O lecție de istorie și bun gust la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

0
O lecție de istorie și bun gust la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Dacă treci prin Sfântu Gheorghe, ar fi chiar păcat să nu te oprești o oră la Muzeul Național Secuiesc de pe strada Kós Károly nr. 10. Nu-l vei căuta prea mult, pentru că tocmai clădirea sa îți va atrage atenția!

De îndată ce am ajuns aici, am aflat că acest monument arhitectural a fost special ridicat, cu 105 ani în urmă, de arhitectul Kós Károly, pentru a fi centrul de referință în prezentarea culturii comunității secuiești. Însă muzeul, ca instituție, a fost înființat în 1875 și a supraviețuit tuturor perioadelor negre ale istoriei. Astfel, este unul dintre cele mai vechi muzee din România.

A fost protejat de însuși Regele Ferdinand care a trimis o gardă militară în timpul Primului Război Mondial, ca să protejeze colecțiile.

Incursiune în lumea secuiască

Ghidul ne-a primit cu brațele deschise și ne-a spicuit din istoria secuilor de dincolo de începuturi, recunoscând cu „nu știm nici azi de unde vine cuvântul secui” și prezentându-ne cele trei teorii ale istoricilor, dintre care niciuna nu poate fi nici confirmată, nici infirmată de dovezile avute.

Înainte să intrăm în sălile de expoziție, nu am putut să nu observ detaliile din interiorul muzeului: decorațiunile tematice din fier forjat, arhitectura cu arce și coloane inspirată dintr-un gotic târziu și transpusă în modern. Până și clanțele m-au uimit! Și, nu în ultimul rând, am admirat cel mai frumos vitraliu pe care l-am văzut vreodată: o imagine colorată și luminoasă, plină de simboluri și înfățișându-l pe Sfântul Gheorghe călare, ca într-un basm!

În partea de meșteșuguri populare, dincolo de obiectele specifice gospodăriilor rurale, de uneltele agricole folosite în timpuri nu foarte îndepărtate și ceramică din culturile Cucuteni și Coțofeni, am descoperit câteva exponate aparte: machetele unor case gospodărești, interioare țărănești din zone diferite (secuiesc, ceangăiesc și din Întorsura Buzăului) care te transpun în timp cât ai clipi și un tavan bisericesc vechi, pictat în 1760 în principal cu motive florale.

Apoi, am găsit colecții tematice: prelucrarea firului şi a pielii, apoi o expoziție legată de obiceiurile din fiecare etapă importantă din viața omului: de la naștere până la moarte.

Vă recomand să fiți extrem de atenți și la bijuteriile expuse. Trebuie privite cu mare atenție să vă dați seama de toate detaliile!

Vizită cu noroc

Am vizitat Muzeul Național Secuiesc exact când găzduia și expoziția temporară Era Glaciară, venită tocmai de la Budapesta. Cum sunt un fan al filmelor Ice Age, prefer să spun că i-am cunoscut pe Manny, Diego și Peaches, printre alții. Și nu puteam rata această ocazie unică: 😀


Dacă vă pasionează cultura secuiască și vreți să aflați și mai multe despre ea, aveți următoarele:

Secțiile interne ale Muzeului Național Secuiesc

Secția de științe ale naturii

Uimește chiar și specialiștii. Cu peste 60.000 de exponate, conține una dintre cele mai mari colecții paleontologice de mamifere pliocene şi cuaternare din Europa, o colecție de 23.000 de fluturi și cea mai mare colecție de ciuperci din Europa.

Secția de istorie și arheologie

Colecția de arheologie conține în jur de 50.000 de obiecte descoperite în zonă, exponate care acoperă cultura materială din zonă pe o perioadă de 35.000 de ani. Colecția de istorie se axează mai mult pe evul mediu și rolul militar al secuilor, perioada pașoptistă.

Secția de etnografie

Preferata mea, cu siguranță! Are peste 15.000 de obiecte specific secuiești de o importanță deosebită: broderii de secol 17 – unicate, obiecte de ceramică, jucării tradiționale, dar și mobilă pictată.

Biblioteca este poate cea mai valoroasă parte a muzeului, mai ales pentru cei care cercetează trecutul secuilor. Colecția de carte veche, dar și Condicele Apor care conține psalmi din prima traducere maghiară a Bibliei din secolul al XV-lea (totodată a patra operă literară maghiară păstrată după vechime) sunt punctele forte ale acestei secțiuni.

Și secțiile externe:

Galeria de Artă „Gyárfás Jenő”, Sfântu Gheorghe – cu sculpturi şi grafică din sec. XIX–XX ale artiștilor secui.

Centrul de Arte Plastice din Transilvania, Sfântu  Gheorghe – de artă plastică contemporane, cu exponate create după 1945, ale artiștilor originare din Transilvania. Î

Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc – pe lângă expozițiile specifice meșteșugurilor, muzeul are o uimitoare colecție de păpuși în port popular.

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat – muzeu etnografic în aer liber ce prezintă arhitectura populară din judeţul Covasna.

Muzeul Depresiunii Baraolt din oraşul Baraolt – se axează pe istoria mineritului şi breslelor, dar are și colecții de istorie locală.

Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala – are o colecție unică din arta populară a maghiarilor din Moldova.

 

Pe site-ul muzeului, în secțiunea patrimoniu, pot fi văzute câteva dintre obiectele cele mai interesante.

O lecție de istorie și bun gust la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Posted by Cory's Blog on 1 Februarie 2018

 

Această vizită a fost posibilă datorită infotrip-ului organizat de Asociația Travel Focus împreună cu Asociația de Promovare a Turismului din Județul Covasna.

Comments

comments

LEAVE A REPLY