Alexandria, al doilea cel mai mare oraș din Egipt și una dintre cele mai vechi metropole, a fost fondată în anul 332 î.e.n. de către Alexandru Macedon. În perioada elenistică, orașul a fost renumit pentru Farul din Alexandria, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, dar și pentru cea mai mare bibliotecă din lume. Astăzi, Alexandria este un port important, un centru cultural deosebit și o destinație turistică ce atrage atenția.
Am avut ocazia să vizitez Alexandria într-o excursie de o zi, cu plecare din Cairo… la 05:30. Ne-am oprit în câteva locuri superbe, însă voi face un top 5, ca să-ți organizezi mai ușor excursia.
Și da: pregătește-te pentru un trafic mai ceva ca-n București la 8 dimineața, pe ploaie. 🙂
Ce trebuie să vizitezi?
Teatrul Roman
Teatrul Roman a fost construit în secolul al II-lea e.n. E impresionant, are un diametru de 42 de metri și este unul dintre cele mai bine conservate monumente antice din Alexandria. Doar printr-o plimbare prin acest complex plin de marmură, îți poți imagina cum, în trecut, romanii se adunau aici pentru a urmări spectacole și lupte de gladiatori. Acustica excelentă a teatrului și designul său elegant sunt mărturii ale ingineriei avansate a vremii.
Columna lui Pompei
Următorul punct de atracție este Columna lui Pompei, o coloană masivă de granit roșu, înaltă de 30 de metri, ridicată în onoarea împăratului Dioclețian. Aceasta a fost construită pe ruinele Templului Serapis, un loc de cult dedicat zeului greco-egiptean Serapis. Privind în sus la această structură impunătoare, te simți copleșit de măreția și semnificația istorică a acestui monument.
Noua Bibliotecă din Alexandria
Reînviind gloria celei mai faimoase biblioteci din lumea antică, Noua Bibliotecă din Alexandria este un centru cultural și educațional modern, deschis în 2002 – se află din 2003 pe lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Biblioteca găzduiește milioane de cărți, manuscrise și artefacte, servind – la fel ca în trecut – drept un far al cunoașterii. Arhitectura sa futuristă și dotările avansate o fac un loc de vizitat obligatoriu pentru iubitorii de cultură și istorie. Rezervă-ți timp extra mentru muzeele din interior.
Citadela Qaitbay
Ridicată în anul 1477 de către Sultanul Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay, Citadela Qaitbay este o fortăreață impunătoare situată pe locul unde odinioară se înălța Farul din Alexandria. Astăzi, citadela găzduiește un muzeu maritim și oferă vederi spectaculoase asupra Mării Mediterane.
Grădinile Palatului Montazah
Îți recomand să îți închei turul în Grădinile Palatului Montazah, un refugiu verde și luxuriant construit în 1892. Palatul impresionant, construit în 1892, sub conducerea Khedive Abbas II, e un exemplu impresionant de arhitectură ecleziastică, combinând elemente renascentiste, gotice și islamice. Nu este deschis publicului, însă este un deliciu vizual pe exterior! Această construcție cu înfîțișare de castel de povești nobile se află în mijlocul unor grădini întinse, pline de flori exotice, fântâni și pavilioane elegante. Aici, te poți bucura de liniște și frumusețe pentru că ai un contrast imens față de agitația orașului.
Citește și:
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)