Parcul Dendrologic Arcalia – un colț de rai uitat de lume

0
Parcul Dendrologic Arcalia – un colț de rai uitat de lume

Dacă nu faci o investigație pe internet înainte de a pleca de acasă, e aproape imposibil să ajungi aici. Deși, parcul din Arcalia există încă de la începutul secolului al XX-lea.

Indicatorul din drumul principal spre parc este prea mic ca să-l vezi, iar Google Maps ne-a trimis pe un drum plin de noroi, pe la cealaltă intrare, blocată de o poartă mare și ruginită.

Cineva a ieșit și ne-a spus că intrarea se face din intersecție, pe lângă biserică și că trebuie să fim atenți. Am făcut cale întoarsă și am găsit intrarea.

Am trecut de o poartă. Inițial, am avut senzația că sunt în curtea cuiva și pășeam cu oarecare îndoială. Am traversat o alee mărginită de ambele părți de niște molizi drepți și zvelți. Apoi am ajuns la altă poartă, unde am plătit intrarea: 2,5 lei/persoană.

După primii pași, în dreapta s-au văzut imediat turlele roșii ale celebrului castel…

Castelul Bethlen și parcul dendrologic

Pe la 1850, familia Bethlen – o familie de grofi maghiari – a ridicat aici un castel în stil mauro-bizantin, fiind la acea vreme – și rămânând – singurul edificiu de acest fel din România. Astăzi, clădirea este pe lista monumentelor istorice.

Apoi, groful Bethlen, un mare iubitor de natură, a decis că are nevoie și de un parc, la fel de special și exotic precum castelul. Așa că a adus specii de arbori și arbuști din toată lumea și l-a amenajat ca la carte din punct de vedere peisagistic. A făcut și o pepinieră pentru arbuști și flori!

Parcul se întinde pe aproximativ 16 hectare. În realitate, este o mică pădure cu tot felul de copaci. La ultimul recensământ (de acum câțiva ani, deci nu ne bazăm pe el) erau peste 150 de specii autohtone și exotice – aduse și aclimatizate din lumea întreagă. Exemple? Brad argintiu, salcâm japonez, pin de mătase, magnolie, măr japonez și multe altele.

Domeniul Arcalia de-a lungul timpului

Odată cu venirea războiului, armata rusă a ocupat castelul și a distrus o parte din parc. A tăiat peste 150 de molizi, apoi a incendiat biblioteca și a furat obiectele de valoare. Din 1947, castelul a fost sediu pentru diverse, printre care alimentară sau tabără pentru pionieri. Abia în 1963, când a fost cedat Universității Babeș-Bolay, castelul și parcul au fost renovat. Tot atunci, domeniul a fost transformat în Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice a UBB, unde studenții își făceau stagiul de practică de peste vară.

Însă, în 2010, cei ce s-au pretins urmașii grofului au început procedura pentru recuperarea domeniului. De atunci, UBB nu a mai investit în castel, situația lui fiind ani de-a rândul incertă. În final, instanța a dat o sentință definitivă, în favoarea UBB.

Chiar și așa, nici astăzi castelul nu a intrat în lucrări, așa cum ar trebui. Accesul înăuntru este interzis, iar astăzi, nici măcar sala de conferințe nu mai funcționează din motive de siguranță.

Când să vizitezi

Deși castelul și parcul nu sunt într-o stare tocmai bună (și trebuie să știi asta, ca să nu ai așteptări prea mari), merită să te duci acolo până nu…dispare. Și, ca să compensezi frumusețea peisajului, alege perioada aprilie-mai, când înfloresc merii, salcâmii și cireșii, iar florile multicolore înveselesc covorul ierbii. Iar veverițele prietenoase vor fi aici oricând!

Află mai multe: http://corinamatei.ro/travel/parcul-dendrologic-arcalia/

Publicată de Cory's Blog pe Marţi, 27 Decembrie 2016

Cum ajungi

Venind dinspre Reghin spre Bistrița, în satul Sărățel faci stânga spre Arcalia. Parcul Dendrologic Arcalia este la 17 km de Bistrița. Aici există și alte corpuri de clădiri. Cel în care a funcționat biblioteca, au fost amenajate spații de cazare. Potrivit site-ului oficial, o noapte de cazare costă 40 de lei/ pers (cu baie pe hol) sau 50 lei/ pers (cu baie proprie).

*aceste fotografii minunate NU sunt editate și sunt făcute cu o cameră Sony RX10M II. Review-ul pe care l-am făcut aparatului foto îl poți citi AICI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY