Troia

0
Troia

Nu mergem mult timp spre Kuşadasi, că şi oprim la Troia. După regulile turcilor, numai ghizii lor au voie să le vorbească turiştilor. Deci, fiecare plătim câte 10 € intrarea plus ghidul. Ghida noastră are voie numai să ne traducă (din engleză în română). Înainte de toate, mă urc cu prietenii în Calul Troian să facem poze şi să admirăm peisajele de sus. Apoi, alături de grup, ghidul turc ne explică diferite machete şi fotografii, după care ne însoţeşte printre ruinele Troiei.

Ce am aflat, pe scurt: Cetatea Troia a fost descoperită de arheologul german Schliemann pe dealul Hisarlic. În antichitate, cetatea era un punct strategic deoarece acolo se afla un golf, deci – un port. Acesta făcea din ea o importantă zonă de comerţ, multe vase poposind acolo în drumul lor şi făcând schimburi de mărfuri cu troienii. Săpăturile arheologice au scos la iveală nouă cetăţi ale troiei construite una peste cealaltă, fiecare fiind dărâmată de cutremure sau incendii. Prima cetate a Troiei a fost construită în anul 3000 î. Hr. În prezent, cel mai bine s-a păstrat o parte din fundaţia zidului de fortificare ale Troiei II şi III din anul 2500 î.Hr. În urma cercetărilor şi interpretărilor, se pare că Troia lui Homer este Troia VI. În timpul domniei Împăratului Augustus, o nouă cetate înfloritoare a fost construită în acelaşi loc şi a căpătat numele de Ilium (Wilusa; Ilion). Cu timpul, golful a fost acoperit de aluviunile aduse de cele două râuri ce se vărsau acolo. Acum se întinde un câmp imens, care, bineînţeles, este cultivat.

După ce vizitam Troia, ne continuăm drumul. Oprim la o toaletă publică (vezi pozele mai jos) şi trecem prin oraşul Izmir, al treilea oraş ca mărime în Turcia. Şi asta se observă cu uşurinţă. Blocurile şi casele îmbracă dealurile din împrejurimi, oricât de înalte ar fi ele. Dacă la noi dealurile sunt verzi, acolo sunt gri. Nu crează neapărat o imagine frumoasă, ci una unică. În zare se întinde marea albastră.

Comments

comments

LEAVE A REPLY