Muzeim prin București: MARe/Muzeul de Artă Recentă

0
Muzeim prin București: MARe/Muzeul de Artă Recentă

Muzeul de Artă Recentă (MARe) a fost inaugurat în 2018, în an centenar și propune o perspectivă deosebită asupra artei românești realizată din anul 1960 și până în prezent.

Clădirea MARe a prins contur în locul în care era casa Anei Pauker, iar proiectanții muzeului au decis să păstreze detalii vechi pe noua fațadă. Și, în mod ironic, colecțiile muzeului conțin opere care reflectă revolta anticomunistă. Peste 550 de lucrări de sculptură, fotografie, artă conceptuală, video, dar mai ales pictură sunt în patrimoniul muzeului.

Colecția permanentă

Majoritatea exponatelor sunt obiecte de artă românească din diverse curente și manifestări. Printre tablourile expuse se mai strecoară artiști clasici ai secolului al XIX-lea. Expoziția permanentă a muzeului se desfășoară pe două etaje ce au teme diferite. La etajul 1, găsim arta agresivă, scandaloasă, haotică, cu elemente erotice și care descrie consumerismul. Etajul 2 este marcat de întoarcerea la tradiții. Tablourile invită la liniște și meditație. Tot aici este și cel mai scump pictor amator din România, Ion Țuculescu, cu opera „Lumi nenumărate”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#MARe #muzeuldeartarecenta #differentworldofart #arts #contemporaryart @muzeuldeartarecenta

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

Expoziții temporare altfel

La etajele -1 și 3 se organizează expozițiile temporare. Următoarea, „GPS. Geometrii Post-Sistem în arta românească de acum” va fi deschisă în perioada 25 septembrie-27 ianuarie 2020 și este prima expoziție de la MARe care care nu are un punct în istorie, ci își propune să prospecteze o realitate în schimbare, reprezentată de 14 artiști locali. „Întregul protocol muzeologic este schimbat pentru GPS – lucrările nu sunt etalate prețios, ci se dezlănțuie impetuos, înfipte în pereții muzeului, acolo unde nu te aștepți, în poziții incomode, precare și inedite, printr-o combinație de tehnici, mijloace și texturi care merg de la paie și spray la fiare și artă video”, spune comunicatul MARe.

Cum colecțiile vorbesc la extreme sau în antiteze despre anumite concepte, recomand să vizitați muzeul alături de un ghid. Lunar, muzeul organizează o prezentare alături de un artist-invitat.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#bucharestmuseums #artmuseum #EBTinRomania

O postare distribuită de Educated by Travelling 🌍 (@educatedbytravelling) pe

  • Unde? Bulevardul Primăverii, nr. 15
  • Când? Luni-Duminică: 11:00-19:00. Marți închis.
  • Cât? 15 lei
  • Detalii: mare.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY