Muzeul Țărăncii Române, unicul muzeu din țară dedicat femeii

0
Muzeul Țărăncii Române, unicul muzeu din țară dedicat femeii

Am luat Valea Izei de la cap la coadă și am ajuns, datorită indicatorului de pe drum, la Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești.

Am pornit pe Valea Izei din Săcel și prima oprire trebuia să fie la maestrul Tănase acasă, singurul meșter olar care mai păstrează tradiția străveche și creează vase de ceramică dacică. Tot la el trebuia să admir și un cuptor din ceramică vechi de aproape 500 de ani – ultimul de acest fel din țară. Însă ghinionul a făcut ca sâmbătă dimineață când am ajuns, maestrul să nu fie acasă.

Un muzeu ce atrage atența

Cu puțină supărare și regret, am continuat drumul. La scurt timp după ce am intrat în Dragomirești, pe partea dreaptă, am văzut o poartă maramureșeană imensă și un gard impunător din nuiele împletite, lucrat cu multă iscusință. Uite și indicatorul: Muzeul Țărăncii Române. Am oprit îndată!

O viață de femeie

De îndată ce intri pe poarta mare maramureșeană, ce are sculptate numeroase simboluri tradiționale, vezi în partea dreaptă o suită de statui din lemn ce simbolizează îndeletnicirile și rolurile pe care le are țăranca de-a lungul vieții sale: de mamă, de creștină, de femeie care țese, culege flori sau care face curat.

Semnificația prepeleacului

Încă de la intrarea în muzeu, tanti Ileana întâmpină turiștii cărora le spune povestea casei vechi de peste 300 ani. Casa a fost lăsată moștenire autorităților de fosta proprietară. Ghida – sau găzdoaia cum i se spune aici – ne povestește despre prepeleacul din curte, care cu siguranță este primul lucru care iese în evidență pentru oricine vine aici. În Maramureș, prepeleacul se folosește în principal pentru uscatul oalelor. Cu cât sunt mai multe oale agățate, cu atât familia este mai înstărită. Iar dacă în vârf este o oală roșie, familia are o fată de măritat. La muzeu, oala din vârf este roșie, deoarece proprietara a murit fără să se căsătorească.

Tradițiile pâinii o găsești în tindă

Am intrat în prispă (acolo i se spune șatră), apoi am pășit în tindă. Acolo sunt expuse mai multe forme ale pâinii (colaci), folosite cu diferite ocazii: de Paști, de Crăciun, la nunți, botezuri sau înmormântări.

Tot în tindă am văzut măști folosite de flăcăii satului la diverse ritualuri de sărbători, fotografii vechi și diverse unelte de lemn folosite la bucătărie.

Obiecte vechi, tradiționale

În cămară sunt înșirate vase, butoaie, o balanță veche și coveți. Apoi, când am intrat în cameră, nu am  știut unde să mă uit mai întâi. Am observat întâi soba cu cuptor pentru gătit, după care patul înalt și femeia-manechin care stătea pe el, cu mâna pe pătuțul-leagăn de copil mic. Am admirat costumele populare maramureșene, opincile, dar și obiectele cu ajutorul cărora se obțin țesăturile de lână. Tanti Ileana ne explica despre zestrea fetei, fără de care nu se putea mărita. Ne-a arătat-o, era compusă din perne, cearceafuri, ștergare și cergi (cuverturi) țesute la război cu motive geometrice foarte colorate.

Apoi am mai aflat o curiozitate despre praguri: sunt așa de înalte din două motive: să nu intre frigul și să nu iasă copii. Pragurile sunt așa de înalte, că cei mici îl puteau trece abia pe la trei ani. Așa, părinții își puteau vedea liniștiți de treburile de pe afară. Aeriseau casa lăsând ușa deschisă, iar copii nu aveau cum să iasă.

Afară se poate admira și războiul de țesut, cu cânepa pregătită pentru a fi țesută. Tot aici sunt expuse și alte obiecte pentru pregăturea materialului.

Expoziție cu vânzare

În colțul încăperii, se află înghesuită o masă. Uită-te bine pe ea, de sici poți cumpăra obiecte artizanale ca amintire. Mi-am luat clop, un colier drăguț, un magnet cu o poartă maramureșeană făcut cu dibăcie pe lemn și o pipă. Poți cumpăra și țesături sau obiecte decorative.

Tanti Ileana ne-a condus în prispă unde ne-a povestit legenda fusului cu țurgălău…

Fusul și povestea de dragoste

În curte, imediat lângă statuile de lemn, stă fusul cu țurgălău (un fel de clopoțel), înalt de mai bine de doi metri. Tanti Ileana ne spune că odată, un băiat s-a îndrăgostit de o fată. Fata stătea pe gânduri și nu se lăsa convinsă de iubirea lui. Iar el, ca sa o convingă, i-a făcut cadou acest fus cu țurgălău. Nimeni în sat nu mai primise un asemenea cadou! I-a zis că are o piesă care, odată scoasă, tot fusul se destramă. Și dacă o va găsi, odată cu fusul se va destrăma și iubirea lor. Dar fata nu a găsit piesa – care rămâne necunoscută până astăzi – așa că cei doi au rămas împreună pentru totdeauna.
Programul de vizitare este de luni până duminică între orele 9:00 și 19:00.
Prețul de intrare este simbolic – 2 lei.

Află mai multe: http://corinamatei.ro/travel/muzeul-tarancii-romane-unicul-muzeu-din-tara-dedicat-femeii/

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

*aceste fotografii minunate NU sunt editate și sunt făcute cu o cameră Sony RX10M II. Review-ul pe care l-am făcut aparatului foto îl poți citi AICI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY