Muzeim prin București: Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

0
Muzeim prin București: Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

Dincolo de celebra casă memorială din Bacău în care s-a născut marele poet, George Bacovia, mai avem un loc în care să-i descoperim viața, gândurile și pasiunile: imobilul din București în care a locuit, alături de soția sa, din 1933 până în 1957.

Cum Agatha Grigorescu Bacovia era profesoară de română, a putut obține un împrumut de la Casa Corpului Didactic pentru a ridica o casă modestă, atunci pe Strada Frăsinetului. Construcția casei s-a făcut în timp record, în puțin peste o lună, iar Agatha a fost diriginte de șantier. În tot timpul în care au locuit împreună, Agatha a fost ca un înger păzitor pentru George Bacovia – o fire introvertită, bolnăvicioasă și tristă. Asemenea lor, casa are o modestie aparte.

Prin viața poeților

În 1958, la un an după moartea poetului, soția sa a transformat casa în muzeu, iar în 1966 a devenit oficial casă memorială. Astăzi, putem intra în atmosfera autentică a acelor vremuri: mobilier original din lemn de stejar, documente, manuscrise, fotografii, picturi, cărți – primul volum al lui Bacovia, Plumb, e aici, dar vom găsi și volumele Agathei, și ea scriitoare de poezii.

Uitându-ne cu atenție printre lucrurile poetului, vom observa că George Bacovia avea și alte pasiuni: desenul a fost prima dintre ele! Ba mai mult, a obținut și premii pentru desenul artistic după natură. O altă mare iubire a fost vioara, pe care o găsim expusă, cu ea cânta în orchestra școlii.

*mnlr.ro

O serie de portrete conturează viața poetului, iar cel creat de Dumitru Simionescu (1969) este cel mai relevant: o pictură simbolistică, în care poetul apare în mărime reală, închis, înfrigurat, fără speranță – exact ca poeziile sale.

Odată ce treci pragul dormitorului lui Bacovia, locul în care s-a și stins din viață în 1957, în boxă vei auzi poezii recitate, înregistrări ce pe putem asculta astăzi datorită Radiodifuziunii Române.

Pentru cei mici și cei mari

În casa memorială se organizează diverse ateliere, ce sunt postate pe pagina de Facebook a casei memoriale. Urmează, în octombrie, Lecția de Muzeologie. Se pot organiza și weekenduri în familie cu o programare pe case.memoriale [@] mnlr.ro.

Pentru o înțelegere mai bună, pentru a intra mai mult în atmosferă a vremurilor trecute și pentru a vă răspunde curiozităților, vă recomand un tur ghidat cu doamna Leila Spirescu.

*Cei doi soți l-au crescut aici pe unicul lor fiu, Gabriel. Fiul lui Gabriel este urmașul poetului, care a vizitat această casă memorială alături de familia sa, în urmă cu câțiva ani.

*mnlr.ro
  • Unde? Strada George Bacovia, nr. 63
  • Când? Marți-Duminică: 10:00-18:00 (martie-octombrie)/09:00-17:00 (noiembrie-februarie)
  • Cât? 10 lei – adulți, 5 lei – pensionari, militari, elevi, studenţi/ gratuit – copii <7/persoane cu dizabilități
  • Detalii: mnlr.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

Comments

comments

LEAVE A REPLY