Templul Karnak este unul dintre cele mai mari și mai impresionante complexe religioase din lume. Este închinat Triadei Tebane – Amun-Ra, Mut (soția sa) și Khonsu (fiul lor) – și a fost centrul spiritual al Egiptului Antic.
Tot templul se întinde pe mai bine de 100 ha, adică e cea mai mare construcție religioasă făcută vreodată în Egipt, dar și printre cele mai mari din lume. Este conectat de Templul din Luxor prin aleea cu sfincși. Templul a fost îngropat de mâlul nisipos adus de Nil și s-a păstrat bine, iar astăzi este un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
2000 de ani de măreție
Construirea Templului Karnak a început în timpul domniei Regelui Senusret I, în perioada Regatului Mijlociu (aproximativ anul 2055 î.e.n.) in Theba, fosta capitală a Egiptului Antic (astăzi actualul Luxor). Templul a continuat să fie extins și îmbunătățit de numeroși regi, culminând în perioada Regatului Nou (1570-1069 î.e.n.). De fapt, Templul Karnak a ajuns să reprezinte ceea ce înseamnă „Regatul Nou”, perioada în care au început să fie faimoși regii Egiptului. Fiecare rege a contribuit la templu, așa că toată construcția sa s-a întins efectiv pe parcursul a aproape 2000 de ani, până în Epoca Ptolemeică (305-30 î.e.n.) și puțin după ea, cam până prin anul 100 e.n, spun arheologii.
Coloane până la cer
Templul Karnak se află la marginea orașului Luxor, ceea ce îl face mai accesibil. Intrarea principală în complex e o alee impresionantă, flancată de sfincși cu cap de berbec și corp de leu, care îl simbolizau pe Ra, protecția divină.
Odată ce intrii în complex, ești pur și simplu copleșit de sala colosală de 5.000 de metri pătrați, susținută de 134 de coloane gigantice, dispuse în 16 rânduri. Fiecare coloană are aproximativ 23 de metri înălțime, cu 3 metri diametru la bază. Fiecare a fost (multe s-au păstrat) împodobită cu reliefuri detaliate și hieroglife care ilustrează victoriile militare și realizările faraonilor – aici, este de fapt, o adevărată enciclopedie a Egiptului Antic. Unele dintre coloane încă păstrează culoarea originală de pe desenele sculptate.
Două zone sacre
În inima complexului, găsești sanctuarul principal, dedicat lui Amun-Ra, unde doar faraonul și preoții aveau acces. Aici, statuia zeului era îmbăiată, îmbrăcată și hrănită zilnic, în cadrul unor ritualuri sacre menite să asigure prosperitatea și ordinea cosmică.
Lângă Sanctuar, este Capela Roșie, construită de regina Hatshepsut. E o mică bijuterie arhitecturală realizată din granit roșu, decorată cu scene religioase și inscripții care glorifică divinitățile egiptene.
Și multe locuri uimitoare
Complexul Karnak nu este doar un templu, ci un ansamblu vast de sanctuare, capele, piloni și obeliscuri dedicate unor diverse divinități și faraoni. Printre acestea se numără:
Obeliscul lui Hatshepsut, care se înalță la 29,5 metri și cântărește aproximativ 320 de tone, este cel mai înalt obelisc antic păstrat de pe planetă. Obeliscul a fost tăiat la cariera de piatră din Aswan, iar problema a fost că a trebuit să fie transportat cam 200 km. Și era dintr-o bucată. Așa că egiptenii au planificat munca, atfel încât obeliscul să fie transportat spre Theba fix în sezonul inundațiilor. L-au pus pe plute, au așteptat să vină apa mare, după care doar l-au dirijat până în capitală. L-au târât până în templu și, ca sa-l ridice, au săpat sub el până când blocul de piatră a avut un unghi suficient cât să „pice” drept. Și încă o curiozitate aici: vârful obeliscului era acoperit cu o combinație de aur și argint, adică știau deja tehnica de a le topi împreună.
Lacul Sacru, un bazin artificial folosit în ritualurile de purificare. Ritualul antic de purificare prin apă era ținut de Zeii Horus și Toth, care apar inclusiv în desenele de pe pereții templului. Încă există curiozități legate de cum umpleau egiptenii baninul, deoarece Nilul, atunci, era foarte jos.
Monumentul Scarabeului care duce noroc. Dedicat Zeului Solar Khepri, se află pe un piedestal de piatră în apropierea lacului sacru. Potrivit tradiției locale și credințelor egiptene antice, se spune că dacă te învârți de treiori în jurul scarabeului, vei avea noroc și dorințele tale se vor împlini. Această practică a devenit populară printre turiști, care vin să experimenteze acest ritual în speranța de a atrage norocul și prosperitatea în viața lor.Eu am făcut mai multe ture, ca să fiu sigură. :))
Alte temple din complex sunt inchinate Zeilor Ptah si Khonsu, faraonilor Ramses III, Seti II Amenhotep II, Thutmose III. Inclusiv Alexandru cel Mare are un mic templu pe care l-a decorat cu imagini ale zeilor.
Vizita de noapte
Nu uita că noaptea, complexul prinde viață într-un spectacol de sunet și lumină, care reînvie gloriile trecutului și aduce la viață poveștile zeilor și faraonilor. Rezervă biletul din timp!
* Internetul spune că Templul Karnak se „bate” cu Angkor Wat din Cambodgia pentru poziția de cea mai mare clădire religioasă de sine stătătoare din lume. Ghidul spune că Templul Karnak este cel mai mare. 🙂
*Am vizitat Templul Karnak în timpul unei Croaziere pe Nil, însă este accesibil și cu avionul (Luxor Airport). Citește mai mult despre Croaziera pe Nil:
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)