Edfu, comoara arhitecturală a Egiptului Antic

Templul din Edfu, Egipt
Templul lui Horus din Edfu este printre cele mai bine păstrate și impresionante temple din Egiptul Antic. Acest templu nu numai că a servit ca loc de cult, dar a fost și un centru economic și administrativ important.La Templul din Edfu am acostat când nici nu crăpase de ziuă. Și, pentru că e un templu la care lumea se adună ciorchine, am fost gata repede, să fim acolo la ora deschiderii, ca să ne bucurăm de el în cât mai puțină aglomerație. Dar, cum am coborât de pe vas, am fost înconjurați de trăsuri – singura metodă de a ajunge la templul zeului cu cap de șoim în timp util, pentru că este departe de port. Construit în perioada Ptolemeică, între 237 și 57 î.e.n. pe locul unui templu mai vechi și completat pe parcursul a aproape două secole de către diferiți faraoni ptolemeici, templul este un exemplu remarcabil de arhitectură și credință egipteană. Intrând prin poarta masivă, am fost întâmpinați de statuia impunătoare a lui Horus, fiul lui Isis și al lui Osiris, zeul fertilității.

Arhitectura și structura

Templul este orientat de la est la vest, având o lungime de aproximativ 137 de metri și o lățime de 79 de metri. Templul are câteva părți foarte importante:
  1. Pilonul: cel mai înalt pilon dintre toate templele care s-au păstrat în Egipt până în prezent, cu o înălțime de 37 de metri. Pilonul este decorat cu scene de luptă, înfățișându-l pe regele Ptolemeu al VIII-lea lovindu-și dușmanii sub privirea zeului Horus.
  2. Curtea Ofrandelor, deschisă publicului, unde oamenii puteau aduce ofrande statuii Zeului Horus.
  3. Sala Hipostilă, uluitoare, cu un acoperiș susținut de 18 coloane (12 libere) de 20 de metri înălțime. La intrarea în sala hipostilă, se află două statui ale lui Horus, sub forma unui șoim. 
  4. Sala Hipostilă interioară: se intră printr-un portal situat dincolo de prima sală hipostilă. Are 12 coloane. Pe ambele părți ale sălii se află două camere, una folosită ca bibliotecă, alta ca magazie.
  5. Vestibulele: Există două vestibule: „Sala Ofrandelor” – cu diverse scene care reprezintă zei și ritualuri de ofrandă realizate de regii ptolemeici. Și „Casa de Odihnă a Zeilor” – era locul unde zeii se odihneau.
  6. Sanctuarul: e situat la capătul templului. Nișa principală din sanctuar, realizată din granit gri, este locul unde se presupune că era plasată statuia principală a zeului Horus. Această nișă reprezenta centrul spiritual al templului și era locul unde se desfășurau ritualurile esențiale pentru cultul lui Horus.

Reliefuri și inscripții

Reliefurile și inscripțiile de pe pereții templului sunt de o importanță istorică și artistică deosebită. Ele nu doar că ilustrează ritualurile religioase, ci și scene mitologice, cum ar fi bătălia dintre Horus și Set, zeul haosului și al dezordinii. Aceste reprezentări oferă o bogată sursă de informații despre credințele și practicile religioase ale egiptenilor antici – tocmai de aceea, oamenii de știință au studiat îndelung acest templu: pentru piesele de puzzle lipsă din istoria și mitologia locală.
View this post on Instagram

A post shared by Cory Matei (@corymatei)

Festivalul de la Edfu

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale desfășurate la templu era Festivalul „Căsătoriei Sfinte”, care celebra uniunea dintre Horus și Hathor. Statuia lui Hathor era adusă de la templul său din Dendera la Edfu, unde avea loc o serie de ritualuri și ceremonii menite să asigure fertilitatea și prosperitatea pentru anul următor.În vechile documente grecești, Edfu era cunoscut sub numele de „Apollopolis Magna” deoarece grecii îl identificau pe Horus cu zeul Apollo.

Conservare excepțională

Templul lui Horus este recunoscut drept unul dintre cele mai bine păstrate temple din Egipt și, bineînțeles, unul dintre cele mai impresionante monumente de pe malul Nilului. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, templul a fost complet îngropat sub nisip, mâl și resturi. Era atât de bine ascuns, că o parte din satul Edfu se întindea chiar pe acoperișul său. În anii 1860, când au început lucrările de excavare, satul a fost mutat pentru a permite descoperirea și restaurarea templului. Templul face parte, din 2003, din Patrimoniul Mondial UNESCO sub denumirea „Templele faraonice din Egiptul de Sus din perioadele Ptolemeică și Romană”.*am vizitat Templul din Edfu în timpul unei Croaziere pe Nil, despre care poți citi aici:
Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *