Printre tainele fortăreței de la Alba Iulia

0
Printre tainele fortăreței de la Alba Iulia

Chiar în toiul pregătirilor pentru parada de 1 Decembrie, am ajuns în capitala de suflet a României, Alba Iulia, alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România și proiectul #InvestEU deoarece orașul a devenit un model de bună practică a ceea ce înseamnă absorbție a fondurilor europene. Așa că am văzut cu ochii mei cum a înflorit cetatea în ultimii ani (mai ales că am tot revenit în oraș cam o dată la doi ani), cum istoria cu toate învelișurile ei a fost scoasă la suprafață și valorificată, cum zona a înflorit din punct de vedere economic, turistic și demografic.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Perfect place! #visitromania #albaiulia #investeu

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Alba Carolina cu alți ochi

Deși am fost în Cetatea Alba Carolina de multe ori, niciodată nu am zăbovit suficient astfel să fac un tur ghidat în profunzime. Dar de data asta, I did it! Și așa am văzut pe pielea mea cum toate panourile și tot internetul nu vor oferi o imagine atât de uluitoare a cetății precum un ghid bine pregătit și cu simțul umorului.

Așa am aflat de la ghidul Cristian Kalanyos cum a fost construită cetatea – printr-o dezinformare a austriecilor, despre castrul roman – prima cetate din cetate, despre blazoane, simbolistici, despre miturile ce circulă prin cetate, despre personaje ce au schimbat cursul istoriei chiar de la Alba Iulia.

Capitala de suflet

De aici au plecat trei mari decizii care au condus către România așa cum o vedem astăzi.

  1. Pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a unit Transilvania cu Țara Românească.
  2. În 1784, Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan s-a încheiat la Alba Iulia, și a dus la căpătarea unor drepturi ale țăranilor români în fața conducătorilor feudali.
  3. La 1 decembrie 1918, în cetate a avut loc Marea Adunare Națională pentru proclamarea Marii Uniri.

Dintr-o parte în alta

Turul nostru a început la Poarta a IV-a, unde am aflat că numele cetății vinde de le piatra albă folosită în construcție + Karlsburg, nume dat în onoarea regelui Charles al VI-lea, pe timpul căruia s-a înălțat fortăreața. Tot aici am aflat că sunt și vechile celule, iar într-una din ele a fost închis Horea. Și nu la baza Obeliscului de la Poarta a III-a, construit mult mai târziu… Plimbarea noastră a dezvăluit secrete printre cele două catedrale, în Piața Cetății, la Muzeul Principia, pe Via Principalis și Poarta a III-a, despre care am povestit în detaliu pentru National Geographic.

Alba Carolina – cum înflorește un obiectiv turistic

Cea mai importantă clădire din România

Nu am dat skip nici Sălii Unirii, demnă de #100locuriRomania. Un loc cu o valoare simbolică deosebită, Sala Unirii a fost construită pe post de cazino militar. Apoi a devenit sală de festivități. Pe 1 decembrie 1918, a fost aleasă ca loc al Marii Adunări Naționale pentru că era cea mai mare încăpere din oraș și doar aici ar fi putut încăpea cei 1228 de delegaţi.

Din 1968, spațiul a fost organizat ca expoziție care amintește de marele moment al semnării actului ce a înfăptuit Unirea.

Cele două arcade au fost decorate cu picturi reprezentând voievozi români și personalități din viața culturală românească. Pe peretele vestic al sălii stau plăcile de marmură cu textele Rezoluției Marii Adunări Naționale, Proclamației Regelui Ferdinand I către țară și Legii pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu România. În interior sunt și busturile regelui Ferdinand și al reginei Maria.

Sala centrală adăpostește o expoziție consacrată momentului 1918, îmbogățită astăzi cu ocazia Centenarului. În spațiile laterale ale Sălii Unirii şi la subsol este o expoziție etnografică ce prezintă obiceiuri și tradiții ale munților Apuseni.

Personaje istorice

Alba Iulia știe să te trimită înapoi în timp, în partea frumoasă a medievalului de altă dată. Așa că nu vor lipsi legiuni, soldați și cavaleri teutoni, pe care îi poți admira călare la schimbul de gardă sau purși simplu patrulând prin cetate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Vai, ce grea e pușca aia :)) #albaiulia #visitromania #investEU

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Despre #InvestEu

Prin planul de investiții #InvestEU, orașul a accesat 150 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane de euro au fost alocate pentru modernizarea celei mai mari cetăți de tip Vauban din țară. Din 2007 și până astăzi, Cetatea Alba Iulia s-a transformat dintr-un loc militarizat și inaccesibil turiștilor într-un obiectiv pe harta destinațiilor europene, ce a primit numeroase recunoașteri din toată lumea! Tot în cadrul acestu proiect în ultimii ani s-au deschis și două noi muzee: Muzeul Principia, ce protejează castrul roman și Muzeul de Artă Sacră, primul de acest gen din România. În 2018, au început lucrările de restaurare la Palatul Principilor.

Comments

comments

LEAVE A REPLY