Muzeim prin București: Muzeul Vârstelor

0
Muzeim prin București: Muzeul Vârstelor

Muzeul Vârstelor este un liant atât între generații, cât și între trecut și prezent. Aici, bucureșteanul trece prin toate etapele vieții, în fiecare etapă a istoriei, de la 1700 până astăzi.

O casă emblematică

La intersecția dintre Strada Sevastopol (atunci Ușița Filipescu) și Calea Victoriei (Podul Mogoșoaiei) se află o clădire de la 1850, una dintre puținele case aristocratice ale Capitalei din la Belle Epoque ce s-a păstrat până astăzi. Aici au locuit Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu, aristocrați ai vremii. În 1889, casa a trecut în proprietatea avocatului Constantin Cesianu, care a extins-o, a modificat-o – transformând-o în casă boierească și a amenajat grădinile împrejmuitoare. În 1935, casa a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune și a intrat într-un proces de degradare, iar în 1940 s-a decis ca aici să fie sediul Muzeului Comunal, mai târziu Muzeul Bucureștiului, însă nu s-a putut expune nimic din cauza stării imobilului. Abia în 2015, clădirea a fost restaurată și deschisă publicului (în decembrie 2016) printr-un muzeu modern, într-un concept deosebit pentru prezentarea a 300 de ani de istorie locală.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Muzeul Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu. Mâine, pe blog! #muzeim #MuzeimPrinBucuresti

O postare distribuită de 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓜𝓪𝓽𝓮𝓲 (@corymatei) pe

Prezentare inedită a trecutului

Muzeul Vârstelor înseamnă istoria familiei, dar și a vieții în intimitatea privatului ce este redată prin spațiile amenajate cu grijă: sufragerii sau budoare de secol XVIII, XIX și XX cu servicii de masă, obiecte de uz casnic sau chiar haine originale.

Obiectele prezentate descriu obiceiurile de viață în fiecare context istoric: găsim săbii-pistol – utile pentru apărare în timpurile extrem de violente, accesorii pentru Bucureștiul nămolos – nalânii (sandale de lemn ce se încălțau peste pantofi), carnețele de bal în care fetele își notau cui îi acordă dansurile ca să nu nască dueluri, veselă decorată la rang de artă, dar și tehnologiile care au schimbat viața oamenilor.

Nu sunt ocolite nici expozițiile din perioadele cele mai încântătoare: la belle epoque, art noveau sau art deco. Este un muzeu care nu contenește să-ți dezvăluie curiozități pe care cu siguranță nu le știi încă!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Museum of Ages in #Bucharest is a splendid history lesson! 😍 #visitRomania #EBTinRomania #CoryinRomania

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Bonus

Pe lângă expoziția permanentă ce se află în clădirea propriu-zisă, Muzeul Vârstelor mai adăpostește un Lapidarium, expoziții temporare și, periodic, se organizează evenimente culturale (concerte, piese de teatru) în grădina din spate.

 

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY