Templul din Luxor a fost ridicat de Regele Amenhotep al III-lea (bunicul lui Tutankhamon) și extins de marele Rege Ramses al II-lea.
Luxor este printre templele foarte importante ale Egiptului Antic. Situat pe malul estic al Nilului, în inima orașului Luxor – fosta capitală, Theba – acest complex monumental reprezintă o capodoperă a arhitecturii egiptene și se află în patrimoniul mondial UNESCO din 1979.
Scop divin
Construcția templului a început sub domnia faraonului Amenhotep al III-lea în secolul al XIV-lea î.e.n. și a continuat sub conducerea unor faraoni celebri, precum Tutankhamon și Ramses al II-lea. În perioada sa de glorie, templul era centrul ceremoniilor religioase și al festivalului anual Opet, dedicat Zeului Amun-Ra, soției sale, Mut, și fiului lor, Khonsu. E supranumit „Casa Sudică a lui Amun-Ra”; Karnak fiind Casa Nordică.
Templul Luxor a fost construit pentru a adăposti barca sacră a lui Amon-Ra și pentru a celebra relația divină dintre faraon și zeii egipteni. De-a lungul secolelor, a fost extins și decorat de diferiți regi – și nu numai, dar îți povestesc îndată. Fiecare și-a pus amprenta personală asupra acestui monument impresionant.
Arhitectură ce impresionează
Templul Luxor este renumit pentru planul său arhitectural simetric și pentru bogăția detaliilor sculpturale. Intrarea principală este marcată de un pilon grandios ridicat de Ramses al II-lea, decorat cu scene de luptă și triumf, dar și semnând tratate de pace. În fața pilonului, se aflau inițial două obeliscuri, dintre care unul a fost dăruit Franței în secolul al XIX-lea și se află acum în Place de la Concorde din Paris.
Odată ce treci de pilon, ajungi în curtea lui Ramses al II-lea, mărginită de coloane impunătoare și statui colosale ale regelui, pe care și le-a comandat singur. În spatele curții, se află Sala Hipostilă, susținută de 32 de coloane uriașe în formă de papirus, decorate cu hieroglife și scene religioase.
Pe măsură ce înaintezi în templu, ajungi la curtea lui Amenhotep al III-lea, la fel de impresionantă prin proporții și ornamente. În partea finală a complexului, este sanctuarul, locul cel mai sacru al templului, unde era adăpostită statuia Zeului Amon-Ra și unde aveau loc ritualurile religioase.
Festivalul Opet
Unul dintre cele mai importante evenimente religioase care avea loc la Templul Luxor era Festivalul Opet. Atunci, statuia lui Amon-Ra era purtată într-o procesiune solemnă de la Templul Karnak la Templul Luxor, simbolizând uniunea zeului cu faraonul și reînnoirea puterii regale. Ceremoniile implicau parade fastuoase, sacrificii și sărbători grandioase, reunind comunitatea pentru venerarea zeului protector al Thebei.
Sanctuarul este pictat și cu sfinți, că templul a fost transformat într-o mănăstire acum aproape 2000 de ani. Îți mai spun „un secret” de la ghid: interesant e că aici apare Alexandru cel Mare pe cartuș, printre zei – el și-a facut un sanctuar în interiorul sanctuarului principal!
Conservare impecabilă
Templul Luxor a fost acoperit, în timp, de mâlul nisipos al Nilului. A fost redescoperit oarecum recent, în secolul al XIX-lea, iar lucrările de excavare și restaurare au scos la lumină bogățiile monumentului.
Plimbare regală
Un alt punct de interes este faptul că templul este conectat de Templul Karnak printr-o alee de doi kilometri străjuită de sfincși, care a fost restaurată și deschisă publicului – așa poți retrăi procesiunile antice într-un cadru spectaculos.
*Am vizitat Templul Luxor în timpul unei Croaziere pe Nil, însă este accesibil și cu avionul (Luxor Airport). Citește mai mult despre Croaziera pe Nil:
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)