Muzeim prin București: Muzeul „George Severeanu”

0
Muzeim prin București: Muzeul „George Severeanu”

Colecția „Maria și dr. George Severeanu” (Muzeul George Severeanu) a fost redeschisă publicului în noiembrie 2017 după ce a fost închisă în 1990 și reunește aproximativ 3.000 de obiecte arheologice și 9.000 de monede din diferite perioade istorice, fiind cea mai valoroasă colecție de numismatică din România.

Colecții ce acoperă perioadele istoriei

Obiectele sunt expuse cronologic și tipologic, deci putem admira impresionați o istorie ce începe cu mai bine de 6000 de ani în urmă. Povestea este spusă de vase grecești antice deosebite, statuete de lut, bronzuri, sticlărie romană, camee antice, ceramică (de Cucuteni, Vădastra, Wietenberg și Boian) și multe altele.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

The #history became #artefact #romania #visitromania #bucharest

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Toate au fost achiziționate de medicul radiolog George Severeanu din multe colțuri ale Europei, după ce i-a rămas o parte din colecția de azi de la tatăl său, și el medic ce umbla mult prin străinătate. Odată cu obiectele, a moștenit și pasiunea pentru antichități. Însă cea mai valoroasă colecție este cea numismatică și nu datorită numărului exponatelor (aproximativ 9000), ci datorită perioadelor istorice pe care le reprezintă: monede grecești, geto-dace şi celtice, emisiuni romane sau bizantine, monede ale Țărilor Române și Moldovei, dar și piese contemporane.

Exponate uluitoare

Dincolo de aceste colecții, câte o piesă îți va atrage atenția… sau te va șoca pur și simplu. Doar două exemple care m-au frapat: colierul masiv pe care George Severeanu l-a creat pentru soția sa, Maria din 40 de geme și camee romane! Celălalt exponat este o mână de mumie egipteană.

Expoziția este digitalizată, ieșind în acest moment din tiparele muzeelor clasice de stat. Are două holograme, tablete cu informații interesante despre exponate. De fapt, este una dintre puținele expoziții de istorie și arheologie în care vizitatorul e invitat să atingă părți ale prezentării în scopul de a descoperi treptat artefactele: deschide cu curaj sertarele!

Casa, parte din colecție

Casa ce adăpostește colecția este un exemplu de arhitectură bucureșteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a aparținut primului director al Muzeului Municipiului București: în 1933, George Severeanu a preluat această funcție. Tot parte din colecție este și mobila, originală.

Ghidajele pentru grupuri se fac cu programare cu cel puțin 48h înainte de vizită. Recomand un tur ghidat pentru a afla lucruri desăvârșite!

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

LEAVE A REPLY