Dedicat zeiței Hathor, divinitatea iubirii, muzicii și frumuseții, Templul Dendera se afla în inima capitalei Egiptului de Sus. Foarte bine conservat, misterios și impresionant, complextul oferă o privire detaliată asupra practicilor religioase, arhitecturii și artei din perioada Ptolemeică și Romană; este deosebit pentru că dezvăluie file din istoria perioadei târzii a Egiptului Antic.
Istoria Templului Dendera
Construcția principală a templului a fost realizată în secolul I î.e.n., începând cu domnia lui Ptolemeu XII, tatăl celebrei Cleopatra și a fost finalizată în timpul domniei împăratului roman Tiberius, în secolul I e.n. Deși templul actual datează din perioada greco-romană, situl Dendera a fost un loc sacru de venerare cu mult înainte de construcția pe care o vedem astăzi, temple mai vechi fiind ridicate aici încă din perioada Regatului Mijlociu; a fost un loc de pelerinaj în care a dominat cultul Zeiței Hathor.
Decorațiuni unicat
Templul Dendera impresionează prin dimensiunile sale și prin starea sa excepțională de conservare. Fațada templului este dominată de un vast pronaos cu 24 de coloane masive, fiecare dintre acestea având capiteluri cu chipul zeiței Hathor. Cele patru fețe ale zeiței, sculptate în fiecare capitel, subliniază rolul său omniprezent în viața celor care o venerau.
Interiorul templului este la fel de spectaculos. În centrul complexului se află sala cu coloane, care încă susțin acoperișul – Dendera este unul dintre foarte puținele temple ce au intact acoperișul din piatră. Nuanțele de albastru de pe tavan încă se păstrează. Scenele de pe pereți ilustrează ritualuri religioase și ofrande aduse zeiței Hathor, precum și alte divinități.
Zidurile ce spun legende
Reliefurile și picturile murale de la Dendera sunt printre cele mai bine conservate din Egipt și le-au dat arheologilor informații detaliate asupra cosmologiei și mitologiei egiptene. Scenele de pe pereții templului prezintă ritualuri sacre, proceseuni religioase și legende legate de Hathor și alte zeități. Unul dintre cele mai controversate reliefuri este cel al „Lămpii de la Dendera”, care a alimentat diverse teorii și interpretări legate de tehnologia și cunoștințele egiptenilor antici. Apoi, mai este și relieful Cleopatrei și al fiului ei Cezarion, care aduc ofrande zeiței, care este deosebit de impresionant și rar întâlnit în alte temple.
Camere ascunse
Vei descoperi aici camerele sacre, coridoarele întunecate și scările spiralate ce conduc la o serie de capele și sanctuare. Nu-ți fie teamă să urci să explorezi! De asemenea, templul dispune de Casa Nașterii, un loc sacru unde se celebrau nașterile divine, în special a lui Horus, fiul lui Hathor și Osiris.
Templul Dendera nu se limitează doar la structurile de la nivelul solului. Complexul include și o serie de cripte subterane care erau folosite pentru a depozita obiecte sacre și artefacte religioase. Accesul era strict, fiind rezervat preoților de rang înalt.
Zodiacul de la Dendera
Pe acoperișul templului se află o capelă dedicată lui Osiris, care este, de asemenea, bogat decorată: aici vezi scenele cu moartea și învierea zeului. Această capelă era un loc important pentru ritualurile legate de cultul lui Osiris.
Dar cel mai impostant element de aici ce face Capela lui Osiris să fie cea mai celebră cameră din templu este Zodiacul de pe tavan: un basorelief rotund care reprezintă constelațiile și planetele așa cum erau văzute de egipteni în timpul perioadei Ptolemeice. Acest zodiac este printre primele lucrări de acest tip din lume. Deși originalul a fost mutat la Muzeul Luvru din Paris, o replică fidelă rămâne în templu, ca să vizualizezi mai bine și în context fereastra egiptenilor către înțelegerea astronomiei și astrologiei în acele vremuri. Bineînțeles, datorită acestor detalii unice, templul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO (Templele Faraonice din Egiptul de Sus din perioadele Ptolemeică și Romană – 2003).
Ritualuri antice
Templul Dendera nu era doar un loc de venerare a Zeiței Hathor, ci și un centru activ pentru diverse festivaluri și ceremonii religioase. Cel mai important dintre acestea era Festivalul Nouului An, în timpul căruia statuia Zeiței Hathor era scoasă din templu și purtată într-o procesiune sacră până la malul Nilului. De acolo, statuia era transportată la Templul Luxor, unde se întâlnea cu zeul Amon-Ra, simbolizând uniunea divină și reînnoirea puterii regale.
*am vizitat Templul Dendera plecând din Luxor cu mașina (1h30m). Se poate ajunge și cu vasul de croazieră, ca day trip din Luxor. Citește mai mult aici:
Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)