Muzeim prin București: Muzeul „Theodor Pallady”

0
Muzeim prin București: Muzeul „Theodor Pallady”

Casa Melik, una dintre cele mai vechi clădiri ale Capitalei, adăpostește astăzi colecția de artă a soților Serafina și Gheorghe Răuț, în al cărei centru strălucesc lucrările lui Theodor Pallady.

O istorie tumultuoasă

Casa a rezistat timpului asemenea unui brad ce a stat în calea furtunilor. A fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea în Cartierul Armenesc de un mare boier din Țara Românească, cu rangul de Spătar – (de aici, și numele străzii, deoarece tot domeniul era al Spătarului). În 1815, casa ajunge să fie vândută unui negustor armean, Nazaretoglu. Mai târziu, acesta i-o oferă fiului său, Agop, iar Agop i-o dă unicei sale moștenitoare, Ana. Ana se căsătorește cu Jacob Melik (cel ce dă și numele actual al casei), unul dintre personajele marcante ale Revoluției de la 1848. În această mică locuință din cartierul armenesc, Melik i-a ascuns pe Brătianu, Heliade Rădulescu și Rosetti știind că nimeni nu avea să-i caute aici. Faptele au atras un exil de nouă ani la Paris.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Întors în România, Melik găsește casa în ruină și, împreună cu Ana, decide să o repare, păstrându-i arhitectura originală (cerdacul, scara interioară din lemn și acoperișul cu streașină lată) – el fiind arhitect. După moartea sa, Ana lasă casa prin testament comunității armene ca să devină adăpost pentru femeile sărace. Numai că, în 1913, un incendiu puternic distruge casa și ia viața proprietarei.

Un nepot al lui Iacob Melik revendică locuința. Rudele se judecă timp de 7 ani (1913-1920). Având câștig de cauză, nepotul repară imobilul, făcându-i câteva adăugiri, inclusiv baie, pentru că va trage apă curentă în casă. Și electricitate. Doar că testamentul Anei se dovedește a fi mai puternic, iar casa intră în proprietatea armenilor și, potrivit dorinței Anei, devine azil. Apoi primește chiriași.

Starea clădirii se degradează, așa că armenii trec casa în posesia Consiliului Popular al Municipiului București, care o renovează în 1970 și o dau Muzeului de Artă.

În decembrie 1971, se deschide spre vizitare actualul muzeu.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

O colecție compusă de intelectuali

Găsim picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX realizate de mici artiști de diverse naționalități, sculpturi antice și renascentiste, piese de mobilier din atelierele franțuzești, textile care mai de care mai valoroase, ceramică orientală, dar și obiecte de uz casnic ale familiei Răuț, atunci folosite, acum piese de muzeu. În centrul tuturor acestora stau pânzele semnate de Theodor Pallady, plus aproximativ 800 de lucrări de grafică din perioada sa pariziană.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#CoryinRomania #visitRomania #muzeim #MuzeimPrinBucuresti #muzeedinBucuresti#bucharestmuseums #EBTinRomania #pallady #mnar

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Deși soții Răuț nu au locuit aici, și-au dorit să expună tablourile în „cea mai veche casă din București”. Ei le-au donat la finalul anilor ’70, împreună cu toate obiectele lor. Astfel Muzeul Național de Artă creează aici nu doar un muzeu omonim, ci un întreg univers al intelectualului interbelic.

Cunoaște altfel

Periodic, în cerdacul de la etaj, mare, luminos, se organizează ateliere pentru cei mici. Iar verile, în grădină, prichindeii se pot bucura de lecții despre lumea înconjurătoare prin jocuri. De exemplu, în această perioadă, cei mici sunt așteptați în fiecare sâmbătă, între 11:00 și 12:30 pentru ateliere de pictură. Evenimentele pot fi urmărite aici.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

 

  • Unde? Strada Spătarului 22
  • Când? Sâmbătă-miercuri: 10:00-18:00 
  • Cât? 10 lei/ gratis în prima zi de miercuri a fiecărei luni
  • Detalii: mnar.arts.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY