Slovenia: locuri superbe pe care să le vezi într-un circuit

Vacanta Slovenia ce sa vizitezi

Slovenia – mică, dar fermecătoare – ascunde o suită de obiective care m-au cucerit, mii de peisaje de basm cărora deja le duc dorul și câteva aventuri pe care mă bucur că le-am trăit. Indiferent dacă ești un contemplator al naturii, un iubitor de cultură sau un prieten al peisajelor dramatice, Slovenia are câte ceva deosebit de oferit pentru fiecare dintre noi. Dacă deja plănuiești un road trip, pune-ți centura de siguranță și pregătește-te să începi explorarea celor mai faine destinații din Slovenia!

Îți prezent o selecție a locurilor din Slovenia care au reușit să ne cucerească și pe care le recomandăm oricând. Pe această listă vei găsi atât locuri faimoase, care atrag vizitatori din întreaga lume – și merită din plin, cât și comori ascunse, ce ne-au impresionat și la care am ajuns din întâmplare, fiind puțin mai în afara rutelor bătătorite.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Cheile Vintgar, turcoazul din mijlocul pădurii

Despre Cheile Vintgar

Una dintre cele mai mari comori naturale ale acestei țări, dincolo de crestele semețe ale Alpilor, cred că este Vintgar, o destinație naturală deosebită care te va vrăji cu frumusețea sa sălbatică. Această atracție remarcabilă se află în apropiere de Bled și îți oferă o experiență de neuitat. 

Soteska Vintgar este un canion adânc și îngust, săpat de Râul Radovna într-o stâncă calcaroasă. Acest loc superb a fost descoperit și deschis pentru turiști la începutul secolului al XX-lea, iar, de atunci, a devenit una dintre cele mai iubite destinații de natură din Slovenia.

Principala atracție a Cheilor Vintgar este traseul construit pe marginea râului, care oferă o priveliște spectaculoasă. Pe aproximativ 1,6 kilometri vei trece peste poduri de lemn și alei, ceea ce îți permită să explorezi întregul defileu. Pe măsură ce parcurgi cheile, vei fi înconjurat de vegetația luxuriantă cu mii de floricele care de care mai frumoase și vei auzi sunetul apei și al cântecelor păsărilor.

Pe parcursul plimbării, vei admira o serie de cascade pitorești care completează magia locului. Cascada Šum, cu o înălțime de 13 metri, este cu siguranță unul dintre momentele culminante ale plimbării. Noi am avut suficient de mult noroc încât soarele să bată dinspre apus chiar în „praful” de aburi ce se ridicau din căderea de apă și să vedem un curcubeu superb.

Unde trebuie să ajungi:

Cheile Vintgar sunt situate la aproximativ 4 kilometri nord-vest de orașul Bled din Slovenia. Ai parcarea principală aici; dacă e plină parcarea principală, mai este o parcare 500 de metri mai sus, adică aici. Pentru ambele parcări, tariful este de 10 eur/zi/mașină (în 2023).

Ce trebuie să știi:

Cheile Vintgar înseamnă o plimbare lejeră, pe podețe de lemn construite chiar în minunatele chei. Ține cont că traseul este cu SENS UNIC, adică te vei întoarce la parcare prin afara cheilor.

  • Pentru a te întoarce de la capătul cheilor, ai varianta unei plimbări de aproximativ o oră și jumătate trecând printr-un sat, prin poieni și printr-o pădure (traseul nu e greu, dar nu mai e de sandale cum sunt cheile) sau, din sat, să iei microbuzul care pleacă la intervale regulate, te duce direct în parcarea principală și costă 7 eur/pers.
  • Intrarea în chei costă 10 eur/pers (în 2023).
  • Cheile Vintgar sunt deschise publicului de la mijlocul lunii aprilie până în octombrie.
  • Rezervă-ți mult timp aici. Cheile sunt atât de impresionante și râul atât de bleu-turcoaz, că greu te vei opri din fotografiat și mult mai greu îți vei dezlipi ochii de la apa aia!

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Trecătoarea Mangart, provocare supremă

Despre Mangart Pass

Situat în inima Alpilor Iulieni, Mangart are, în 24 de kilometri, drumuri serpuite și priveliști care-ți taie răsuflarea – sau te fac să transpiri rece. Acest pas montan a devenit o destinație pentru șoferii aventuroși care doresc să experimenteze senzații tari înconjurați de frumusețea naturală deosebită. Drumul este pe dangerousroads.com.

Drumul este asfaltat în totalitate, însă este foarte strâmt și, pe alocuri, groaznic de abrupt, cu o pantă de până la 23%. Este cea mai înaltă șosea din Slovenia, atingând 2.072 metri.

 

În Mangart Pass găsești o gamă variată de trasee de drumeții și excursii montane pentru toate nivelurile. De la plimbări ușoare care te duc prin păduri de pini, până la trasee dificile, care necesită echipament de cățărare.

Unde trebuie să ajungi:

Urcarea în trecătoare începe aici. Bariera de taxare este puțin mai sus. La capăt, drumul se încheie printr-o mică biclă cu sens unic (în 2023, noi nu am putut intra pe acel segment, deoarece a fost o alunecare de teren și am oprit chiar în parcarea de la 500 de metri mai jos. Se poate merge la pas, pe drum și pe poteci. Există și o cabană cu restaurant.

Ce trebuie să știi:

Drumul este foarte greu, în special în sezonul de vârf și la orele de vârf. În afară de curbele în ac de păr cu diferență de nivel considerabilă – care nu ar fi mai ceva ca Transalpina, de exemplu – Mangart îți mai dă niște ecuații: tot drumul are o bandă, dar se circulă în ambele sensuri. Când urci, e mai greu, pentru că de sus vin, cu viteză mult prea mare, scutere și biciclete pe care nu ai cum să le auzi după curbele despărțite de un perete din stâncă. Refugiile sunt rare. De multe ori va trebui să dai marșalier pentru că prioritatea la urcare nu mai are nicio valoare când urci singur și te întâlnești cu un cârnat de 10 mașini (și microbuze) care coboară.

  • Accesul, fiind rezervație naturală, se plătește separat: 10 eur/mașină (în 2023).
  • De la parcarea de sus, iubitorii de hiking și escaladă vor fi în al nouălea cer: Vârful Mangart (2.679 de metri) are două trasee de abordare, dintre care unul provocator, cu via ferrata – traseul e aici.
  • Verifică vremea înainte să pleci.
  • Condu cu grijă atât la deal, cât și la vale. Dacă nu ai o mașină puternică, încearcă să fie la minimum încărcată, ca să poți urca fără probleme. Ai grijă de transmisie/ambreiaj și de frâne.
  • Drumul este închis iarna.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Peștera Skocjan și marele canion subteran

Despre Peștera Skocjan

Peștera Škocjan din Slovenia este un miracol natural, unul dintre cele mai mari și mai impresionante sisteme de peșteri din lume – deține unul dintre cele mai mari canioane subterane din lume. Cu o istorie veche de milioane de ani,. Cunoscută pentru grandiozitatea sa, peștera a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO în 1986. Cu toate că este impresionantă în sine, poate cea mai uimitoare caracteristică a acestei peșteri este gigantica sa dolină subterană.

Marea Dolină este o cameră uriașă, lungă de aproximativ 120 de metri, lată de 35 de metri și înaltă de 146 de metri. Acest spațiu impresionant este locuit de o diversitate de specii de animale și plante adaptate la condițiile sale specifice. Unul dintre punctele culminante ale vizitei în peșteră este traversarea unui pod peste râul subteran, care te trece de pe o parte pe alta a acestei doline și îți arată o perspectivă nemiavăzută.

Explorarea Peșterii Škocjan este o experiență captivantă, ce te conduce pe un traseu de aproximativ 4 kilometri printr-un labirint de camere și pasaje subterane, unele dintre ele iluminate special pentru a evidenția formațiunile stâncoase impresionante. 

Unde trebuie să ajungi:

Peștera este situată în Parcul Regional Škocjan Caves din regiunea Karst, la sud-vest de capitala Slovenia, Ljubljana. Parcarea este aici și este inclusă în biletul de intrare în peșteră.

Ce trebuie să știi:

Turul în Peștera Škocjan este de dificultate spre medie; alunecă, așa că ai grijă cu ce te încalți – eu îți recomand bocanci.

  • Fotografiatul nu este permis pentru că aleea de vizitare este foarte strâmt, iar grupurile foarte mari. Dacă ~50 oameni ar face poze & selfies, turul nu s-ar termina în 1,5 ore, cum este menționat pe bilet (oricum durează mai mult pentru că acesta este timpul efectiv în peșteră).
  • Pentru a ajunge la intrarea în peșteră, vei coborî cu ghidul (și grupul) pe o alee prin pădure aprox 1 kilometru.
  • Trebuie să respecți regulile stricte privind conservarea: NU PUNE MÂNA PE FORMAȚIUNI
  • Păstrează liniștea pentru a nu deranja viața sălbatică (mai exact, coloniile de lilieci).
  • Pentru a te întoarce la parcare după tur, de la ieșirea din peșteră, ai trei variante de traseu prin exteriorul peșterii: cu formațiuni interesante, păduri și cascade superbe.
  • Peștera Škocjan este deschisă pentru vizitatori pe tot parcursul anului; se închidele în zilele cu ploi torențiale, cu risc de inundații.
  • Biletul de intrare este 18 euro/pers și include turul ghidat (în 2023).
  • Cum este un loc foarte faimos, este și foarte aglomerat, iar capacitatea este limitată. Ia-ți biletul online, din timp, de pe site-ul oficial.

Bonus la dileme: dacă chiar nu ai timp suficient pentru ambele și nu știi ce să alegi dintre Peștera Škocjan și Peștera Postojna, am făcut eu documentarea din mai multe surse. Atât cei care le-au vizitat pe ambele, și interentul, cât și localnicii te vor trimite la Škocjan.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Micul oraș Kranj, inima culturală a Sloveniei

Despre Kranj

Lui Kranj i-aș spune că o o mică bijuterie valoroasă. Mică, dar știi cum e cu esențele tari! Merită din plin o oprire de jumătate de zi. Situat pe malurile râului Sava, reprezintă una dintre cele mai captivante și mai pitorești destinații din Slovenia. Cunoscut și ca „Poarta Gorenjska” (cu referire la Carniola Superioară, o regiune tradițională a Sloveniei) acest orășel istoric pune pe tavă o combinație perfectă între farmecul tradițional și inovația zilelor noastre, făcând din el o destinație adesea trecută cu vederea în circuitul turistic.

Kranj are o istorie bogată care se întinde pe mii de ani. A fost locuit încă din perioada romană și a devenit o parte importantă a regiunii Gorenjska în Evul Mediu. Orașul a prosperat în timpul epocii habsburgice și a fost un centru cultural și comercial vital în acea perioadă. Unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din Kranj este Castelul Khislstein: datează din secolul al XIII-lea și oferă o perspectivă interesantă asupra arhitecturii medievale a zonei. Astăzi, castelul adăpostește Muzeul Gorenjska, unde vei vedea expoziții istorice și culturale. 

 

Punctul central al orașului Kranj este Centrul Vechi, o zonă cu străzi pietruite, clădiri istorice, magazine, restaurante și cafenele pitorești. Piața Glavni trg este inima orașului și un loc excelent pentru a savura o băutură răcoritoare. Piața este dominată de statuia poetului sloven France Prešeren, considerat una dintre cele mai importante figuri culturale din istoria Sloveniei.

Tot aici, vizitează Biserica Sfântul Cantianus, o catedrală gotică frumoasă, de 600 de ani, cunoscută pentru vitraliile sale impresionante. Poți urca în turnul bisericii pentru o priveliște splendidă asupra orașului și a peisajului înconjurător.

Unde trebuie să ajungi:

Kranj se află la 30 km/30 min la nord-vest de Ljubljana și ajungi pe autostradă. În jurul centrului istoric, ai o serie de parcări – primele 2 ore gratuite, apoi 0,70 – 1 eur/ora (2023).

Ce trebuie să știi:

Indiferent de momentul zilei în care plănuiești să te oprești în Kranj (nu recomand musai să te cazezi aici), nu veni cu burta plină! O vizită în Kranj nu ar fi completă fără să te bucuri de delicatesele locale. Zona este apreciată pentru preparatele tradiționale slovene, inclusiv cei mai buni cârnați sau cea mai bună carne afumată. 

  • Este locul perfect pentru o experiență autentică, departe de mulțimile de turiști.
  • Testează berăriile locale.
  • Bea o cafea în curtea Bisericii St. Sebastian, e un loc pe care noi l-am adorat.
  • Intrarea la Castelul Khislstein este 10 eur/pers (în 2023).
  • Intrarea în turnul bisericii este 6 eur/pers (în 2023).
  • Dacă vrei să-ți prelungești șederea, găsești mai multe informații și activități pe site-ul orașului.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Muntele Vogel, peisaje tăioase impresionante

Despre Vogel

Cu peisaje muntoase dramatice, un lac cristalin în vale și aventuri alpine atât de iarnă, cât și de vară, Muntele Vogel din Slovenia din Alpii Iulieni este o oază de relaxare. Acest munte  spectaculos se ridică la o altitudine de 1.922 de metri și oferă o gamă variată de activități în orice anotimp. De la schi și snowboarding în sezonul rece (pentru că Vogel este prin excelență un Ski Resort cu o varietate de pârtii pentru toate nivelurile de experiență), la drumeții de tot felul și mountain bike (ai traseele pitorești ce trec prin păduri dense, prin pajiști verzi și urcă pe culmi stâncoase) în lunile calde, sau pur și simplu pentru a admira oricând crestele dramatice ale Alpilor, Vogel este o destinație foarte apreciată. 

Una dintre cele mai impresionante atuuri ale Muntelui Vogel este priveliștea panoramică pe care o oferă asupra regiunii – iar partea cea mai bună e că ajungi cu telecabina! Și încă  de la ultima stație din vârf, ai o platformă suspendată spre Lacul Bohinj, care strălucește ca o perlă în mijlocul munților. Alte vârfuri mărețe din Alpii Iulieni, precum Triglav (cel mai înalt din Slovenia) se vor ridica în fața ochilor tăi. 

Muntele Vogel servește și punct de pornire pentru numeroase aventuri în zona Alpilor Iulieni și a Parcului Național Triglav spre inima munților, spre peisaje uimitoare, chei înfricoșătoare și lacuri de vis. Verifică traseele (ai o hartă generală aici), timpii de parcurgere și dificultatea înainte să te aventurezi. Informații detaliate aici.

Unde trebuie să ajungi:

Lacul Bohinj este cel mai bun punct de reper, iar telecabina spre Muntele Vogel pleacă din sud-vestul său. Parcarea e aici și este inclusă în bilet.

Ce trebuie să știi:

Telecabina în sine este o activitate turistică foarte intensă. Iar cum capacitatea este limită (în special a parcării, care e minusculă pentru fluxul de oameni), îți recomand să fii aici la ora deschiderii, adică la 08:00, astfel încât ă prinzi primele curse de telecabină. Sus, e aglomerat doar în jurul stației. Îndată ce te pui pe traseu (oricare), turiștii se răresc considerabil.

  • Din vârf, de unde te lasă telecabina, mergi aproximativ 300 de metri și găsești un telescaun gratuit (în 2023) spre Cabana Orlove glave – au un restaurant bun.
  • Biletul dus-întors pentru telecabină este 30/eur/pers (în 2023).
  • Sus, nu rata „ferma” cu capre și alpacale.
  • Telecabina urcă aproape un kilometru în altitudine în puțin peste 4 minute. Ține cănt că nu este confortabil , mai ales când ai urechi/timpane sensibile.
  • În funcție de perioada din an în care vizitezi Vogel, afli toate informațiile aici – nu uita să selectezi summer/winter pentru evenimente, instalații pe cablu funcționale și prețuri actualizate.

Ljubljana, cea mai verde capitală

Despre Ljubljana

O destinație underrated chiar și în august, Ljubljana e destul de ignorată de turiștii care se duc spre destinații mai faimoase. Nu mulți se opresc aici și pierd mult din a completa frumuseșea geneală a Sloveniei. Cu străzi pietruite, arhitectură impresionantă și o atmosferă atât de relaxantă, Ljubljana e ca un secret bine păstrat al Europei, un loc în care istoria încă vorbește și natura te mângâie la fiecare pas. De fapt, cred că este cea mai verde capitală în care am fost până acum: e plină de  parcuri, grădini și spații verzi, iar tot centrul său istoric a fost transformat într-o zonă pietonală. Ljubljana este traversată de Râul Ljubljanica; existând numeroase poduri și canale, orașul e deseori numit „Mica Veneție a Europei Centrale”. Unul dintre cele mai pitorești locuri este zona Podskalje, unde casele colorate se oglindesc în apa limpede a râului.

Istoria poate fi răsfoită într-o plimbare prin arhitectură: cu influențe romane, gotice, baroce și art nouveau, toate aceste stiluri arhitecturale se regăsesc în clădirile sale. Piața Prešeren, numită după cel mai mare poet sloven, France Prešeren, este centrul orașului și adăpostește Catedrala barocă St Nikolaja și cel mai vechi pod din Ljubljana, celebrul Pod Triplu. Nu uita nici de cel mai vizitat, Podul Dragonilor – datorită statuetelor cu dragoni, simbol mistic, paznicul orașului.

Alte obiective demne de timpul tău:

  • Castelul Ljubljana, situat pe o colină cu vedere la oraș și spre munți, este un punct de reper cu o istorie care se întinde pe mai mult de 900 de ani. Poți ajunge la castel pe jos sau cu funicularul și poți explora expozițiile sale interesante. Intrarea în castel costă 12 euro/pers, dar accesul în curte este gratuit.
  • Muzeul Național al Sloveniei găzduiește o colecție impresionantă de artefacte istorice.
  • Muzeul de Artă Contemporană prezintă lucrările unor artiști sloveni de renume.
  • Verifică evenimentele din timpul șederii tale. Orașul găzduiește numeroase concerte, târguri, spectacole și festivaluri.
  • Galeria Națională a Sloveniei e printre cele mai importante instituții culturale din Slovenia. Îți oferă o perspectivă bogată asupra evoluției artei slovene și internaționale, cu o colecție impresionantă de opere de artă.
  • Biserica Franciscană impresionează cu arhitectura sa și este situată în piața Prešeren. Aici poți vizita biserica, turnul și mănăstirea.
  • Grădina Botanică, cu o colecție impresionantă de plante exotice și autohtone.
  • Catedrala Sfântul Nicolae este cea mai importantă catedrală din oraș și are o arhitectură deosebită.
  • Târgul Central din Ljubljana: În timpul săptămânii, acest târg este plin de vânzători care oferă produse proaspete, de la legume și fructe până la brânzeturi și vinuri locale.

Unde trebuie să ajungi:

La cazare, unde îți lași mașina. Apoi, plimbă-te fără griji pe jos sau cu transportul în comun. Recomand pe jos, descoperi locuri și clădiri minunate!

Ce trebuie să știi:

  • Hai să îți zic și cum îți umpli stomacul cu fericire pură: Ljubljana are o scenă culinară delicioasă, cu multe restaurante, taverne și cafenele care la care poți testa mâncăruri tradiționale slovene. Nu uita să încerci „štruklji”, un fel de mâncare clătite cu brânză, și mai ales să deguști vinurile locale – noi am rămas impresionate de calitatea vinurilor lor. Te poți orienta spre cele mai bune restaurante tradiționale aici – e un site în care eu am încredere.
  • Musai trebuie să testezi un kurtos delicioși cu înghețată. Îi găsești în centru.
  • Testează craft beers.
  • Bea vinuri Cviček, Žametovka și Zelèn.
  • Există o serie de outlets dacă vrei să faci shopping in a budget.
  • Poți explora orașul pe bicicletă, Ljublana e uimitor de prietenoasă cu pietonii și bicicliștii.
  • Localnicii din Ljubljana sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor, iar atmosfera orașului este prietenoasă și relaxată. Majoritatea locuitorilor vorbesc limba engleză (inclusiv la 50+) , așa că nu vei avea probleme în a comunica.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Lacul Bled: și faimos, și frumos!

Despre Bled

Unul dintre cele mai celebre locuri din Slovenia este Lacul Bled. Bine, drept vorbind, chiar e un colț de rai: peisajul este desprins dintr-o poveste, cu apă limpede, păduri dese și munți impunători care se ridică în jur. Insula Bled, situată în mijlocul lacului, este punctul de atracție principal – aici se află Biserica Înălțarea Maicii Domnului, o mică bijuterie arhitecturală de secol XVII, cu o clopotniță care domină panorama. 

Lacul Bled se mândrește cu una dintre cele mai curate ape din Europa. Poți vedea până la o adâncime de până la 30 de metri (când ești în barcă, nu-ți dai seama nici măcar cât de adânc e la cât de departe vezi), ceea ce îl face locul perfect pentru scufundări și snorkeling. De asemenea, este locul ideal pentru înot, canotaj sau doar pentru a te bucura de priveliștea minunată și de natură.

Deasupra lacului, stă semeț Castelul Bled, care datează din secolul al XI-lea și îți pune pe tavă un view asupra întregii zone. Aici, poți savura delicii culinare locale, inclusiv cremșnit (!!!), un desert tipic sloven, în timp ce admiri peisajul impresionant.

Unde trebuie să ajungi:

Depinde ce vrei să faci. Dacă vrei să te plimbi prin sat, acesta este în estul lacului și trebuie să găsești o parcare liberă acolo. Dacă vrei să iei barca spre insulă/să stai la plajă sau să urci în punctele de belvedere, trebuie să ajungi în parcările din vestul lacului, mult mai piperate ca preț. Atenție, să ai cash pentru plata parcărilor, nu am găsit aici automate cu POS, iar aplicația dedicată nu ne-a acceptat cardurile, deși am încercat de la 3 bănci diferite – nu, nici Revolut.

Ce trebuie să știi:

  • Bled este, cred, cel mai aglomerat loc din toată Slovenia. Vara, așteaptă-te la trafic infernal, cozi, prețuri șocante la parcare lângă punctele de interes (8 euro ora de parcare a privați) și o plajă atât de plină, că nu mai ai unde să-ți arunci prosopul.
  • Împrejurimile sunt de explorat, așa că fă-ți timp:
    • să vâslești până pe insula Bled – unde poți vizita biserica și sta la un ceai;
    • să urci multe trepte abrupte până la Mala Osojnica, de unde toată zona Lacului Bled se vede superb de la 685 de metri înălțime;
    • să intri în Castelul Bled (15 eur/pers în 2023), tot pentru priveliște – să nu ai mari așteptări de la interior;
    • să te plimbi prin Satul Bled, unde poți să și mănânci la o terasă frumoasă;
    • să mergi pe promenada din jurul lacului pentru punctele de belvedere.
  • Bărcile trebuie rezervate din timp, noi am avut noroc că am putut rezerva pentru două ore mai târziu, că renunțase cineva. Costă 25-30 eur/ora în funcție de barcă (în 2023).
  • Dacă iubești mișcarea în aer liber, zona oferă o mulțime de trasee de drumeție și ciclism pentru toate nivelurile de experiență.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Stațiunea-oraș Piran, bijuteria venețiană

Despre Piran

Piran este un orășel foarte pitoresc de pe coasta Mării Adriatice. Cu străzi labirintice înguste, abrupte și pavate cu piatră, clădiri vechi de un galben strălucitor și un port animat, Piran emană farmecul imaginat al Mediteranei istorice. Este numit și „Mica Veneție”, însă nu pentru canalele de apă, pentru că nu există; ci pentru a aminti de trecut, fiind mai bine de 500 de ani sub conducerea venețienilor.

Piran își are rădăcinile în epoca romană, când a fost cunoscut sub numele de Aegida. De-a lungul secolelor, orașul a fost influențat de diverse culturi, inclusiv venețienii, care au lăsat o amprentă semnificativă în arhitectura sa. Astăzi, centrul istoric al orașului este un adevărat labirint de străzi înguste și piețe pitorești. Piața Tartinijev trg, numită după celebrul compozitor Giuseppe Tartini, este un punct central al vieții cotidiene.

Biserica San Giorgio, situată în centrul orașului, este o realizare a arhitecturii gotice venețiene. Construită în secolul al XIV-lea, impresionează cu fresce istorice, vitralii și o atmosferă sacrală. Clopotnița bisericii, care se înalță la 46 de metri deasupra nivelului mării, a devenit un simbol al orașului. Dacă ai plămâni să urci cele 146 de trepte înguste, vei fi recompensat cu o panoramă spectaculoasă a orașului, mării și Alpilor din apropiere.

Alte obiective demne de timpul tău:

  • Zidurile orașului sunt o opțiune perfectă dacă vrei să să te bucuri de priveliști. Mai ales din turn, avea o perspectivă unică.
  • Muzeul de Istorie Locală îți va dezvălui istoria bogată a orașului și a regiunii. Vei găsi exponate interesante, hărți vechi și documente istorice.
  • Muzeul Activităților Subacvatice, care expune diverse echipamente de scufundare – de la primele folosite până la cele moderne, de azi.

Unde trebuie să ajungi:

Am preferat aici parcarea acoperită de la marginea centrului istoric (15 mins de mers până în piață). Mai sunt locuri și din acest punct, pe străduța care coboară spre centru, dar trebuie să fii tare norocos să găsești un free spot în sezon.

Ce trebuie să știi:

  • Nu veni aici pentru plaje cu nisip fin. În general, plajele sunt de bolovani, iar apa este foarte limpede. Ai o foarte mică fâșie de nisip-piertiș în nordul Piranului, dincolo de zidurile istorice.
  • Nu pleca de aici fără să mănânci! Piran este renumit pentru fructele sale de mare proaspete și pentru specialitățile mediteraneene. Multe restaurante și taverne se află pe faleza de-a lungul mării, oferind pește, fructe de mare delicioase, plăcinte cu fructe și alte delicii culinare. Nu uita să încerci „Piran cake,” o prăjitură tradițională de orez. De asemenea, și această regiune a Sloveniei este celebră pentru vinurile sale, așa că asigură-te că le savurezi.
  • Din turnul zidurilor, în zilele foarte senine, o să vezi Italia.
  • Dacă ești fan al activităților marine, află că e un loc ideal pentru scufundări, snorkeling, dar și pentru excursii cu barca.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Vršič Pass, vraja din inima Alpilor

Dacă adori să admiri peisajele montane și să te bucuri de liniștea lacurilor alpine, am pentru tine un loc rupt dint-un basm: Lacul Jasna – punctul de precare spre Trecătoarea Vršič. Aici, natura se dezvăluie în toată splendoarea. 

Despre Lacul Jasna

Găsești Lacul Jasna aproape de orașul Kranjska Gora din regiunea Alpii Iulieni ascuns undeva între munți stâncoși superbi, între drumul principal și un pârâu turcoaz de o frumusețe rară. Apa lacului este atât de clară, încât poți vedea pietrele și vegetația de pe fundul său. Plus că e foarte fotogenic cu peisajul său pitoresc: ai Muntele Prisank în fundal (și Mala Pišnica, rezervație naturală). Pe malul lacului, ai un complex cu restaurant (servirea e extrem de lentă, dar cafeaua e foarte bună). Dacă stai mai mult, te vei bucura de plajele de pietriș alb, unde te poți relaxa în voie și te poți bucura de soarele de munte. 

Despre Trecătoarea Vršič

Vršič Pass (1.632 metri) este a doua cea mai înaltă trecătoare rutieră din Slovenia și este o experiență de condus uimitoare și relaxantă. Are 43 kilometri, 50 de serpentine (fiecare numerotată cu altitudinea aferentă menționată) și conectează Bovec de Trenta. Este Road 206 pe hartă, dar este cunoscut sub numele de Ruska cesta (Drumul Rusesc), redenumit în iulie 2006 în memoria prizonierilor de război ruși  din Primul Război Mondial care au fost obligați să-l construiască – vei vedea și un monument în onoarea lor. Vršič Pass îți prezintă câteva dintre cele mai impresionante priveliști montane din Europa. Cu serpentine strânse și vederi care te lasă fără cuvinte, drumul e un must-do pentru oricine ajunge cu mașina în Slovenia.

Despre Vârful Slemenova Špica

Din cel mai înalt punct al șoselei Vršič Pass pornesc diverse trasee. Noi am ales să pornim spre Slemenova Špica, vârful din care ai o priveliște de 360° spre Alpi. Doar că de aici vezi, tehnic, 3 țări: Slovenia, Austria și Italia. Traseul pornește destul de brutal – nu e greu, doar că ai multe „trepte” de urcat și îți solicită mai mult efort. După prima bifurcație (în care trebuie să ții dreapta pentru Vârful Sleme), traseul se îmbunează și devine o plimbare relaxantă prin poieni și prin păduri. După ce faci din nou dreapta, ajungi într-o vale-poieniță cu oi prietenoase, unde lumea se oprește la picnic. Valea e chiar sub vârful căutat, mai ai doar 5 minute de urcat. Din Vršič Pass până la Slemenova Špica, noi am făcut aproape 4 ore, cu multe poze și picnic inclus.

Unde trebuie să ajungi:

Noi am venit dinspre nord (dinspre Austria), deci prima noastră oprire a fost aici, unde peisajele sunt minunate. Există parcări pe marginea drumului principal. Apoi, am urcat până aici, de unde am intrat pe traseu de hiking spre Vârful Sleme. Seara, am coborât în Trenta un sat de munte superb.

Cât despre traseul de hiking, acesta pornește chiar din cel mai înalt punct al șoselei Vršič Pass, pe dreapta cum te îndrepți spre Trenta. Te poți orienta aici pentru porțiunea menționată. E drept, noi am decis să ne întoarcem din Vârful Sleme spre șosea pe un alt traseu, dar mai dificil și foarte expus: pe Slatnica Saddle – pe sub vârful Mala Mojstrovka – atenție, partea asta e destul de hard pentru neexperimentați!

Ce trebuie să știi:

  • Dacă ești pasionat de ciclism, Vršič Pass este un loc ideal. Am văzut sute de bicicliști din toate țările Europei pe acest drum!
  • Știu că te-ai obișnuit cu drumurile impecabile ale Sloveniei, Vršič Pass nu mai e chiar așa. Curbele sunt lăsate cu piatră cubică, iar asfaltul – pe anumite porțini – e destul de ros.
  • Totuși, e un drum de munte de dificultate ușoară, lat, ai banda ta pe sens, curbe cu înclinație decentă.
  • Ai nevoie de aproximativ o oră și jumătate ca să parcurgi trecătoarea, fără opriri.
  • Verifică vremea înainte de a pleca și alege o zi senină.
  • Iarna, trecătoarea e închisă, dar poți ajunge simplu până la Lacul Jasna prin Kranjska Gora.
  • Vârful trecătorii este transformat într-o parcare imensă: de aici pornesc traseele alea faine!
  • Există numeroase trasee de drumeții în această zonă, astfel încât să poți explora frumusețile culmilor și să te bucuri de aerul curat al munților.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Vacanțe perfecte!

Cum să-ți plănuiești circuitul cu mașina în Slovenia:

Cu mașina în Slovenia via Serbia și Croația: informații utile

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *