La cinci minute de Parcul Grădina Icoanei, pe strada Maria Rosetti, se află o casă gri, suplă, sobră, care păstrează o colecție de artă notabilă, cu câteva comori unice.
Muzeul de Artă „Vasile Grigore” a fost deschis din dorința proprietarului, Vasile Grigore, pictor și colecționar, ca lumea să vadă pasiunea sa de-o viață: pictura, primând printre celelalte arte. Și nu a vrut să expună tablourile proprii în prim-plan, ci le-a pus în valoare pe ale celorlalți: lucrări primite, lucrări obținute cu greu la licitații, lucrări de schimb cu alți pictori.
Vezi această postare pe Instagram
#artists #museum #bucharest #visitBucharest #romania #CoryinRomania #bucharestmuseums
Vasile Grigore, o scurtă istorie
S-a născut pe 27 ianuarie 1935, la București. Deși avea înclinație clară spre pictură, în 1953 s-a înscris pentru concursul de admitere la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, la compoziție și dirijorat. Da, în ultima clipă, la sfatul profesorului său de desen, și-a retras dosarul și și l-a depus la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A învățat sub îndrumarea unor nume de rezonanță ale vremii și, la terminarea studiilor, a fost repartizat la Pitești, unde a găsit postul ocupat de fiica directorului. Așa că s-a angajat ca tehnoredactor la Editura Tineretului, unde a avut ocazia să-i întâlnească pe marii Tudor Arghezi, George Călinescu sau Tudor Vianu. Din 1961, a devenit cadru didactic la Academia de Artă din București, meserie îmbinată cu pasiunea pentru culori: a pictat și a colecționat. Și-a expus lucrările în țară și în străinătate în cadrul expozițiilor personale sau colective și a primit premii și distincții în Polonia, Italia, dar și în România – de la Uniunea Artiștilor Plastici și Academia Română.
În 2003, a donat statului român colecția sa de artă cu peste 600 de obiecte, fiindu-i teamă să nu se piardă după moarta sa, având o familie extrem de numeroasă. În 2004, s-a deschis muzeul, pictorul văzându-și visul cu ochii. S-a stins din viață în 2012.
Astăzi, lucrările sale sunt expuse în muzee din Constanța, Craiova, Galați, Iași, Târgu Jiu și în colecțiile particulare din țară și străinătate.
Vezi această postare pe Instagram
Muzeul, o împletire de arte
Cel ce m-a primit și mi-a prezentat muzeul a fost însuși directorul, Viorel Rău, apropiat al pictorului, dar și cel care are grijă de piesele din coleție, care le trimite să fie expuse la marile expoziții, care se gândește mereu cum să le pună în valoare în cele două niveluri ale muzeului și, bineînțeles, care e sursa unor incredibile povești care nu se mai găsesc nicăieri!
În casa labirintică deosebită, găsim nume mari ale picturii, sculpturii și graficii românești interbelice (Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza), dar și contemporane (Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Vânătoru, Corneliu Baba, Lucian Grigorescu, Jean Al. Steriadi și mulți alții). Pe lângă acestea, îi descoperim pasiunea pentru colecții etnografice deosebite, constituite din obiecte de cult, artă populară românească (ceramică, covoare, cancee), stampe japoneze, artă decorativă europeană, orientală și extrem-orientală (mobilier, covoare, vase decorative din porțelan, vase de argint/bronz/alamă, lustre, sfeșnice). Se remarcă, dintre toate acestea, icoanele pictate pe lemn nedatate aparținând școlii ruse, dar și cele pe sticlă, făcute în Transilvania. Un alt exponat deosebit este grafica „Răstignirea lui Iisus” a lui Theodor Pallady, o lucrare posibil unică în creația marelui pictor. Tot de o valoare inestimabilă sunt biblioteca și colecția de discuri.
În muzeu, sunt expuse doar câteva tablouri semnate de Vasile Grigore. Restul, sunt în depozit, așa cum i-a fost dorința. Însă, pe cele câteva le veți remarca de la depărtare datorită culorilor, simplității și expresivității emanate. Imaginile sale nu se compară cu nimic din ceea ce este în muzeu, deoarece a avut grijă să-și creeze propriul stil.
Toate obiectele au fost puse cu grijă într-un catalog, disponibil la muzeu.
- Unde? Strada Maria Rosetti 29
- Când? Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
- Cât? 5 lei (gratuit în ultima zi de miercuri a fiecărei luni)
- Detalii: mavg.ro
*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©