Top 10 al celor mai sigure țări. Plus unde să nu te duci

0
Top 10 al celor mai sigure țări. Plus unde să nu te duci

La început de an, îți faci deja planuri de călătorie și, la câte se întâmplă în lumea asta, simți că nimic nu mai este sigur. Dar încă sunt țări în care domnește pacea, liniștea, iar criminalitatea este la cote minime. Pe deasupra, mai sunt și atât de frumoase, încât nu te vei plictisi nici dacă pleci o lună!

Vision of Humanity monitorizează atent statele lumii și le notează în baza a 23 de criterii – printre care furt, crime, utilizarea armelor, relații politice și, evident, terorism.

Cele mai sigure țări:

Locul 10 îi aparține, impresionant Sloveniei. Dacă dorești o călătorie în natură, Slovenia merită să o alegi pentru frumusețile sale. Plimbă-te și prin Ljubljana sau prin faimosul Bled, cunoscut pentru priveliștea unică de la lac.

Locul 9 este ocupat de Japonia. Aici mă gândesc inevitabil la sakura, spectacolul înfloririi cireșilor. A, și să nu uităm, când ajungem pe acolo, să ne pierdem prin Tokio!

Pe locul 8 este Canada. Și e minunat că nu mai avem nevoie de vize! Despre ce poți vizita, am scris aici.

Pe locul 7 rămâne Elveția. O să o rezum cam așa: castele medievale, crestele înzăpezite ale Alpilor, orășele cochete, lacul Lugano și Rhine, cea mai mare cascadă din Europa.

Locul 6 este ocupat de Cehia. Hmmm…muzica clasică, atmosfera boemă și berea din Praga!

Pe 5 avem Portugalia. Și uite-așa mi s-a făcut dor de Lisabona. Nu-s de ratat nici Porto, Braga, zona Algarve și Madeira!

Noua Zeelandă se clasează pe locul 4. Aflată la capătul pământului, dar merită din plin! Măcar pentru casa lui Bilbo Baggins! Sau pentru balene. Și pinguini. Și munții vulcanici. Și parapantă. Și gheizere de 30 de metri! Ah, și peisajele acelea superbe cu văcuțele pe pajiște, flori și munții în spate! Abia aștept!

Pe 3, Austria… Viena, Schönbrunn, Mozart…burguri medievale, peisaje naturale sălbatice, drumul Grossglocker (un fel de Transalpina), peștera de gheață și stațiuni de schi. Tu știi ce să alegi mai întâi?

Locul 2, pentru al patrulea an la rând, este ocupat de Danemarca. Promit că o să ajung în Danemarca deja de 3 ani. Iar anul acesta este în plan, mai ales că BlueAir introduce cursele directe către Copenhaga. Așa că gata cu escalele și cu zborurile de peste 250 de euro! Pe lista mea de to do am pus în top Tivoli și Castelul lui Shakespeare. Și vreau și la Muzeul Lego 🙂

Și – să se audă tobele – pentru al șaselea an consecutiv, Islanda ocupă locul 1!  O și mai mare dorință de a o vizita „din scoarță în scoarță” o am de când a fost Campionatul European de fotbal, iar echipa de fotbal a uimit prin prestația ei. Ei bine, nu are legătură cu turismul, știu. Însă, de atunci, au început să apară diverse articole li documentare despre țara lor. Din ce în ce mai des. Și am aflat din ce în ce mai multe și am văzut o groază de poze. Iar cum pozele nu sunt niciodată suficiente pentru mine, o să mă duc să văd! Evident, o să optez pentru un tur de cel puțin 10 zile, să am timp să văd și capitala Reykjavik, și vulcanul, și gheizerele, și cascadele, și aurora boreală, și stâncile alea ciudate. Oare am timp?

 

Țări de evitat

Potrivit Vision of Humanity, cele mai periculoase 10 țări din lume sunt:

  1. Syria
  2. Sudanul de Sud
  3. Iraq
  4. Afghanistan
  5. Somalia
  6. Yemen
  7. Republica Central Africană
  8. Ucraina
  9. Sudan
  10. Libya

Și, permiteți-mi să completez și eu cu ceva: evită să călătorești singură, mai ales ca fată, în Maroc, Thailanda, Mexic, Brazilia, Guatemala, India și Arabia Saudită. Evident, mai sunt multe altele, dar nu am fost sau nu am informații directe. Dacă totuși vrei să vizitezi singură, nu te zgârci și plătește pentru siguranța ta!

Aa, și poate vă întrebați: România este pe locul 31 din 163 și este încadrată ca țară sigură.

Mai multe detalii, plus clasamente pe criterii, aici: http://www.visionofhumanity.org/

Comments

comments

LEAVE A REPLY