, odată ce intri, spațiul capătă alte dimensiuni în mod miraculos! Biserica este specială și din alte motive: doi frați au sculptat timp de șapte ani un altar în lemn de alun, iar pe tavan este pictat însuși Dumnezeu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#EBTinMacedonia #skopje

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Plimbări prin natură

Fortăreața Kale, azi în ruină, este deschisă gratuit publicului. O recomand în special pentru priveliștea pe care o ai de acolo, din vârful dealului.

Canionul Matka se află la jumătate de oră de oraș și este locul ideal pentru o relaxare în natură și o plimbare cu barca. Eu nu am ajuns din cauza vremii ploioase, deși de la cazare până la chelneri, toată lumea mi l-a recomandat! Ai grijă să verifici timpul înainte să te duci, ai nevoie de soare!

Muzeul Satului din Macedonia este undeva pe munte, în pădure, la marginea orașului. E o ocazie ideală să te relaxezi să să admiri și partea etnografică a țării.

Ia Telefericul până la Crucea Millenium din vârful muntelui Vodno, de două ori mai mare decât Crucea Caraiman! 

Ai grijă la drum!

Din București în Skopje sunt 630 km – cam nouă ore de condus fără pauze, iar cel mai rapid drum este prin Sofia (Bg). Despre actele necesare la graniță, asigurări, limite de viteză și taxe de autostradă poți citi aici.

O vacanță ieftină

Macedonia este o țară puțin mai ieftină decât România. Adică găsești cazare de la 60 de lei/noapte/camera dublă, bei și mănânci bine seara în centru cu 100 de lei/două persoane și dai 13 lei pe un lahmacun în orașul vechi. În plus, și benzina te costă mai puțin! Dar, pentru o experiență inedită, poți lua o cină deosebită pe unul dintre vasele ancorate pe râu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

A tea in #Skopje #EBTinMacedonia

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

*acest material a apărut într-o formă similară în ediția de februarie 2018 a Revistei Femeia.

 

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *