Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil

Croaziera pe Nil - temple de vizitat

Croaziera pe Nil a fost una dintre cele mai intense și mai bogate experiențe pe care le-am avut în Egipt. Este cel mai simplu mod de a vizita templele importante ale Egiptului Antic, în timp ce primează relaxarea într-un hotel plutitor, ce cobora lin când dormi.. iar trezirea e chiar la obiectiv! Bineînțeles, ai ocazia să alegi dintr-o suită de excursii opționale (eu le-am rezervat pe toate). Dar, dacă nu îți dorești asta,poți rămîne pe vas, la bar sau la piscină.

Ce fel de croazieră pe Nil să alegi?

Pachetele croazierelor pe Nil sunt diverse, pentru toate gusturile (și bugetele), cu număr diferit de zile. Eu l-am testat pe cel cu preluare din Aswan (unde am ajuns cu zbor din Cairo) și încheiere în Luxor (cu prelungire în Qina), de 4 nopți. Pentru mine, a fost opțiunea perfectă! Nici prea pe fugă, dar nici atât de lung încât să obosesc sau să simt orice senzație de plictiseală.

Ce vizitezi într-o croazieră pe Nil?

Vei naviga prin peste 7000 de ani de istorie, cu de toate: arhitectură, tradiții, senzații, culori, surprize plăcute de tot felul și apusuri de neuitat! Da, ai o serie lungă de obiective principale de vizitat (majoritatea incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), care mai de care mai impresionante. Uite mai jos 10 dintre ele:

𓂀 Templul lui Isis din Philae

E una dintre cele mai impresionante structuri religioase ale Egiptului Antic. Construit în perioada Ptolemeică, în secolul III î.e.n., templul e dedicat zeiței Isis, venerată pentru puterea ei de a proteja și vindeca. Arhitectura templului impresionează: are o intrare monumentală, o curte centrală cu coloane impozante și un sanctuar sacru unde se afla statuia principală a zeiței.

Citește mai mult:

𓂀 Obeliscul din Aswan

Obeliscul neterminat din Aswan este o pagină fascinantă a istoriei, oferind mai multe detalii asupra metodei de construcție a acestor monumente colosale. Situat în cariera de granit din Aswan, acest obelisc de 42 de metri, este deosebit prin faptul că a fost abandonat când arhitecții au observat că roca din care era sculptat avea fisuri care ar fi compromis integritatea structurii. Vizitarea acestui obelisc neterminat e ocazia de a înțelege detaliile tehnicii de prelucrare a pietrei în Egiptul Antic.

𓂀 Satul nubian

O excursie opțională de după-amiază pentru a afla despre cultura zonei? Oricând! Cu barca pe Nil, am ajuns într-un sat nubian, unde am întâlnit o civilizatie aparte, ospitalieră. Am luat pulsul vieții la sat printre casele lor viu colorate și tarabe de suvenire lucrate manual. Am gustat sin ceaiul de hibiscus răcoritor și am ascultat poveștile despre tradițiile locale. Ghidul ne-a asigurat că parte din plata excursiei merge către dezvoltarea comunității locale.

Citește mai mult:

𓂀 Templele de la Abu Simbel

Abu Simbel reprezintă un complex de temple ce a fost construit de faraonul Ramses al II-lea în secolul al XIII-lea î.e.n., pentru a comemora victoria sa în bătălia de la Kadesh și pentru a onora zeii egipteni. Complexul constă din două temple masive săpate în stâncă: Marele Templu – dedicat lui Ramses al II-lea și zeilor Amon, Ra-Horakhty și Ptah, și Templul Mic – dedicat soției sale preferate, regina Nefertari, și zeiței Hathor.

Citește mai mult:

𓂀 Templele din Kom Ombo

Templul din Kom Ombo este un sit arheologic neobișnuit situat pe malul estic al Râului Nil, în sudul Egiptului. Unic prin designul său, aici este de fapt un complex de două temple simetrice, dedicate în mod egal celor două zeități venerate aici: Sobek, zeul crocodil, și Horus cel Bătrân, zeul cu cap de șoim. Construcția templului a început în perioada dinastiei ptolemeice, în jurul anului 180 î.e.n., și a continuat până în perioada romană.

Citește mai mult:

𓂀 Gebel el-Silsila

Gebel el-Silsila este un sit arheologic și geologic situat pe ambele maluri ale Nilului, între orașele Kom Ombo și Edfu, dar și un punct de trecere pe Nil în care malurile stâncoase se apropie. Acest loc a fost o carieră importantă în timpul dinastiei a XVIII-a și în perioadele ulterioare ale Egiptului Antic: de aici s-au extras cantități semnificative de gresie pentru construcția templelor, statuilor și altor structuri monumentale, inclusiv templele de la Karnak și Luxor.

𓂀Templul din Edfu

Templul lui Horus din Edfu a fost ridicat pe locul unui templu mai vechi și a fost completat pe parcursul a aproape două secole de către diferiți faraoni ptolemeici. Este printre cele mai bine păstrate și impresionante temple din Egiptul Antic. Acest templu nu numai că a servit ca loc de cult, dar a fost și un centru economic și administrativ important. Construit în perioada Ptolemeică, între 237 și 57 î.e.n., templul este un exemplu remarcabil de arhitectură și credință egipteană.

Citește mai mult:

𓂀 Ecluza Esna

Ecluza Esna reprezintă un punct de trecere foarte așteptat pentru toate croazierele care navighează pe Nil, mai ales de către turiști. Construită pentru a facilita traficul fluvial și a menține controlul nivelului apei, ecluza permite trecerea în siguranță a navelor printr-o zonă unde râul Nil are o diferență semnificativă de nivel. Iar trecerea prin ecluză este o experiență fascinantă pentru turiști, pentru că oferă o privire rară asupra ingineriei moderne care completează peisajul istoric al Egiptului. În timp ce navele așteaptă să traverseze, turiștii pot observa activitățile locale de pe malurile râului și pot interacționa cu comercianții care vând suvenire direct de pe bărcile lor. Ecluza Esna nu doar facilitează navigația, dar adaugă și un farmec aparte croazierelor pe Nil.

𓂀 Valea Regilor

Valea Regilor este unul dintre cele mai renumite situri arheologice din lume. Este, de fapt, o necropolă regală, utilizată în principal în timpul Noului Regat (dinastiile XVIII-XX). Adăpostește cel puțin 64 de mormintele unor regi (faraoni) legendari și familiilor lor. Dincolo de minunile conservării acestor locuri construite în perioada sec. XVI-XI î.e.n, devii martor unei altfel de călătorii spre o incursiune fascinantă asupra ritualurilor de înmormântare și credințelor despre viața de apoi ale egiptenilor antici, prin picturile murale elaborate și hieroglifele care decorează pereții și plafoanele.

Citește mai mult:

𓂀 Templul Reginei Hatshepsut

În inima Deșertului din Theba, la poalele impunătorului masiv al Deir el-Bahari, există unul dintre cele mai impresionante și enigmatice monumente ale Egiptului Antic: Templul Mortuar al Reginei Hatshepsut. Construit în jurul anului 1479 î.e.n., acest templu grandios este o dovadă vie a puterii și influenței uneia dintre puținele femei faraon din istoria Egiptului.

Citește mai mult:

𓂀 Coloșii din Memnon

Două statui gigantice veghează tăcute peste ruinele Templului Mortuar al faraonului Amenhotep al III-lea de milenii. Aceste monumente, înalte de aproximativ 18 metri, îl reprezintă pe rege așezat pe tron, cu mâinile pe genunchi și privirea îndreptată spre răsărit.Coloșii sunt martori ale măiestriei inginerilor egipteni: sunt sculptate din blocuri masive de gresie, transportate de la carierele din Gebel el-Silsila, situate la aproximativ 675 km distanță! Numele lor provine din perioada greco-romană, când se credea că statuile îl reprezintă pe regele etiopian Memnon, care cânta în zori pentru mama sa, Eos, Zeița Dimineții. Iar în Antichitate, una dintre statui era renumită pentru sunetele melodioase pe care le emitea la răsăritul soarelui, fenomen cauzat probabil de fisurile din piatră care se încălzeau și se răceau, creând vibrații. Acest lucru a atras mulți vizitatori, inclusiv împărați romani și savanți. Astăzi, deși sunetele s-au oprit de mult timp, coloșii rămân o atracție turistică importantă.

𓂀 Templul Karnak

Templul Karnak este unul dintre cele mai mari și mai impresionante complexe religioase din lume. Este închinat Triadei Tebane – Amun-Ra, Mut (soția sa) și Khonsu (fiul lor) – și a fost centrul spiritual al Egiptului Antic. Iese în evidență sala colosală de 5.000 de metri pătrați, susținută de 134 de coloane gigantice, dispuse în 16 rânduri. Fiecare coloană are aproximativ 23 de metri înălțime, cu 3 metri diametru la bază. Coloanele sunt împodobie cu reliefuri detaliate și hieroglife care ilustrează victoriile militare și realizările faraonilor.

Citește mai mult:

𓂀 Templul Luxor

Templul din Luxor, aflat în centrul vechii capitale a Egiptului Antic, Theba, a fost ridicat de Regele Amenhotep al III-lea (bunicul lui Tutankhamon) și extins de marele Rege Ramses al II-lea. În perioada sa de glorie, templul era centrul ceremoniilor religioase și al festivalului anual Opet, dedicat zeului Amun-Ra, soției sale, Mut, și fiului lor, Khonsu. E supranumit „Casa Sudică a lui Amun-Ra”; Karnak fiind Casa Nordică. Templul Luxor este conectat de Templul Karnak prin Aleea cu Sfincși, lungă de doi kilometri.

Citește mai mult:

Secret: Nu uita de 𓂀 Bazarul din Luxor

Luxor Market este locul ideal unde să experimentezi atmosfera vibrantă a unui souq arăbesc. E o piață plină de culoare și viață, cu o varietate impresionantă de produse locale: de la parfumuri (și uleirui parfumate) delicate și condimente aromate până la flori uscate de hibiscus și pudră de henna. Standurile sunt pline de obiecte inspirate de Egiptul Antic, iar hainele tradiționale îți oferă șansa de a lua acasă o parte din cultura locală. Pe lângă marfa obișnuită, Luxor Market se remarcă și prin prezența comercianților de artefacte nubiene. Dacă ești fan al obiectelor handmade și al talismanelor misterioase, aici vei descoperi aici o selecție deosebită de obiecte care te vor tenta să negociezi prețul. Oricum, locul este o oportunitate excelentă de a achiziționa suvenire la prețuri rezonabile.

Bonus: 𓂀 Templul Dendera

Dedicat zeiței Hathor, divinitatea iubirii, muzicii și frumuseții, Templul Dendera se afla în inima capitalei Egiptului de Sus. Foarte bine conservat, misterios și impresionant, templul a fost ridicat în secolul I î.e.n., începând cu domnia lui Ptolemeu XII, tatăl celebrei Cleopatra și a fost finalizată în timpul domniei împăratului roman Tiberius, în secolul I e.n. Deși templul actual datează din perioada greco-romană, situl Dendera a fost un loc sacru de venerare cu mult înainte de construcția pe care o vedem astăzi; a fost un loc de pelerinaj în care a dominat cultul Zeiței Hathor.

Citește mai mult:


Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *