Muzeim prin București: Muzeul „Theodor Aman”

0
Muzeim prin București: Muzeul „Theodor Aman”

Pe strada C.A. Rosetti, la numărul 8, se află unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România – deschis publicului în 1908, deschis în memoria lui Theodor Aman.

Theodor Aman (1831-1891) este unul dintre personajele marcante ale României. A fost pictor, sculptor, grafician și a întemeiat primele școli de arte frumoase din țară, la Iași și București. Este considerat primul nostru artist modern complet.

Dincolo de lucrările sale faimoase în toată lumea, Aman ne-a lăsat locuința sa neoclasică, proiectată chiar de el împreună cu sculptorul Karl Storck. A avut grijă la detalii precum înălțimea casei sau cum și cât intră lumina soarelui – ferestrele mari sunt orientate spre nord.

Casa a fost construită în 1868 la marginea Bucureștiului de atunci, fiind prima casă-atelier de artist din România. Mai mult, toate decorațiunile exterioare și interioare făcute după schițele artistului în stil Belle Epoque (pictura murală, modelele teracotei, vitraliile, decorațiunile pictate pe tâmplărie, tavanele, lambriurile și piesele de mobilier) s-au păstrat intacte până astăzi. Muzeul Bucureștiului numește această casă „templu al artei”. Artistul a trăit aici până la sfârșitul vieții împreună cu soția sa, Ana Aman.

Exponate de valoare

Cea mai mare parte lucrărilor pictorului se găsesc la Muzeul Theodor Aman:
 pictură – portretele, natura moartă, scenele istorice, cele orientale și peisajele erau temele preferate ale artistului.
 grafică – în special gravura în acvaforte pe care a deprins-o la Paris și a devenit pionier al acestei tehnici în România. Pentru performanțele de excepție în această tehnică este ales membru al Societății Aquafortiștilor de la Paris în 1875. Muzeul are în patrimoniu 43 de plăci de gravură.
 sculptură – se regăsește în piesele de mobilier.
În plus, vizitatorii pot vedea obiectele de lucru ale artistului (biroul, presa pentru gravură, șevaletele, pensule, pana și călimara), dar și colecțiile sale personale: armele, opera lui Jean Racine, dar și craniul de studiu – pentru că îi plăcea anatomia.

Iar ceea ce nu mulți știu este că Theodor Aman a schițat coroana regelui Carol I. Apoi, ea a fost realizată de elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din oțelul unei țevi de tun capturat la Plevna în timpul timpul Războiului de Independență din 1877-1878!

 

  • Unde? Strada C. A. Rosetti, nr 8
  • Când? Miercuri – duminică: 10-18
  • Cât? 5 lei
  • Detalii: muzeulbucurestiului.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY