Templul dualității din Kom Ombo

Kom Ombo Egipt

Templul din Kom Ombo este un sit arheologic neobișnuit situat pe malul estic al Râului Nil, în sudul Egiptului. Unic prin designul său, aici este de fapt un complex de două temple simetrice, dedicate în mod egal celor două zeități venerate aici: Sobek, zeul crocodil, și Horus cel Bătrân, zeul cu cap de șoim. 

Construcția templului a început în perioada dinastiei ptolemeice, în jurul anului 180 î.e.n., și a continuat până în perioada romană. Templul este remarcabil pentru simetria sa absolută: fiecare jumătate este o oglindă a celeilalte, având intrări, curți, săli hipostile și sanctuare separate, dedicate fiecărei divinități.

De ce este atipic?

Templul este neobișnuit pentru că este dedicat și împărțit matematic între zei, iar această simetrie perfectă reflectă un dublu cult religios, deloc comun în arhitectura egipteană antică. Partea sudică este a zeului-crocodil Sobek (creatorul lumii alături de Khonsu și Hathor) și cea nordică este a lui Hours cel Bătrân. 

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Partea Dedicată lui Sobek

Sobek, zeul cu cap de crocodil, era venerat ca o divinitate a fertilității și a apei, dar și ca un protector puternic. Partea aceasta conține o serie de desene și inscripții care ilustrează diverse aspecte ale cultului său. Sculpturile arată scene de ofrande și ritualuri religioase dedicate zeului-crocodil, iar imaginea lui Sobek apare frecvent, purtând simbolurile puterii și protecției.

Partea Dedicată lui Horus cel Bătrân

Horus cel Bătrân, cunoscut și sub numele de Haroeris, era un zeu al cerului și al războiului, venerat pentru rolul său protector și vindecător. Partea sa de templu prezintă reliefuri fine care îl înfățișează alături de faraoni și zeițe, precum Hathor. Reliefurile din această parte a templului sunt bogate în detalii și adesea reprezintă legendele legate de Horus și luptele sale mitologice.

Informații prețioase

Reiese pe un perete imens atât judecata în care templul este împărțit (cu tot cu ofrande, bogății și sclavi) de către zeița dreptății, Maet. Pe pereți mai sunt desene cu instrumente chirurgicale antice – aflăm că aici a fost pusă prima plombă de aur, dar și că civilizația deja descoperise cum află, științific, ce sex va avea copilul unei femei însărcinate. 

Templul are blocurile de piatră asamblate cu chei de lemn și culmea, încă se păstrează una! 

Ce spune legenda?

Există o legendă cu un crocodil găsit în Nilometru (un fel de fântână construită cu scări interioare ca să măsoare nivelul Nilului pt agricultură). Locuitorii au ajuns la concluzia că acel crocodil e spiritul lui Sobek, așa că l-au hrănit, l-au venerat, apoi l-au mumificat. Tradiția s-a dus mai departe, arheologii găsind destui crocodili mumificați care azi sunt in Muzeul Crocodililor de lângă templu, pe care chiar ți-l recomand să-l vizitezi pentru că este o experiență ciudată.

Restaurări majore

Templul este incomplet pentru că, a fost afectat de inundații, cutremure și, înainte să intervină autoritățile, o parte a fost furat piatră cu piatră pentru a construi fabrica de trestie de vizavi. Însă  arheologul francez Jacques de Morgan a făcut un efort imens și, în 1893, a restaurat o mare parte a acestui templu deosebit.

Chiar și așa, Templul din Kom Ombo continuă să fie un punct de atracție major pentru turiști și arheologi, fiind un portal accesibil, dar misterios către lumea fascinantă și diversă a Egiptului Antic.

Kom Ombo face parte, din 2003, din Patrimoniul Mondial UNESCO sub denimirea „Templele faraonice din Egiptul de Sus din perioadele Ptolemeică și Romană”.

* am vizitat Kom Ombo în timpul unei Croaziere pe Nil, despre care poți citi aici:

Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *