Mit: Nu se poate face turism în România!

1

Chiar, de ce? Nimic mai fals. Şi din păcate acest mesaj ajunge mult mai bine la turiştii străini decât toate campaniile de promovare.

Încep cu părerea lor…

Ei bine, am avut ocazia să stau de vorbă cu persoane de vâsta mea, colegi din toate colţurile lumii, oameni inteligenţi care s-au plimbat destul prin lume. Când auzeau că eu sunt din România, mă întrebau: Bucharest? (not Budapest, o singură persoană a făcut confuzia asta. Şi o alta care credea că România e în America Latină, asta chiar m-a „şocamuzat”). Aproape toţi ştiau de Hagi, de Nadia Comăneci, de Dracula, de Alexandra Stan sau Inna şi de „numa-numa-numa iei” de la O-zone!

Prieteni, prieteni, la despărţire i-am invitat în România: „Ce frumos ar fi…dar…ce vedem acolo?”. Aici am realizat că lumea nu prea are idee că avem şi o Românie turistică, frumoasă, departe de sistemul defect, gunoaie şi politicieni corupţi sau de oameni care trăiesc la marginea marilor oraşe prin Europa, pe care toţi îi “cunoşteau”.

„De toate!”, le-am spus. De la Bran, că tot au auzit de el, la Transalpina, o frumuseţe de şosea, de la plaiurile Maramureşului până la Casa Poporului din Bucureşti (puţini ştiau de existenţa ei). Acum îi aştept cu mare drag să le prezint ţara mea, nu am de gând să-i ţin numai în Bucureşti.

„Mă ocup eu de ce vedeţi, staţi liniştiţi, voi doar veniţi!” Le-am arătat poze cu locuri frumoase, după care unii au început să caute pe internet. Şi asta m-a bucurat mult. Au devenit cât de cât interesaţi.

“Eu am văzut multe poze din Bucureşti pe un site care se numeşte Skyscraper City”, mi-a mărturisit Anthony.

Mai mult, acum câteva zile, am avut onoarea să primesc un e-mail de la un prieten, César, din Ciudad de México, în care mă anunţa că e în turul Europei de Est şi că ar vrea să vadă şi Bucureştiul două zile şi cam atât. Am început să-i spun şi de de Cluj Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Braşov. I-am propus un tur care să includă tot ce-i mai frumos în trei zile. Acum e prin ţară, bucurându-se tot ce vede. Şi i-a plăcut foarte mult Bucureştiul. Chiar dacă a prins acele zile caniculare, s-a plimbat mai peste tot: Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii şi Unirii, Casa Poporului (unde i-au făcut programare următoarea zi pentru a vizita interiorul), Centrul Vechi, Antipa şi lista continuă. „Bucureşti, cel mai frumos oraş după ceea ce am văzut (în turul Europei de Est – cu Moldova, Bulgaria, Belarus n.a.), chair dacă mi-a plăcut peste tot!”, mi-a mărturisit el.

Şi acum îmi mai aştept colegi pe vara viitoare. Şi promit că o să le placă ţara şi că vor spune mai departe!

Şi termin cu părerea mea…

Am avut curaj să-i chem pentru că m-am plimbat pe aici. Şi chiar e de văzut. Am început timid cu turul Ardealului, de vreo 4 zile : Bucureşti – Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeş – Alba Iulia – Cluj Napoca – Târgu Mureş – Sighişoara – Braşov – Ploieşti – Bucureşti), bineînţeles, cu obiectivele de pe rută accesibile în timpul în care trebuia să ne încadrăm.

Apoi, într-o săptămână, am plecat pe traseul Bucureşti – Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Alba Iulia – Sebeş – Transalpina (Rânca) – Defileul Jiului – Petroşani – Haţeg – Sarmizegetusa – Caransebeş – Defileul Cernei – Băile Herculane – Orşova – Porţile de Fier, Defileul Dunării – Drobeta Turnu Severin – Târgu Jiu – Horezu – Râmnicu Vâlcea – Dealu Negru – Bucureşti. Cel mai frumos de până acum, vi-l recomand!

După această vacanţă, am început să lucrez pentru un site de promovare a României şi am scris sute de articole despre obiectivele din România. Acum am motiv să mă întorc în anumite locuri: „…am ratat asta şi asta…”

Şi pentru că am rămas atât de încântată de ce frumuseţi ascunde ţara asta (sau le ascundem, mai bine zis, pentru că nu le promovăm aşa cum trebuie, încă nu înţeleg de ce), acum plănuiesc un al treilea tur, tot de o săptămână, prin Maramureş. Şi acum am şi listă aproape completă de obiective!

Mărturisesc, încă mă feresc de mare ca de dracu şi evit subiectul, am rămas cu un gust amar ultimele dăţi, aşa că am preferat Bulgaria şi Grecia, unde este mai atractiv raportul calitate-preţ şi unde nu am avut până acum probleme cu serviciile. Şi nici altfel de probleme.

Concluzia? Cred că România are o ofertă imensă pentru turişti. Să vii aici, să stai un timp, să te plimbi, să vizitezi inclusiv locurile mai puţin cunoscute. Totul are farmecul său. Dar da, o detest pentru că încă nu-i o ţară în care poţi trăi decent din cauza politicilor proaste, oamenilor nepregătiţi care sunt la putere, locuitorilor nepăsători (societăţii, în general), câinilor, muncii enorme pentru un salariu prost, infrastructurii care lasă de dorit şi lista aia infinită pe care o am în mintea mea cu “de ce e mai bien să trăieşti acolo decât aici”. Dar asta e doar părerea mea. Cu noroc şi muncă (sper), te descurci. Dar asta nu are legătură cu turismul pentru străini. Cuba are succes, nu?

Şi o mică galerie cu poze pe care le-am făcut în tururile alea două, poate vă fac poftă de plimbare:

Comments

comments

  1. Trebuie să mai citesc câteva articole ca să văd dacă ai scris sau nu despre mănăstirile din nordul Moldovei. Deşi nu sunt un om religios, mi-a plăcut mereu să merg la mănăstirile despre care am amintit. Mereu am simţit că mă aflu în altă lume, una plină de mister, ba chiar în altă epocă. Acolo mă întâlnesc cu istoria. De acolo îmi izvorăşte simţul patriotic.

LEAVE A REPLY