Muzeim prin București: Muzeul Național „George Enescu”

0
Muzeim prin București: Muzeul Național „George Enescu”

Muzeul Național „George Enescu” e situat în Palatul Cantacuzino, poate cea mai frumoasă clădire din Capitală, încă amintește de rafinamentul lumii de început de secol XX a Micului Paris. O emblemă a stilului Art Noveau pe Podul Mogoșoaiei (astăzi Calea Victoriei 141), a fost și a rămas unul dintre cele mai impunătoare și luxoase palate bucureștene.

Cel mai frumos Palat

În 1901, a început construcția clădirii pentru Nababul (Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost primar și prim-ministru), care a adus aici cei mai renumiți artiști ai vremii, români și străini, ca să facă picturi murale, sculpturi și ornamente pentru interioare așa cum nu s-a mai văzut până atunci în București. Palatul cu scoică a rămas, după moartea Nababului (1913), fiului său și soției lui. Fiul a murit prematur, iar soția, Maria, s-a recăsătorit cu George Enescu în 1937. După moartea lui George Enescu, Maria a lăsat prin testament palatul statului român, cu condiția de a face aici un muzeu dedicat marelui compozitor.

Transformat în muzeu

În 1956, s-a deschis Muzeul Național „George Enescu” care ocupă doar trei săli ale clădirii. Sunt expuse câteva obiecte care amintesc, cronologic, de viața celui mai mare muzician român, George Enescu – de aici și supranumele de Muzeul Muzicii. Expoziția dezvăluie aspecte curioase, mai puțin știute despre viața celui care a fost atras de muzică încă de la vârsta de trei ani. Printre diplome, premii, manuscrise, ordine (precum Ordinul Coroana României oferit de Carol al II-lea) și fotografii vechi, vei avea ocazia să vezi prima vioară a marelui compozitor, pianul și setul pentru viciul său, din care se remarcă tabachera de argint cu forma continentului sud-american.

Într-o sală a palatului în stil baroc francez care te va impresiona cu siguranță prin picturile și decorațiile arhitecturale, vei călători direct în casa natală a lui Enescu din Dorohoi. Cu ajutorul tehnologiei VR, vei vizita fiecare cameră de acolo.

Astăzi, clădirea adăpostește și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Palatul Cantacuzino a fost declarat monument al arhitecturii. Din 2007, este înscris și pe Lista Patrimoniului European.

La palat se organizează diverse evenimente, concerte și recitaluri, unele cu intrarea gratuită (le găsiți pe pagina de Facebook Muzeul Național „George Enescu„). Acestea reprezintă și o bună oportunitate de a vedea mai mult din palat și grădina acestuia – altfel publicul nu are acces aici.

 

 

  • Unde? Calea Victoriei 141
  • Când? Marți – duminică: 10-17
  • Cât? 3 lei
  • Site: www.georgeenescu.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY