Sibiu, cel mai mare ansamblu urban medieval din România

0
Sibiu, cel mai mare ansamblu urban medieval din România

Sibiu are un farmec aparte și întotdeauna ne primește cu acea atmosferă potrivită pentru o escapadă din cotidian. Cu o istorie de peste 900 de ani, cu un centru care este cel mai mare ansamblu urban medieval din România și care încă păstrează aerul vremii, orașul ne așteaptă la un pahar de vin, seara, la unul dintre restaurantele din Piața Mare.

Ador să mă plimb pe strada Cetății, „cea mai frumoasă stradă din Sibiu” și să mă odihnesc pe o bancă dintre ziduri, la adăpostul unui arbore bătrân. Să iau și o porție de artă la unul dintre cele mai importante muzee din România, aflat în Palatul Brukenthal. Îmi place să mă plimb pe străduțele roșiatice și înguste, apoi să intru în primul bar să mă încălzesc cu un sufleu de ciocolată, mai ales acum, că vine frigul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Sibiu, so #romantic #winter #romania #transylvania #visitromania #CoryinRomania

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Ce vedem în Centrul Istoric

Centrul Istoric al Sibiului impresionează la fiecare pas. La fiecare colț de stradă stă câte o bijuterie arhitecturală, un loc care se remarcă prin unicitatea sa, un muzeu deosebit sau o stradă ce te transpune în eleganța vremurilor apuse – exact așa cum îi stă bine unui oraș declarat Capitală Europeană a Culturii (2007).

Muzeul Național Brukenthal este cea mai importantă instituție culturală din Centrul Istoric. Adăpostit în palatul ridicat de baronul Samuel von Brukenthal în 1778-1788, prezintă colecțiile de artă ale baronului, fiecare piesă având o valoare istorică și artistică deosebită.
Pasajul Scărilor, devenit un obiectiv turistic, reprezintă locul în care cele trei incinte de fortificații se întâlnesc – și sunt atât de înalte, că invaziile erau aproape imposibile!
Casa Calfelor este singura de acest gen din România și păstrează tradiția ca în fiecare lună august meșteșugarii să se îmbrace tradițional și să facă un adevărat spectacol pe străzi, ca să păstreze tehnicile vechilor arte.
Muzeul de Istorie a Farmaciei este adăpostit în prima farmacie din România (1494). Muzeul cu peste 6500 de exponate, amenajat în 1972, e o raritate în Europa.
Catedrala Evanghelică este una dintre cele mai impresionante edificii gotice din Transilvania. A fost ridicată în secolul XIV, are un turn de șapte etaje, iar, de sus, Sibiul se vede minunat!
Catedrala Ortodoxă a fost ridicată la începutul secolului XX după modelul vestitei Hagia Sofia din Istanbul.
Turnul Sfatului reprezintă fosta poartă de intrare în Cetatea Sibiului. Cum avea rol de veghe, este cel mai înalt turn din Sibiu. Ridicat inițial în secolul XII, reclădit în 1588 și restaurat în 1962, astăzi oferă o priveliște ce-ți taie respirația. Tot aici poți admira și mecanismul vechi al ceasului.


Casa Artelor este cea mai veche casă de breaslă din Transilvania (1370) și astăzi adăpostește Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerius.
Fântâna cu grilaj este un loc sumbru, unde în trecut aveau loc execuțiile.
Turnul Scărilor Aurarilor e un pasaj în scări, un loc unic ce s-a păstrat din secolul XIII.
Parcul Cetății, cu cele trei turnuri monumente-istorice (Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor şi Turnul Dulgherilor) este locul ideal pentru o promenadă lejeră în zilele toride, la umbra copacilor și la marginea zidurilor cetății. La capătul parcului se află Turnul Gros (o adevărată mașină de război, apoi care a fost transformat în primul teatru al orașului la 1778), Filarmonica de Stat – Sala Thalia și Muzeul de Istorie Naturală.
Podul Minciunilor e vestit nu doar pentru frumusețea și legendele sale, ci și pentru unicitatea sa: este primul pod din fontă din România (1859) și trece peste Strada Ocnei care unește orașul de jos cu orașul de sus.

Toate aceste obiective și multe altele le poți descoperi, în timp ce îți permiți să te rătăcești pe Strada Turnului, pe Strada Cetății, prin Piața Cibin, Piața Huet, Piața Mare și Piața Mică. Uneori, vei mai găsi și târgurile meșteșugarilor.

Comments

comments

LEAVE A REPLY