Templul lui Isis din Philae: o oază de spiritualitate

Templul lui Isis din Insula Philae, Egipt

La o plimbare cu barca pe Nil de Aswan, Egipt, am ajuns la una dintre cele mai impresionante structuri religioase ale Egiptului Antic – atât pentru egipteni, cât și pentru nubieni.

Templul lui Isis din Philae, construit în perioada Ptolemeică (secolul III î.e.n.), a fost închinat Zeiței Isis, venerată pentru puterea ei de a proteja și vindeca. Atunci, se credea că puterea ei era așa de intensă, că avea grijă de Egipt, că stăpânea cerurile și că decidea destine.

O legendă de telenovelă

Dar să vă povestesc despre legenda pe care am aflat-o de la ghid. Osiris și Seth, frați, s-au îndrăgostit amândoi de Isis, o femeie extrem de frumoasă. Isis îl iubea și ea pe Osiris, doar că Seth nu a acceptat niciodată. Așa că i-a întins fratelui său o capcană: a făcut un sarcofag de aur, l-a prezentat lumii și a zis așa: „cui i se va potrivi, îl voi dărui pur și simplu să-l aibă pentru viața de apoi”. Multă lume a trecut pe la Seth pentru el… însă ba era prea strâmt, ba era prea lung. Osiris a căzut în capcană, fără să știe că fratele său îi luase măsurile în somn. Cum s-a pus Osiris în sarcofag, Seth l-a încuiat și a aruncat sarcofagul pe Nil. Nilul, umflat, l-a purtat până în Alexandria, de aici în Marea Mediterană, iar curenții l-au dus în Debelos (Libanul de azi). Unde s-a înțepenit sarcofagul pe mal, a crescut, în mod ciudat zonei, un brad imens. Isis a aflat locul și a plecat la regina din Debelos să nu taie copacul. Cel puțin nu până când magia sa nu era gata. Așa, l-a înviat pe Osiris. Seth află că fratele său trăiește, înnebunește de nervi, îl caută, îl prinde, îi taie trupul în bucăți și îl împrăștie prin toată regiunea. În acest timp, Isis, însărcinată, se ascunde la Zeița Hathor, în deșert, unde își creste fiul, pe faimosul zeu Horus. Când acesta crește, își răzbună tatăl, îl ucide pe Seth.

Apoi, templul Zeiței Isis e ridicat în secolul al III-lea î.e.n. chiar în locul în care a fost îngropată inima lui Osiris, pe Insula Philae (cuvântul vine gin grează și înseamnă „iubit”). Acest loc este astăzi sub lacul Nasser, iar templul său a fost mutat, bucată cu bucată, pe o insulă izolată.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Mai multă istorie… și arhitectură

Templul lui Isis este remarcabil pentru arhitectura sa elaborată și pentru starea excelentă de conservare – și asta datorită condițiilor de umiditate redusă și lipsei factorilor corozivi. Complexul include o serie de camere și curți, fiecare cu rolul său specific în ritualurile religioase. Intrarea principală este marcată de un pylon (o poartă monumentală) impunător, care se deschide într-o curte mare cu coloane impozante.

În interiorul templului, poți explora Sanctuarul, unde se afla statuia principală a zeiței Isis. Sanctuarul este înconjurat de spații laterale dedicate altor divinități și ritualuri. Detaliile interioare sunt remarcabile: reliefuri detaliate și inscripții ilustrează mitologia zeiței, rolul ei în credința egipteană. Templul este parte din Patrimoniul UNESCO încă din 1979 prin situl Monumentele Nubiene de la Abu Simbel la Philae.

Vei mai observa și alte inscripții. Templul a fost folosit, în secolul al V-lea e.n. ca mănăstire, așa că s-au mai scrijelit niște cruci pe pereți, printre hieroglife. Și Napoleon a fost aici, cu trupa; așa că pe poartă și-au pus și ei un text în franceză. 

Mutat bucată cu bucată

Începând cu anii 1960, templul a fost mutat de pe Insula Philae pe Insula Agilkia, din cauza inundațiilor cauzate de construirea Barajului Aswan. Operațiunea complexă de salvare a templului a implicat dezasamblarea și reasamblarea acestuia, asigurând astfel păstrarea sa pentru viitor. De fapt, cam așa s-a întâmplat cu majoritatea templelor din lunca Nilului.

*acest templu l-am vizitat în cadrul unei Croaziere pe Nil, despre care poți citi mai multe aici:

Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *