Printre zidurile medievale din Sighișoara

0
Printre zidurile medievale din Sighișoara

Sighișoara, o comoară păstrată în timp, este cea mai bine conservată cetate europeană. În patrimoniul UNESCO din 1999, animată cu spectacole, aglomerată de festivaluri care mai de care mai diverse, Sighișoara e locul în care nu te vei plictisi curând!

Am ajuns în gara din Sighișoara într-o zi senină de vară. Orașul era liniștit și am ales să merg pe jos până în cetate, unde aveam și cazarea. Îndată ce am urcat scările și am trecut de zidurile cetății, efectiv am trecut într-o altă lume. Steaguri colorate agățate între clădiri, muzică live, cavaleri și domnițe se plimbau pe străzile pavate cu piatră, iar localnici în costume populare întrețineau atmosfera. Turiștii se înghesuiau la tarabele cu obiecte meșteșugărești originale, făceau poze și zâmbeau necontenit. Festivalul era în toi! În Piața Cetății, câțiva greci făceau o demonstrație de dans tradițional în aplauzele sacadate ale spectatorilor!

Tic-tac special

Deși destul de mică, cetatea Sighișoarei a știut să-și valorifice fiecare colțișor. De la Turnul cu ceas până la o casă veche și o stradă pietruită acum 900 de ani. La Turnul cu ceas era mare coada și se intra pe grupuri, dar nu puteam rata o priveliște de la 60 de metri înălțime în acea zi minunată. Până sus, am admirat obiectele expuse într-un mic muzeu amenajat în spațiile interioare ale turnului. Sus, am putut admira mecanismul faimosului ceas printr-o fereastră interioară. Ceasul are câteva detalii impresionante: statui sculptate în lemn de tei, de 80 cm înălțime, reprezintă zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și Soarele. Ele se rotesc din interior în funcție de ziua curentă.

O plimbare prin istorie

Odată ce am plecat din turn, am decis să merg pe toate străduțele din cetate, ca să nu ratez nimic. Am văzut Turnul Fierarilor, Biserica Mănăstiri, Statuia lui Vlad Țepeș, clădirea Primăriei, Catedrala romano-catolică, Turnul cizmarilor, Turnul Croitorilor – sau Poarta Principală, Turnul Măcelarilor și casele neschimbate în ciuda secolelor ce au trecut peste ele.

Am ajuns și la Scara de Acoperită, o construcție din lemn, din care se auzeau frumoase acorduri de chitară. Am urcat și sus m-am văzut în vârful dealului, la Biserica din Deal. Lângă este liceul, care funcționează și astăzi.

Biserica Evanghelică din Deal a fost ridicată în anii 1300. Este cel mai valoros monument al orașului și este una dintre cele mai mari biserici gotice din Transilvania. Lăcașul a „trăit” multă istorie, fiind și locul în care Rákóczi I a fost ales principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.

Intră! Interiorul te va impresiona. În plus, aici este amenajat un muzeu al artei saxone.

Inclusiv cimitirul bisericii a fost inclus în patrimoniul UNESCO. După mine, este cel mai frumos cimitir pe care l-am văzut. Acest cimitir al sașilor a devenit un obiectiv turistic foarte vizitat datorită pietrelor funerare vechi. De unii este considerat chiar un parc și vin și citesc aici, este o oază de liniște mai ales în zilele aglomerate de weekend.

Mâncare ca în inima Transilvaniei

O asemenea plimbare trebuia să fie încununată de o masă pe cinste. Am ales prima dată Casa cu Cerb, un alt monument istoric cu o pictură murală exterioară deosebită și cu un trofeu de cerb montat pe zid. Clădirea este una dintre cele mai vechi ale cetății. Aici am mâncat o potție delicioasă de sarmale și – deja o tradiție când trec prin oraș – un piure de castane!

A doua zi am ales Casa Vlad Dracul, un alt obiectiv turistic inedit. Aici se spune că s-a născut Dracula. În fapt, dovezi contradictorii spun cum că aici a locuit o perioadă domnitorul Vlad Dracul, că aici s-a născut sau că aici ar fi locuit o perioadă Vlad Țepeș. În cinstea acestuia, la etajul 1 este amenajat un spațiu de două camere în care turiștii se pot întâlni cu temutul vampir. Eu m-am întâlnit și m-am speriat pițin! 🙂 Meniul casei este, de asemenea, tradițional, iar printre preparatele specifice casei se numără supa de roșii Dracula și platoul Țeapa lui Țepeș.

Programul celor mai importante evenimente:

 • tot anul: Obiectul muzeal al trimestrului – expoziție temporară prin care se expune un obiect deosebit din colecțiile Muzeului de Istorie, incinta Turnul cu Ceas
 • 18-20 mai: Zilele Sighișoarei
 • mai-iunie: Zilele Culturii Germane
 • 8-10 iunie: Caravana Filmului Românesc la Sighișoara
 • 23 – 24 iunie: Sighișoara Folk
 • 29 iunie-1 iulie: Târgul Meşteşugarilor
 • 27-29 iulie: Festivalul ,,Sighișoara Medievală”
 • 1-14 august: Festivalul Academia Muzicală
 • 23 -26 august: Festivalul Intercultural ,,Proetnica”
 • 3 – 31 septembrie: Expoziție temporară dedicată Marii Uniri la Turnul Fierarilor
 • 9 septembrie: Festivalul Fanfarelor
 • 14 – 16 septembrie: Zilele Maghiare din Sighișoara
 • 12-14 octombrie: Festival de teatru independent “Central-ACT Sighișoara 2017”
 • noiembrie: Marșul Lampioanelor, “Laternenfest”

Tot anul este presărat cu concerte de muzică de cameră, expoziții temporale și alte evenimente muzeale. Programul complet este disponibil pe site-ul Primăriei.

Sighișoara în fotografii:

Printre zidurile medievale din Sighișoara

Posted by Cory's Blog on 23 Februarie 2018

*Material scris pentru Revista Ioana, numărul de aprilie 2017

Comments

comments

LEAVE A REPLY