Muzeim prin București: Casa Memorială „Anton Pann”

0
Muzeim prin București: Casa Memorială „Anton Pann”

Muzeul, în vârstă de doar un an, prezintă viața marelui scriitor, excentricul Anton Pann, într-o manieră modernă, interactivă, orientată spre vizitatori.

Viața scriitorului este povestită în șase capitole, reprezentate prin șase săli expoziționale în singura casă în care scriitorul a locuit fără chirie. Cu ajutorul Biseiricii, Pann a cumpărat o locuință modestă la 20 februarie 1848, aflată chiar lângă Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, unde scriitorul cânta în strana dreaptă. Având și curte, Pann și-a mutat tipografia aici, locul în care a creat cea de-a doua ediție a celei mai cunoscute opere ale sale, Povestea vorbii, dar și Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea, O șezătoare la țară și Călătoria lui Moș Albu.

O altfel de casă memorială

Poate vă întrebați de ce această casă arată diferit față de alte case memoriale – poate e prea modernă?! – pentru că nu a fost încadrată ca monument istoric, deci a putut fi modificată și modernizată. Asta, pe lângă faptul că obiectele de patrimoniu nu au fost păstrate. Când MNLR a preluat-o (sfârșitul lui 2018), a trebuit să găsească soluția pentru a-i prezenta viața și opera lui Anton Pann fără prea multe obiecte ce i-au aparținut. Așa că a reunit artiști români pentru a desena cele mai frumoase ilustrații într-o iluzie 3D, pentru a crea instalații interactive, dar și animații pentru aparatele contemporane cu scriitorul, astfel înviind amintirea unei valori.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Sălile:

Biografie și context: aici aflăm despre viața personală și profesională a autorului, periplurile sale prin țără, opera sa. Toate, acționând manual o trăsură (Pann se plimba foarte mult cu trăsura), în timp ce, câte trei casete ți se dezvăluie, pe rând. Tot aici găsim și un Zoetrop, un dispozitiv de animație care produce iluzia mișcării și pe care îl putem testa.

Bucureștii la mijlocul sec. XIX: mai știți marele incendiu din 1847? Atunci au ars și majoritatea depozitelor cu cărți ale lui Anton Pann, precum și biserica Lucaci. Puternic marcat de cele întâmplate, Pann a scris o poezie de peste 80 de strofe despre incendiu. Lucrarea este expusă în sală și, învârtind de o manivelă, va rula pe o pânză.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Într-unul dintre cele mai inedite muzee din București. #antonpann #casamemoriala #bucharestmuseums

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Sala de muzică: dincolo de scriitor, Pann era și un muzician desăvârșit, știind să cânte la varii instrumente. El a compus și „coloana sonoră” a imnului României. În această sală sunt expuse 23 de instrumente reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea și fiecare are o cască unde poți asculta cum sună fiecare. Dincolo de asta, avem la dispoziție o arhivă de piese laice și religioase compuse de Anton Pann.

Scriitor, editor, tipograf: o tiparniță asemănătoare cu cea pe care o avea Pann este instalată în mijlocul camerei, înconjurată de coperte, manuscrise, portative făcute de autor și transpuse pe sticlă.

Povești: Povestea Vorbii și Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea sunt expuse aici în diverse cadre. În mijloc, avem un praxinoscop, alt dispozitiv de animație pe care-l putem încerca cu desenele realizate manual.

Pivnița cu vinuri. Mare iubitor de vinuri, Pann avea o cramă. Astăzi, pe sticlele albe de lemn expuse, găsim atât desene, cât și versuri scrise de autor legate de băutură, struguri, beție.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Educated by Travelling ? (@educatedbytravelling) pe

Premii:

Casa Memorială „Anton Pann” a câștigat premiul secțiunii Arhitectură de Interior în cadrul Romanian Design Week 2019 și Premiul secțiunii „Arhitectura spațiului interior / amenajări expoziții, standuri și scenografie” din cadrul Anualei de Arhitectură 2019.

  • Unde? Strada Anton Pann, nr. 20
  • Când? Marți-Duminică: 10:00-18:00 (martie-octombrie)/09:00-17:00 (noiembrie-februarie)
  • Cât? 10 lei – adulți, 5 lei – pensionari, militari, elevi, studenţi/ gratuit – copii <7/persoane cu dizabilități
  • Detalii: mnlr.ro

*a MUZEÍ, noi muzeim vb. A merge la muzeu cu plăcere și cu dorință de cunoaștere. Din muzeu. Concept propriu dedicat seriei ©

LEAVE A REPLY