O veste bună vine toc mai de la unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa: Pompei, Italia. La începutul săptămânii a fost inaugurat un nou sistem de iluminare și sunet, care va oferi turiștilor o nouă experiență de neuitat.
Veștile vin prin intermediul Enel Italia, care a contribuit la această realizare.
Sistemul modern ce reînvie un sit arheologic
„La inaugurarea noului itinerar au participat Directorul General al „Parco Archeologico di Pompei”, Massimo Osanna, Directorul Enel Italia, Carlo Tamburi, Președintele Regiunii Campania, Vincenzo De Luca, ministrul pentru Coeziune Teritorială și Sudul Italiei, Claudio De Vincenti și ministrul italian pentru Patrimoniu Cultural și Turism, Dario Franceschini.
Noul traseu integrat a fost creat prin relansarea sistemului de iluminare din zona arheologică aflată între Porta Marina și Basilica, constând în înlocuirea a circa 430 de becuri cu tehnologie veche cu sisteme noi tip LED. Aceste LED-uri vor genera economii de energie de aproximativ 60%, păstrând în același timp standarde de iluminat de înaltă calitate pe o durată de viață mult mai mare decât becurile tradiționale cu incandescență.
Modernizarea sit-ului a implicat și sistemul audio care susține itinerarul multi-senzorial în zona arheologică, valorificând potențialul comunicativ al conținutului și integrarea perfectă cu sistemul de iluminat artistic, oferind o experiență culturală eficientă și captivantă. Sunetele, care sunt difuzate în fundal, reproduc voci din viața de zi cu zi din epoca romană, din spații publice cum sunt piațetele sau zone sacre, de exemplu, Templul lui Apollo.
De asemenea, a fost instalat un sistem modern de automatizare, care permite controlul la distanță al întregului itinerar.
Vizitatorii se pot bucura de stimulii senzoriali de-a lungul plimbării, care are narațiune dublă, atât vizuală cât și auditivă. Acesta este alcătuit din mai multe etape, permițând vizitatorilor să aprecieze rămășițele arheologice din Pompei într-o atmosferă nocturnă unică.”
Ei, acum avem de experimentat și Pompei pe timp de noapte! 🙂
Despre Pompei
Pompei este unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din lume. Îl găsești aproape de Napoli. Orașul antic a fost îngropat sub un strat gros de cenușă și lavă în urma erupției vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. Descoperirea sa accidentală din secolul al XVIII-lea a deschis o fereastră unică spre viața cotidiană a Imperiului Roman, oferind vizitatorilor o oportunitate rară de a explora clădiri, străzi și obiecte perfect conservate.
Explorarea orașului Pompei este o călătorie în timp. Printre atracțiile principale se numără Forumul (centrul social și politic al orașului) și Amfiteatrul (unul dintre cele mai vechi și bine păstrate amfiteatre romane). De asemenea, Casa Vettii și Casa Faun sunt două dintre cele mai faimoase locuințe, bogat decorate cu fresce și mozaicuri care reflectă stilul de viață opulent al elitei romane. Vizitatorii pot vedea „Lupanare di Pompeii”, renumitul bordel al orașului, cu fresce explicite care ilustrează diferite scene erotice.
Un alt aspect fascinant din Pompei este modul în care orașul a fost conservat sub cenușă imediat după erupție. Și aici te vor impresiona mulajele realizate în secolul al XIX-lea care au dezvăluit formele locuitorilor surprinși în ultimele momente ale vieții lor, oferind o imagine cutremurătoare a tragediei care a avut loc. Aceste mulaje, expuse în diferite locuri din sit, aduc un omagiu victimelor și oferă o legătură emoțională puternică pentru vizitatori.
Pompei nu este doar un sit arheologic, ci și o destinație turistică extraordinară care atrage milioane de vizitatori anual. Accesul este ușor, fiind situat la doar o scurtă călătorie cu trenul de la Napoli. O vizită la Pompei poate fi completată cu o excursie pe Vezuviu sau la siturile învecinate, cum ar fi Herculaneum, care au fost de asemenea afectate de erupția vulcanului.
Foto: PR
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)