Uleiul de argan, o tradiție marocană ținută cu trudă

Cum se face uleiul de argan in Maroc

Uleiul de argan, denumit și Ulei Marocan, este deja faimos în toată lumea pentru beneficiile demonstrate pe care le are asupra pielii. E folosit intens în cosmetică pentru că hidratează foarte bine pielea, iar doctorii spun că atuurile sale nu se opresc aici: protejează sistemul imunitar, are efect antiinflamator și grăbește procesul de vindecare în cazul iritațiilor pielii.

Dis de dimineață, am plecat la drum spre Essaouira. Încă de pe drum am observat că Marocul este împânzit de copaci de argan, pe care îi poți confunda lejer cu niște măslini. Iar cum semințele de argan se procesează manual, trebuia să vedem și noi cum. Așa că ne-am oprit la o cooperativă din Ounagha.

De la fruct la ulei

În Maroc există mii de cooperative în care lucrează în principal femei singure – văduve, divorțare, nemăritate. În alte cuvinte, acele femei care nu au de cine vedea acasă și au nevoie de un loc de muncă și socializare, dar și acele femei care vor să aducă un ban în casă – da, aici este un subiect mai delicat, în funcție de cât de tradiționalistă e acea familie și dacă femeia este lăsată să lucreze.

Îndată ce am ajuns, grupul nostru a fost întâmpinat de o fată care ne-a invitat înăuntru să ne explice tot ce se face din fructele de argan. Cât niște cireșe mari, ele sunt verzi când se culeg. Se pun la uscat și se stafidesc. Apoi, coaja aia uscată se curăță și rămâne o nucă mică. În capăt de tot, una dintre femei spărgea de zor la ele, cu o piatră, ca să scoată sâmburii. Sâmburii ăștia ce seamănă cu migdalele intră mai apoi la prelucrare într-o muncă de Sisif a câtorva femei ce lucrează zi lumină (cam 10 ore) într-o făbricuță de trei camere. Și mai lucrează și cântând, deși sunt foarte obosite și multe par triste.

În niște râșnițe de lut, făcute de meșteșugarii locali, femeile tot învârt de un mâner ca să macine semințele. Rezultă o pastă uscată, peste care se pune puțină apă ca să poată fi frământată. Dacă e frământată intens, uleiul începe să se aleagă și să rămână doar reziduurile semințelor, și acea puțină apă pe fundul castronului. Reziduurile se lasă la uscat și se folosesc local în diverse scopuri, inclusiv ca hrană pentru animale. Așadar, un litru de ulei pur de argan se obține într-o întreagă zi de muncă.

Gustos și sănătos

Uleiul de argan nu este numai cosmetic, și este chiar comestibil. Imediat ce e prelucrat, marocancele obișnuiesc că înmoaie pâine în el și să mănânce. Așa am făcut și noi și a fost foarte bun! În plus, tot din semințele de argan, femeile fac o pastă dulce și fină, numai bună de mâncat la micul dejun: Nutella marocană, ne-o prezintă ghida. Excelentă și naturală!

Știai că…

Arborele de argan, extracția uleiului, prepararea produselor derivate, meșteșugul uneltelor destinate cooperativelor pentru extragerea uleiului sunt în patrimoniul mondial UNESCO din 1999. Plantațiile de argani sunt recunoscute ca rezervații ale biosferei.

Unele femei spun că arganul înlocuiește cu succes un bărbat în familie (din punct de vedere economic), și chiar au și o zicală pentru asta: „arganul e un bărbat”.

Chiar și așa, femeile de la cooperativă câștigă destul de puțin – unele iau doar 100 euro pe lună.

Plantațiile de argani se întind pe 800.000 de hectare în triunghiul dintre Marrakech, Essaouira și Agadir.

Nu, semințele nu sunt „procesate” de capre. Mituri. Nici măcar n-au ei atâtea capre pentru toți copacii!

3.5 milioane de marocani din sud-vestul Marocului trăiesc din cultivarea arganilor și procesarea semințelor.

Anual, în Maroc se produc 130 000 tone de ulei de argan (estimat, greu de verificat, mai ales că există cooperative ce nu sunt monitorizate).

Un litru de ulei de argan pur în zonele neturistice costă în jur de 50 de euro – cu negociere. Dacă oprești la o cooperativă ca aceasta la care am fost eu, în drumul principal dintre Marrakech și Essaouira, o sticluță de 50 ml ulei de argan este 11 euro. Dar eu îți recomand să te duci undeva la sat și să susții producția de acolo. Ca să știi că nu te păcălește nimeni în ceea ce privește autenticitatea uleiului de argan, poți verifica lanțurile de cooperative certificate aici.

În piețele turistice, uleiul de argan poate fi combinat cu alte uleiuri, mai ales dacă e foarte ieftin!

Vezi cu selecția de fotografii în albumul de pe Facebook.

– va urma- 

Nu pierde nimic:

 

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *