Abu Simbel: măreția lui Ramses al II-lea și influența Reginei Nefertari

Abu Simbel Egipt

Abu Simbel este unul dintre cele mai impresionante și importante situri arheologice din Egipt. Situat în sudul țării, foarte aproape de granița cu Sudanul, te lasă fără cuvinte!

Abu Simbel reprezintă un complex de temple ce a fost construit de faraonul Ramses al II-lea în secolul al XIII-lea î.e.n., pentru a comemora victoria sa în bătălia de la Kadesh și pentru a onora zeii egipteni. Complexul a fost terminat în 30 de ani și constă din două temple masive săpate în stâncă: Marele Templu al lui Ramses al II-lea, închinat zeilor Amon, Ra-Horakhty și Ptah, și Templul Mic al Reginei Nefertari (soția sa preferată), dedicat Zeiței Hathor.

Despre Ramses al II-lea

Ramses al II-lea a avut o domnie prolifică, iar imperiul său ajunsese să se întindă din Irak până în Etiopia. Însă, mai avea ceva de cucerit ca totul să fie complet: regatul nubienilor. Cum Nubia era tărâmul aurului și a bogățiilor neasemuite, a adoptat o tactică non-violentă: să-i convingă să facă parte din regatul său. Astfel, deși Ramses domnea la Alexandria, a decis să facă un templu imens chiar lângă nubieni ca să-i convingă că el însuși e dintre zei, punându-și propria statuie printre cele ale zeilor venerați și de nubieni. Apoi, s-a și căsătorit cu o prințesă din Nubia pentru pace și a rezolvat și extinderea teritorială. 

Marele Templu de la Abu Simbel

Marele Templu este renumit pentru cele patru statui colosale ale lui Ramses al II-lea, fiecare cu o înălțime de aproximativ 20 de metri, care stau de pază la intrare. Interiorul templului este la fel de impresionant, cu săli decorate cu basoreliefuri care ilustrează diverse scene religioase și de război. Pe pereți s-au păstrat impecabil desenele, inclusiv culorile cu care au fost pictate. Printre vele mai importante scene este tratatul de pace, pe un perete de 10×6 metri; aici au fost sculptați 18.000 de oameni – și este primul tratat de pace menționat în toată istoria lumii. Și, într-un fenomen arhitectural fascinant, de două ori pe an, în februarie și octombrie, razele soarelui pătrund în sanctuarul templului și iluminează statuile zeilor din interior, un testament al cunoștințelor avansate ale egiptenilor antici în astronomie.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cory Matei (@corymatei)

Despre Regina Nefertari

Regina Nefertari Meritmut e cunoscută de egiptologi ca soția favorită a faraonului Ramses al II-lea. Ea a fost printre cele mai faimoase și influente figuri feminine din Egiptul Antic, printre Cleopatra, Nefertiti și Hatshepsut. Nefertari, al cărei nume înseamnă „cea mai frumoasă dintre toate”, a trăit în secolul XIII î.e.n. și a fost renumită pentru frumusețea, inteligența și influența sa politică și culturală. potrivit scenelor pictate pe pereții monumentelor, putem deduce că ea a jucat un rol semnificativ în viața politică și religioasă a Egiptului. A avut o influență puternică asupra deciziilor regale și a fost implicată în afaceri diplomatice. Inscripțiile o descriu ca fiind iubită de Faraonul Ramses al II-lea și foarte respectată de poporul său.

Templul Mic de la Abu Simbel

Unul dintre cele mai impresionante triburi aduse lui Nefertari de Ramses al II-lea este Templul Mic de la Abu Simbel. Acest templu, deși mai mic, este la fel de magnific. Se remarcă nu doar prin mărimea (care, în continuare, este totuși impresionantă) și frumusețea sa, dar și prin faptul că statuile reginei sunt la fel de mari ca cele ale regelui, lucru extrem de rar în arta egipteană, subliniind statutul ei egal și importanța sa în ochii lui Ramses. În interior, vei vedea reliefuri elaborate și culori păstrate de-a lungul timpului.

Templul, în operațiune specială

Templele sunt săpate în gresie decât construite efectiv și au fost îngropate sub nisip. Au stat așa până în 1813, când au fost redescoperite de exploratorul suedez John Lewis Burkhardt. Cum au fost în zona inundabilă la construcția barajului de la Aswan, au trebuit mutate (UNESCO a insistat și a oferit sprijin) 67 de metri mai sus. Adică, efetiv, printr-o operațiune internațională masivă, doi munți au fost tăiați în blocuri și mutați bucată cu bucată, păstrându-se astfel acest patrimoniu istoric neprețuit. 

*am vizitat Abu Simbel în timpul unei Croaziere pe Nil. Este o excursie opțională, unde mergi cu mașina din Aswan. Citește mai multe aici:

Comorile din Egiptul Antic, într-o croazieră pe Nil

Corina Matei

„Cu toții călătorim într-un fel sau altul. La 100 de kilometri de casă sau la peste 10.000. Mai des sau mai rar. Cu siguranță, mereu diferit. De ce călătorim? De dragul de frumos și din curiozitatea de nou. Să simțim, să fugim, să trăim emoții. Să creștem și să ne bucurăm din adâncul sufletului de tot ce are lumea de oferit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *