Cu mașina în Macedonia de Nord: tot ce trebuie să știi

18
Cu mașina în Macedonia de Nord: tot ce trebuie să știi

Nu știu cum se face, dar parcă tot timpul când ne documentăm despre reguli și acte, ne scapă câte ceva. Și dacă tot am parcurs asfaltul spre Skopje (și Ohrid) de atâtea ori, o să înșir aici, schematic, tot ce trebuie să știi despre plecarea cu mașina în Macedonia de Nord via Sofia (Bulgaria) – pentru că plecările mele sunt prin vama Ruse.

De acte ai nevoie:

La granița cu Bulgaria:

 • talonul mașinii (numit și certificatul de înmatriculare)
 • permisul de conducere
 • RCA-ul tău valabil = cartea verde a mașinii (pe care indicativul BG să nu fie tăiat – dar, în general, toți asiguratorii acoperă țările UE)
 • VIGNETA se cumpără online de pe bgtoll.bg (atenție, să nu fie alt site, altfel vă veți trezi cu ceva comisioane)
 • Evident, nu uita de cartea ta de identitate (buletin) sau pașaport.

La granița cu Macedonia:

 • talonul mașinii (= certificatul de înmatriculare)
 • permisul de conducere
 • cartea verde a mașinii. Dacă pe RCA-ul tău indicativul MK este tăiat, vei încheia o asigurare chiar în vamă.
 • nu uita de pașaport sau, și mai simplu, doar buletin.
 • uneori se cere și o asigurare medicală de călătorie
 • dacă stai peste 90 de zile, vei avea nevoie de viză

Ce trebuie să știi:

Vigneta pentru Bulgaria – îți recomand să o achiziționezi online pe o săptămână sau doar pe un weekend (valabilă de vineri, ora 12:00 ziua până duminică, ora 24). Astfel, scapi de comisioanele aplicate la gheretele asiguratorilor aflați în vămi.

Cartea Verde a Mașinii – trebuie să verifici dacă o ai inclusă în RCA. Unii asiguratori nu includ țările balcanice în asigurarea obligatorie. Încă ceva – polița ta de acasă trebuie să o ai printată, chiar dacă o faci online – asta este cerința celor din vămile Macedoniei de Nord!

           !!! Dacă indicativul MK este tăiat pe RCA-ul tău și nu îți faci polița separată încă din Romania (ceea ce acum este puțin mai complicat pentru că foarte puțini asiguratori mai eliberează aceste polițe specifice), poți încheia asigurarea și în vamă. Costă 50 eur/15 zile (este cea mai mică asigurare disponibilă, inclusiv pentru un tranzit de două ore) și emiterea ei durează mai puțin de 10 minute.

Asigurarea internațională de sănătate se referă la asigurarea de călătorie pe care o poți încheia la aproape orice asigurator pe perioada plecării, înainte cu 48 de ore de plecarea ta. Într-un timp se cerea la vamă (de aceea am menționat-o la acte necesare), însă ultimele dăți nu mi s-a mai întâmplat. Am avut-o de fiecare dată, așa că nu știu cât ar costa să o închei în vamă. Oricum, ca o recomandare personală, având în vedere că ieși de pe teritoriul Uniunii Europene, better safe than sorry: încheie o asigurare medicală la orice broker pe perioada vacanței tale.

Pentru Macedonia NU e nevoie de vignetă pentru că vei plăti la segment de drum. În Macedonia există taxe de autostradă (modice) care se plătesc cash sau cu cardul la punctele de taxare (40-100 MKD/tronson = 3-8 lei). Pentru Skopje dus-întors costă undeva la 25 de lei (Update 2022).

Benzina 95 este, în general, mai ieftină ca cea din România. Pentru prețurile actualizate la data plecării tale, verifică aici.

Atenție mare:

Limitele de viteză (pe care recomand să le respecți, dai de poliție când nu te aștepți, că și la ei se stă la pândă) sunt:

 • 60 km/h în localități,
 • 80 km/h în afara localităților,
 • 100 km/h pe șosele regionale,
 • 120 km/h pe autostrăzi.

Numere de urgență:

 • Politie: 192
 • Pompieri: 193
 • Salvare: 194
 • Tractări auto/asistență rutieră AMSM: 196

La întoarcere, nu uita că ai niște limite vamale draconice la țigări (maximum 2 pachete) și alcool (maximum 1 litru de tărie), indiferent dacă vii în România prin Bulgaria (se aplică la vama MK-BG) sau prin Serbia (se aplică la vama SRB-RO). Toate limitele, pe site-ul vămii.

Pentru tranzitarea Serbiei spre Macedonia de Nord, găsești detalii la finalul acestui articol:

În Serbia cu mașina: Belgrad, Novi Sad și Cazanele într-o singură vacanță

Drum bun și atenție în/la trafic! 🙂

 1. Cartea de identitate a masinii ???? Nu pot sa cred . !!!!
  Cum sa plec cu cartea de identitate a masinii . Sa o las si pe bord,dupa ce parchez??

 2. Se poate achita autostrada cu card international Mastercard in euro, la fel ca in Croatia sau alte tari cu porti pe autostrada ?

 3. Bună seara. Asigurarea acum se tipărește pe o foaie alba. Indicativul MK este valid. Mai e nevoie de cartea verde? Mulțumesc

  • Este suficientă foaia albă, nu se mai impune print color sau pe hârtie specială. Dacă indicativul MK nu este tăiat pe RCA, nu mai este necesar să mai luați carte verde din vamă. Drumuri bune și vacanță minunată!

 4. Multumesc frumos pentru articole! Tocmai le-am descoperit/ti-am descoperit blog-ul cautand informatii despre o vizita in Macedonia ce urmeaza in ~2 saptamani. (n-aveam somn intr-o seara si am verificat RCA-ul – asa am observat ca am MK taiata 😀 )
  p.s. De ce nu mai scrii articole mai recente de 2021? Ma gandesc la “ce-i mai rau”, ca acum ai familie si nu te mai lasa “iubi” :))) Glume proaste, nu pune la suflet.

  • Bună, Bogdan!
   Mulțumesc pentru aprecieri! Cum acest blog este creat din pasiune, nu reprezintă jobul meu. Fac altceva for living. Public când am timp, dispoziție, sunt acasă (adică foarte rar în ultimii doi ani – lumea e mare) și când nu sunt implicată activ în alte mari proiecte care, până la urmă, îmi „finanțează” călătoriile și-mi plătește facturile; și care, bineînțeles, îmi solicită mare parte din timpul meu. Tot ce reușesc este să mai fac update pe informațiile de interes, ca vacanțele către Macedonia, unde tot m-am întors chiar și în ultimii doi ani, astfel încât contentul de aici să rămână util cititorilor.
   Vacanță frumoasă!

   • Am inteles, apreciez tot ce ai postat si mult succes in toate proiectele! Intre timp am gasit si fb-ul si te mai urmaresc pe-acolo – superbe foto 🙂 Vacanta a fost superba, 12 nopti dintre care 10 in zona Kotor – multumesc inca o data!

 5. Salut,
  Am o masina inchiriata si proprietarul acesteia a facut asigurarea auto prin Euroins. Stie careva, oare asigurarea asta e valabila in Macedonia si Serbia ? Stiu ca firma asta de asigurari ar avea ceva probleme si … sper sa nu ma trezesc sa platesc o alta sigurare in vama.
  Multumesc !

  • Bună!
   Trebuie să te uiți pe RCA și să vezi dacă acele țări sunt sau nu tăiate.
   Apoi, eu știu că Euroins e în faliment și că toate polițele încetează de drept pe 8 septembrie 2023. Nu știu ce s-a transmis la vămi în legătură cu această poliță.
   Eu, personal, nu aș risca și aș face alta. Dar eu sunt genul care iși ia 1000 de precauții extra.
   Vacanță frumoasă!

   • Salut, eu m-am intors din Muntenegru, via Macedonia si Serbia (printre altele) si n-am avut probleme desi am polita Euroins. A trebuit sa platesc asigurare numai in Muntenegru si Kosovo care nu erau incluse in polita. + ca politele acestea tocmai ce-au primit o extensie de validitate, pana pe 8 decembrie daca nu ma insel.

LEAVE A REPLY