Ho Chi Minh, prima mea poveste din National Geographic Traveler

natgeo_ho-chi-minh

Nimic nu este mai satisfăcător decât să-mi văd numele într-una dintre cele mai importante reviste de călătorie din lume. Adică acolo unde mi-am dorit întotdeauna. După sute de călătorii prin lume și nenumărate articole scrise, am avut onoarea de a semna un articol despre Ho Chi Minh în National Geographic Traveler România, ediția de primăvară, din 2017.

„Culorile haosului din Ho Chi Minh” este despre atmosfera din acest oraș vietnamez, despre locurile pe care le-am vizitat și experiențele pe care le-am trăit acolo. Este despre gusturi, parfumuri, culori, sunete, arhitecturi, culturi și stil de viață – toate fascinante pentru ochii europeni.

Și așa începe…

„Zeci de claxoane apăsate la unison, aglomerație, grabă și o încurcătură de neînțeles. Stau deja de minute bune în fața trecerii de pietoni. Trec scutere cu câte 4 persoane pe ele. Încerc să-mi fac curaj să pun piciorul pe stradă și parcă îmi smucesc gâtul uitându-mă în toate direcțiile cu ochii cât cepele, când un scuter mă ocolește prin spate, pe trotuar. Trei pași înainte și nu mai am cale de întoarcere. Mă simt ca prinsă într-o plasă țesută de zecile, sutele, miile de bâzâitori pe două roți, ce mă ocolesc care pe unde pot în timp ce intră în intersecție, deși semaforul le arată roșu.”

…Eram prinsă în ceva ce ei consideră normal: ambuteiajul. După ce am găsit hotelul într-un labirint de străzi, am plecat într-un tur ghidat. „Ne urcăm în microbuz și ne îndreptăm spre primul și „za mos importans” obiectiv al orașului, Palatul Independenței!” Am văzut Catedrala Notre Dame, Oficiul Poștal și Muzeul Războiului – care m-a marcat pentru totdeauna.

Pagodele, un reper

Mai întâi, am mers în China Town pentru a vedea unul dintre cele mai faimoase temple, Thien Hau.

Liniștea, gesturile de rugăciune ale localnicilor, lumina soarelui ce pătrunde prin structura de lemn a tavanului deschis, simbolurile mandarine de pe stâlpi, felinarele sferice roșii din hârtie prinse de grinzi și sunetul fin al gongurilor dintr-o boxă pe care nu am găsit-o cu privirea, m-au dus pe neașteptate direct în inima Chinei.

O plimbare în centrul orașului în timp ce mergeam să văd alte temple mi-a oferit ocazia să studiez oamenii: relaxați și bucuroși să vadă turiști. Și își trăiesc viețile pe străzi: vând, gătesc și dorm în hamace aici.

Bucătăria vietnameză

Gastronomia vietnameză este o artă supremă pe care nu am putut să nu o remarc. Mâncarea stradală și întregul ritual al mesei m-au impresionat profund. Am gustat mâncăruri despre care nici nu știam că există.

„Am învățat că fiecare tip de mâncare nu are același gust de la un stand la altul, pentru că fiecare bucătar asezonează diferit mâncarea pentru a-și personaliza preparatul.”

Poți citi întregul articol în revista National Geographic Traveler România, ediția de primăvară.

Și vezi o selecție foto aici, pe Facebook.

Profit de ocazie să le mulțumesc celor care au crezut în mine, m-au ghidat, m-au învățat, m-au încurajat și mi-au oferit această oportunitate minunată! Unul dintre visurile mele tocmai s-a împlinit și datorită lor! <3

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *