Weekend la Cazanele Dunării

0
Weekend la Cazanele Dunării

Defileul Dunării este una dintre cele mai spectaculoase zone pe care le-am vizitat de-a lungul timpului și am rămas surprinsă să văd cât de imprevizibil este peisajul de fiecare dată când revin.

De la zile însorite cu apă lină și albăstruie, la nori joși ce mângâie stâncile semețe care se scaldă în valurile apei brune. De la maluri inundate până la jumătatea trunchiurilor arborilor, până la un golf secat, cu mâl uscat și crăpat adânc ce mi-a oferit un peisaj desprins din filmele cu extratereștrii.

Cazanele Mari

În două zile la Cazane te poți bucura din plin de peisaje, pe toate părțile și în toate modurile. Cum Cazanele Mari nu se pot vedea de pe partea românească pentru că nu există drum, am preferat să trec în Serbia pe la Porțile de Fier și să fac tot acel traseu superb din Parcul Natural Djerdap – e un drum care urcă pe crestele stâncilor, trece prin tuneluri și pe poduri înalte și, cel mai important, are parcări foarte dese și puncte de belvedere cu mese și bănci, de unde te poți bucura din plin de minunea bătrânului fluviu și de ale sale Cazane Meri, de la cap la coadă. Clocote imense, curenți, vârtejuri printre stâncile drepte. Dar nu a fost suficient să vedem totul doar de sus. Am trecut din nou vama și ne-am dus la pod, la Chipul lui Decebal.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#yupy #danube #jump #serbia

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Chipul lui Decebal

Cea mai mare sculptură în piatră din Europa măsoară 55 de metri înălțime și se află pe malul Dunării. Omul de afaceri Iosif Drăgan este cel care a finanțat această imensă lucrare făcută în perioada 1994 – 2004 ca „răspuns” (și chiar amplasată vizavi) de Tabula Traiana de pe malul sârbesc. În cei 10 ani, 12 sculptori alpiniști au lucrat la chipul care l-a costat pe Drăgan peste un milion de dolari.

Cazanele Mici

Defileul Dunării are o lungime de 9 km, iar la un moment dat se îngustează până la 230 de metri. Cazanele Mici au aproximativ trei kilometri și sunt spaima navigatorilor. Pereții de stâncă sunt sunt verticali, debitul apei este de 5.300 m3/s, adâncimea ajunge la 120 m, iar curenții sunt extrem de puternici! De aceea, în chei, Dunărea pare că „fierbe”, de unde și denumirea populată de „cazane”.

 

O croazieră pentru toate

Chiar după podul din fața grandioasei sculpturi a lui Decebal, la intrarea în Cazanele Mici, sunt vaporașele care fac croaziere pe Dunăre, ce durează în jur de o oră – o oră și jumătate în funcție de nivelul apei (pentru că de cât e mare e Dunărea depinde vizitarea peșterilor).

Cum apa era prea mică, nu am putut intra în peșterile Dunării (Ponicova și Veterani), însă am mers pe apă până la ieșirea din Cazanele Mariși-napoi, apoi până la Tabula Traiana într-o cursă plină de viteză și ceva adrenalină datorită valurilor create de vânt.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Așa fierbe Dunărea la Cazane! #danube #cazaneledunarii #cazane

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Goldul Dubova

Este o zonă excelentă de relaxare pe Dunăre. Dubova devine timid o stațiune pe malul bătrânului fluviu, de unde poți face croaziere în cazane, unde poți sta cât e ziua de lungă pe ponton sau te poți da cu caiacul pe apa lină pe care o oferă golful. Din păcate, am prins o perioadă în care barajul a fost golit pentru crearea unei zone de siguranță în fața topirii zăpezilor, însă priveliștea cheilor rămâne la fel de frumoasă! Recomand să vă cazați aici. Eu am ales Pensiunea Golful Dubova pentru camerele spațiase, bucătărie și terasa cu ponton.

Ce mai poți face în zonă

  • Drumeție pe Ciucarul Mare, de unde vei avea o priveliște unică

  • Cetatea Trikule din Svinița!

  • Mănăstirea Macronia

  • Muzeul Porților de Fier îmbină partea de istorie naturală, arheologie, etnografie, dar și puțină…fizică (vizita în sala turbinelor)

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY