Muzeim prin București: Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

0
Muzeim prin București: Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Ion Minulescu (1881-1944) a fost un reprezentant al simbolismului românesc și s-a remarcat ca poet, prozator, lingvist, critic de teatru, dar și ca om politic, fiind numit Director de Cabinet la Ministerul de Interne, apoi Director General la Ministerul Cultelor și Artelor. De asemenea, având studii la Paris și un talent nativ, a fost unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai perioadei interbelice, publicând în Flacăra, Curierul literar, Convorbiri Literare, Junimea Literară, Viața Românească și Sburătorul – printre multe altele. A înființat Revista celorlalți, Insula și Cetiți-mă, a publicat romane, dar și volume de poezii.

În 1914 se căsătorește cu Claudia Millian, poetă și pictoriță ce expunea la saloanele oficiale. S-a făcut cunoscută și în literatură și teatru prin cronicile scrise.

Împreună au avut o fată, Mioara Minulescu, de o frumusețe răpitoare. Tatăl său i-a aranjat căsătoria la 18 ani cu un bărbat bogat de 45. A stat căsătorită șase luni, apoi s-a refugiat în artă pentru restul vieții: pictură, sculptură, țesături și broderii.

În memoria lor

Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” este amenajată în apartamentul cu cinci camere de la Cotroceni, în care poetul a locuit împreună cu soția sa și fiica. Ion Minulescu a cumpărat acest apartament în 1934 datorită soției sale, care a avut dreptul la el, aici fiind locuințele destinate profesorilor. Nu este un muzeu ca oricare altul, ci mai degrabă o casă cu caracter memorial. Când Mioara a donat locuința, dorința sa a fost să nu se pună cordoane și etichete obiectelor, ci să rămână așa, ca și când ar aștepta oaspeții la un ceai. Mai mult, casa a fost deschisă publicului încă din timpul vieții ei (1947) și, după un orar scurt, vizitatorii puteau veni și erau ghidați chiar de ea!

Tablouri și poezie

Printre obiectele uluitoare făurite de Claudia Millian și de Mioara Minulescu – două artiste desăvârșite -, colecția muzeului memorial cuprinde tablouri (în special portrete) și sculpturi semnate de prietenii poetului: Ressu, Petrașcu, Steriadi și Iosif Isser. Dar găsim și lucrări de Lucian Grigorescu, Henri Catargi, Cecilia Cuțescu-Stork, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Carol Popp de Szathmary.

Plimbându-te prin camere, vei simți cu pictura se împletește cu poezia. Obiecte personale ale membrilor familiei stau pe birouri ca și când ar aștepta să fie folosite: ochelari, penițe, călimara cu cerneală, manuscrise.

Impresionează în mod special mozaicurile Mioarei Minulescu, pânza pictată din sufragerie, biblioteca, dulapul chinezesc sculptat în lemn, dar și radioul lui Minulescu. Din colecția muzeului mai fac parte obiecte unicat pe care vă las să le descoperiți!

Turul meu a fost ghidat de doamna Pachița Baranca, ce a avut ocazia să stea cu Mioara Minulescu în ultimii ei trei ani din viață.

 

  • Unde? Henri Coandă 26
  • Când? Marți – duminică: 10-18
  • Cât? 10 lei – adulți, 5 lei – pensionari, militari, elevi, studenţi/ gratuit – copii <7/persoane cu dizabilități
  • Detalii: mnlr.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY