Traseul spre Vârful Omu va avea marcaje refăcute, asigurări și amenajări

0
Traseul spre Vârful Omu va avea marcaje refăcute, asigurări și amenajări

Mă bucur tare mult când mai aflu de câte un traseu turistic că se (re)face, îmi dă un plus de încredere să plec oricând de nebună știind că nu o să mă pierd și că o să fiu în siguranță.

M-am rătăcit o dată pe munte din cauza lipsei/dispariției marcajelor pe o porțiune, ne-a prins seara pe acolo, eram departe de oraș… așa că evit să plec chiar pe oriunde, oricât de cunoscută ar fi poteca pentru iubitorii munților și obișnuiții locului. Că nu-s expertă și nici cu orientarea în spațiu n-o duc foarte bine uneori. 🙂

Dar de data asta, vești bune! OMNIASIG Vienna Insurance Group, Salvamont Râșnov și Asociația Turistică pentru Natură Oxigen mi-au făcut noi planuri pentru o escapadă la munte!

Ei au decis refacerea traseului spre cel mai înalt punct locuit permanent din România, Vârful Omu.

Conform studiului Relația românilor cu muntele, realizat de OMNIASIG pe un eșantion reprezentativ la nivel național, reiese că, deși 90% dintre români recomandă drumețiile spre Vârful Omu, doar 30% dintre aceștia au vizitat acest obiectiv. Din aceștia, peste 46% consideră ascensiunea grea și periculoasă. În același timp, 78% recunosc faptul că muntele ar deveni un loc mai sigur prin remarcarea periodică a traseelor și montarea unor panouri informative. 65% dintre români plănuiesc să ajungă pe Vârful Omu în viitorul apropiat.

Proiectul, denumit generic OMNIASIG pentru OMU, se va derula până la finalul lunii septembrie a acestui an, în trei etape:

Etapa 1. Refacerea marcajelor pe segmentul Bușteni – Pichetul Roșu în luna iulie;

Etapa 2. Asigurarea traseului Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești în august;

Etapa 3. Amenajarea platoului turistic Vârful Omu (altitudine de 2.505 m) în septembrie.

Reabilitarea realizată deja în cadrul primei etape a constat în îndepărtarea arborilor căzuți pe traseu, vopsirea marcajelor și înlocuirea săgeților indicatoare deteriorate. La această primă acțiune au participat 30 de voluntari OMNIASIG, îndrumați de reprezentanții Asociației Turistice pentru Natură Oxigen, cu aprobarea Salvamont Râșnov. 

Cea de a doua acțiune, a cărei implementare va dura circa o săptămână, constă în re-asigurarea traseului Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești cu scări de lemn, montarea de lanțuri și scări de asigurare pe porțiunile dificile, prin înlocuirea de podețe și prin instalarea de panouri informative. În momentul de față aceste elemente, care ar trebui să asigure o drumeție fără incidente, fie lipsesc, fie sunt avariate, amenințând efectiv viața turiștilor care tranzitează zona.

În funcție de traseul ales, drumeția până la Vârful Omu poate dura între 6 și 12 ore. Traseul Bușteni – Pichetul Roșu – Tache Ionescu – Cabana Mălăiești – Vârful Omu este unul dintre cele mai impresionante din Bucegi, are aproximativ 15 kilometri, iar parcurgerea lui durează aproximativ 10 ore. Segmentele de traseu ce vor fi asigurate de OMNIASIG sunt vizitate anual de peste 4.000 de persoane, iar la Cabana Mălăiești ajung, pe diferite porțiuni ale traseului, peste 5.000 de oameni. Traseul are un grad ridicat de dificultate și este interzis iarna.

Abia aștept să fie gata și poate mă voi bucura de el în septembrie! 🙂

Sursa foto: PR/Daniela Butînoiu

Comments

comments

LEAVE A REPLY