Hai-hui prin Munții Rila

Vacanta in Muntii Rila, Bulgaria

Rila, cei mai înalți munți din Bulgaria și totodată din Peninsula Balcanică surprind prin formele lor deloc comune, prin priveliștile răpitoare ce îmbină peisajele alpine cu cele ale pădurilor dese, prin flora colorată, dar și prin multitudinea de activități puse la dispoziție.

Zona m-a surprins prin frumusețea sa naturală, dar și prin rapiditatea cu care am ajuns acolo: la doar o oră de Sofia, urcând pe un drum presărat cu lacuri, plaje, păduri de foioase prin care nu puteam trece cu privirea, în care păsările m-au acompaniat, trecând rapid pe deasupra mașinii de fiecare dată când încetineam în curbele strâmte.

Borovets

Nu mică mi-a fost mirarea când am ajuns în Borovets, care pare să imite o stațiune de schi din inima Alpilor. Am ales să stau aici pe durata vacanței mele. Aceasta este cea mai veche stațiune de iarnă din Bulgaria (1896), care inițial a fost concepută ca punct de vânătoare pentru regii Bulgariei. Încet, s-a dezvoltat ca o destinație de iarnă cu numeroase pârtii, iar acum este căutată și în celelalte sezoane pentru traseele montane pe care le oferă.

Deși mică, stațiunea e foarte populară pentru aglomerarea de spații de cazare, restaurante bune, activități montane și de aventură, dar și liniște. Iar avantajul suprem sunt cele 20 de pârtii cu peste 20 de sisteme prin cablu (teleschi-uri, telescaune și gondole). Două dintre aceste sisteme, poate cele mai importante, funcționează tot timpul anului și te urcă rapid pe cele mai frumoase două masive.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Masivul Musala

Chiar din inima stațiunii Borovets pleacă faimoasa gondolă spre paradisul munților Bulgariei. Cu un traseu de aproape cinci kilometri și cu o diferență de nivel de peste 1000 de metri, în 25 de minute ești sus, la Cabana Yastrebetz (2363 metri altitudine), locul de unde pornește traseul spre vârful Musala, dar și unde sunt și trei pârtii cu grade diferite de dificultate.

Nu trebuie să fii împătimit al munților ca să vii până aici. De la cabana de unde te lasă gondola până la primul lac glaciar din salba celor 7 ale Musalei, ai un traseu lejer, pe un drum de pământ mărginit de natură de o oră. Pe malul lacului vei găsi cabanele cu același nume, cea veche și cea nouă – care a devenit și cea mai mare cabană montană din Bulgaria.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

De aici înainte, da, trebuie să-ți placă muntee și să ai ceva antrenament. Traseul continuă cu o urcare de dificultate medie până la Cabana Everest (o poți vedea de la lac), apoi cu o porțiune dificilă ce solicită o condiție fizică bună spre Vârful Musala, cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică (2.925 m). Din vârf, poți admira cele șapte lacuri glaciare înșiruite în trepte pe terasele muntelui.

Tip: nu-ți fie teamă de coada mai mare pe care o poți găsi în weekenduri, gondola are o capacitate de 1200 de persoane pe oră, așa că totul se mișcă foarte repede. Prețurile variază în funcție de sezon (de la 7.5 euro dus-întors vara și 17.5 euro iarna) și sunt disponibile pe www.borovets-bg.com.

Masilul Rila

Din Borovets, am plecat cu mașina spre Sapareva (o oră și jumătate) spre telescaunul ce urcă pe Masivul Rila. Vei vedea o sumedenie de indicatoare cu „Lift”, așa că e imposibil de ratat, ducând către una dintre cele mai populare atracții din zonă: circuitul celor șapte lacuri glaciare (alte șapte, a nu se confunda cu cele din Musala!).

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Ca și pe celălalt masiv, liftul te lasă, după o cursă de 25 de minute, la cabana Rila, unde începe traseul circular. Lacurile sunt situate între 2100 și 2500 de metri altitudine, iar traseul între ele necesită ceva condiție fizică, pe alocuri terenul fiind mai înclinat, însă nu periculos. Ca să ajungi la lacul situat cel mai sus, ai de mers trei ore și jumătate. De aici, priveliștea este unică și va fi meritat tot efortul: toate cele șapte lacuri se observă într-un cadru feeric! Iar ca să te întorci la cabană de aici, nu ar trebui să-ți ia mai mult de două ore.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Cory Matei (@corymatei)

Tip: Accesul în parcarea de la baza telescaunului costă 2.5 euro/zi. Prețul pentru o cursă dus-întors este de 9 euro/persoană. Ai grijă să ai apă pe traseu.

Prin împrejurimi

În caz că vrei să explorezi zona și să treci în partea de sud a Munților Rila, include în plimbarea ta Mănăstirea Rila, cea mai mare și mai faimoasă mănăstire ortodoxă din Bulgaria. E situată în mijlocul naturii, în Parcul Natural Rila, și are inclusiv un muzeu în care poți afla mai multe despre istoria sa interesantă.

Material publicat în numărul de noiembrie 2019 al Revistei Femeia.

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *