Muzeim prin București: Muzeul Național al Pompierilor din Foișorul de Foc

0
Muzeim prin București: Muzeul Național al Pompierilor din Foișorul de Foc

În Foișorul de Foc, fostul post de observație al Capitalei, există 6 etaje de expoziție dedicate pompierilor. 

Turnul de supraveghere

Chiar în ceea ce era mijlocul Bucureștiului la finalul secolului al XIX-lea (la doi ani după ce a fost demolat Foișorul Colței), s-a decis ridicarea unui turn de supraveghere de unde se putea observa nu doar centrul orașului, ci și cartierele împrejmuitoare.

În 1892, când a fost ridicat Foișorul de Foc, era cea mai înaltă clădire a urbei (7 etaje) și i s-au dat mai multe rolului: de supraveghere, de anunțare a posturilor de pompieri și de intervenție – deoarece turnul avea un rezervor de apă (sus), spațiu pentru o secție de pompieri (la etaje), pompe de apă și spații pentru caii care transportau atunci pompele (la parter).

Foișorul de Foc și-a îndeplinit misiunea timp de 42 de ani, până când a fost dezvoltată telefonia, iar postul de pompieri a fost mutat la Obor de către Primărie, transformând astfel acest turn în ultimul foișor de foc al Capitalei. Clădirea, deși impunătoare pe exterior, a fost dată uitării mai bine de 25 de ani…

Un muzeu

La 1960, colonelul Nicolae Ioanovici, un om pasionat, cu inițiative noi și perseverent, a propus crearea unui muzeu în această clădire. De la idee până la realizare drumul nu a fost simplu, deoarece au intervenit mai multe probleme, în special cea financiară: locul trebuia reabilitat, muzeul amenajat… așa că soluția a fost nu un nou muzeu de sine stătător, ci crearea unei secții a Muzeului de Istorie al orașului. La 1963, spațiul cultural a fost deschis publicului și, de atunci, s-a îmbogățit cu diverse exponate cumpărate sau donate.

În 1992, instituția și-a revendicat statutul: Muzeul Național al Pompierilor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Exponate

Istoria meseriei te proiectează în perioada romană, de când există dovezi că oamenii s-au luptat cu incendiile. Vei vedea pietre funerare cu inscripții, dar și „conducte” din sistemul de alimentare cu apă de la Cetatea Histria și Curtea Domnească din București. Firul muzeului trece prin organizarea meseriei de-a lungul timpului cu uniforme militare și civile, documente și manuscrise, hărți și fotografii, machete de utilaje și pompe manuale pentru stingerea incendiilor folosite încă din 1774. Armele, drapelele, medaliile fac parte din colecții.

În final, vei afla cum sunt pregătiți astăzi pompierii să intervină: costume aluminizate, machete de mașini de intervenție și aparate moderne.

! De sus, de la 50 de metri înălțime, poți vedea panorama Bucureștiului de jur-împrejur!

Marele foc al Bucureștiului

În istoria veche a Capitalei a rămas un mare incendiu provocat, din joacă, de un copil. El a tras cu un pistol cu cremene într-o căpiță de fân și așa s-a iscat, pe 23 martie 1847, un foc ce a ars peste 2000 de case. Aici, la muzeu, există „arma crimei” – pistolul cu care a fost declanșat, involuntar, incendiul, dar și o documentare a intervenției, despre cum breslele vremurilor s-au organizat la cărarea găleților, la ajutarea persoanelor intoxicate cu fum, la demolarea unor case ca focul să nu se extindă. 

! Ziua Pompierilor din România se sărbătorește pe 13 septembrie.

  • Unde? Foișorul de Foc – Bd. Ferdinand I 33
  • Când? Luni-Vineri 8-16, în weekend doar cu programare de grup.
  • Cât? 6 lei
  • Detalii: muzeulpompierilor.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY